HUOM! Vanha Controller poistuu käytöstä 31.12.2023. Tilalle tulee Netvisorin Controller (uusi), lisätietoa täällä Uusi Controller.

Valinnassa voidaan tehdä Controllerin tulosseurantaan uusia tunnuslukuja. Näiden avulla saadaan laskettua arvoja kirjanpidosta tulosseuranta näkymään.

Järjestelmässä on olemassa valmiita tunnuslukuja tilikartan perusteella. Näistä tunnusluvuista saadaan arvot tulosseurantaan automaattisesti. Oletuksena olevia järjestelmän tuottamia tunnuslukuja ei voi poistaa. Itsesyötetyn tunnusluvun voi poistaa.

Arvot päivittyvät yöajossa. Tarvittaessa arvot voidaan kuitenkin laskea käsin haluttuna ajankohtana.

Uusi tunnusluku

Tunnusluvun kaavan hallinta

Kiinteän tunnuslukudatan syöttö

Tunnuslukujen hallinta

Uusi näkymä

Uusi tunnusluku näkymään

Tunnuslukujen laskenta

 

 

Uusi tunnusluku

Uusi tunnusluku luodaan toiminnolla "Uusi tunnusluku"

Nimi: Tunnusluvun nimi
Kuvaus: Tunnusluvun kuvaus
Tavoitearvo: Tunnusluvun tavoitearvo
Käytettävä yksikkö: Valittavissa ovat seuraavat:

Euroluku (€),

Kumulatiivisesti käyttäytyvä euroluku (€)

Prosenttiarvo (%)

Indexiarvo

Tunnusluvun datan lähde: Valittavina on "Kaava" ja "Staattinen data". Staattinen data tarkoittaa käsin syötettyä arvoa.

Tallenna tieto -painike tallentaa muodostetun tunnusluvun.

Tunnusluvun muokkaus

Kun tunnusluku on tallennettu, niin sillä ei ole vielä kaavaa. Etsi tunnusluku Tunnusluvut-näkymän hakutoiminnolla, siirry muokkaustilaan painamalla tunnusluvun nimeä.
Mikäli tunnuslukua on käytetty toisen tunnusluvun laskennassa, ei sen tiedoista voi muokata kuin tavoitearvoa. Kaava sen sijaan on normaalisti muokattavissa.

Tunnusluvun kaavan hallinta

Tunnusluvun kaavaa voidaan hallita, jos tunnusluvun datan lähde on kaava. Mikäli se on staattinen data, tulee seuraava ilmoitus: "Tunnusluvun tietolähteen tyypiksi on määritelty staattinen data". Tällöin kaavaa tunnusluvulle ei voi hallita. Kun tunnusluku on tallennettu, niin sillä ei ole vielä kaavaa. Etsi tunnusluku Tunnusluvut-näkymän hakutoiminnolla, siirry muokkaustilaan painamalla tunnusluvun nimeä.
Mikäli tunnuslukua on käytetty toisen tunnusluvun laskennassa, ei sen tiedoista voi muokata kuin tavoitearvoa. Kaava sen sijaan on normaalisti muokattavissa.

Kun tunnusluku on tallennettu, niin sillä ei ole vielä kaavaa.

Esimerkki valmiista kaavasta

Näkymä näyttää, mikäli kyseistä tunnuslukua käytetään jonkun muun tunnusluvun kaavan laskennassa. Yllä oleva esimerkki on mukana "Liiketulos" -tunnusluvun kaavassa.

Järjestys: Rivin järjestysnumero listauksessa. Jos esim. ko. listauksen ylimmälle riville halutaan lisätä uusi rivi, lisätään se alimmalle riville ja annetaan järjestysnumeroksi 1-9. Tallennuksen jälkeen lisätty rivi on listauksen ylimmäisenä.

Tyyppi: Valittavina ovat alla olevat tyypit.

Aritmeettinen operaatio: Matemaattiset operaatiot + - * / ( ) jne. Kaavaa lisättäessä tulee noudattaa matematiikan laskentasääntöjä!
Kirjanpidon toteutuma-arvojen jakson muutos: Valitaan tililuettelosta haluttu tili tai tiliryhmä.

Kirjanpidon toteutuma-arvojen tunnusluku: Valitaan tililuettelosta haluttu tili tai tiliryhmä.
Kirjanpidon toteutuma-arvon jakson keskiarvo: Valitaan tililuettelosta haluttu tili tai tiliryhmä.
Luku: Itse syötettävä, kiinteä lukuarvo.
Oma tunnusluku: Olemassa olevia tunnuslukuja voidaan poimia osaksi kaavaa. Tunnusluku ei saa olla osana itseään, muuten seurauksena on ns. ikiluuppi ja järjestelmä antaa virheilmoituksen "DEADLOCK!"
Tunnusluvun aikajakson oikaisukerroin: Oikaisukerroin on tarkoitettu siihen, että esim. plussattavat luvut saadaan oikein kvartaali ja tilikausiluvuille etteivät ne kertoudu moneen kertaan.

Kiinteän tunnuslukudatan syöttö

Tämä voidaan tehdä tunnusluvuille, joiden datan lähde on staattinen data. Mikäli ei ole yhtään staattisen datan tunnuslukua tulee ilmoitus: Ei tunnuslukuja joiden tiedon lähteeksi on merkitty staattinen data. Tunnusluvulle annetaan haluttu arvo per kk.

Mikäli kyseinen tunnusluku on laitettu näkymään tulosseuranta näkymään näyttää se alla olevalta.

Tunnuslukujen hallinta

Näkymä tuo listaukseen perustetut seurantanäkymät ja niihin liitetyt tunnusluvut

 

Uusi näkymä

Tämän avulla saadaan tulosseuranta näkymään kokonaan uusi välilehti. Uuden näkymän voi lisätä uusi näkymä -linkistä. Kuvaus kenttään syötetään uuden näkymän nimi. Järjestysnumero vaikuttaa välilehtien järjestykseen. Pienimmän järjestysnumeron omaava näkymä näytetään ensimmäisenä vasemmalla ja suurin numero on vastavasta viimeisin. Jo luotua näkymää voidaan muokata klikkaamalla kyseisen näkymän nimeä. Täältä näkymä voidaan myös poistaa.

Uusi tunnusluku näkymään

Valinnan avulla voidaan lisätä olemassa oleva tunnusluku haluttuun näkymään.

Näkymä: Kentästä valitaan mihin näkymään tunnusluku lisätään.

Tunnusluku: Kentästä valitaan olemassa oleva tunnusluku, joka liitetään. Kenttään voidaan myös valita kirjanpidon tiliryhmä tai kirjanpidon tili.

Järjestys: Kenttä vaikuttaa siihen, missä järjestyksessä tunnusluvut näytetään. Pienimmän järjestysluvun omaava tunnusluku tulee listaukseen ensin.

Laajennus oletuksena: Voit asettaa tunnusluvun laajenemaan oletuksena, eli jos tunnusluku koostuu kaavasta, jossa on mukana muita tunnuslukuja, laajennetaan ko. tunnusluku seurantanäkymässä automaattisesti.

Muodostunut näkymä näyttää esim. alla olevalta.

 Muokkaa: Kohdasta voi editoida tietoja uudestaan, esim. vaihtaa järjestystä.

Poista: Poistaa kyseisen tunnusluvun näkymästä. Ei poista itse tunnuslukua.

Muotoilu: Valinnasta voidaan korvata oletusmuotoilut omilla valinnoilla. Näkymässä on alla olevat valinnat.

Salli porautuminen: Voidaan valita voidaanko tunnusluvusta päästä tositetasolle asti, josta nähdään mistä tositteista kyseinen arvo koostuu.

Näkymä voi näyttää esim. alla olevalta tulosseuranta -kohdassa.

Tunnuslukujen laskenta

 

Kaikki tunnusluvut, myös käyttäjän määrittelemät, ovat valmiiksi laskettuina edellisen päivän tietoihin perustuen.
Käyttäjä voi käynnistää tunnuslukujen uudelleenlaskennan, mikäli halutaan kaikki viimeisimmätkin tapahtumat mukaan. Laskenta kestää muutamista sekunneista joihinkin kymmeniin sekunteihin.
Kun Tunnusluvut ja johdon raportointi -toiminto otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön, tulee tunnuslukulaskenta käynnistää ensimmäisen kerran itse. Ensimmäisessä laskennassa valitaan laskentanäkymästä kaksi alimmaista vaihtoehtoa ja käynnistetään laskenta. Jatkossa järjestelmä laskettaa tunnusluvut automaattisesti yön aikana. Laskenta pitää tehdä käsin, mikäli haluaa Controller osion puolelta reaaliaikaisen saldon kirjanpidon osalta. Aktiivisella kaudella tarkoitetaan aktiivista tilikautta.

 

 Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.