Taloushallinto > Kirjanpito > Tilinpäätös > Tilikausien hallinta

SISÄLTÖ

Tilikauden päättäminen

Tilikausi päätetään Tilikausien hallinnasta Päätä tilikausi -linkistä. Tilikaudet pitää päättää aikajärjestyksessä, eli vanhin avoin tilikausi pitää päättää ensiksi.
Kun tilikausi päätetään, muodostuu yksipuolinen tosite, jossa päätettävän tilikauden laskennallinen voitto kirjataan taseen voitto-tilille. Samalla seuraavan tilikauden ensimmäiselle päivälle muodostetaan tosite, jolla tilikauden voitto siirretään edellisen tilikauden voitto -tilille. Näin eri tilikausien taseraporteissa raportoitavan kauden voitto esiintyy taseen tilikauden voitto -tilillä. Tilikauden päättäminen lukitsee tilikauden tapahtumat siten, etteivät muutokset ole mahdollisia ilman päätöksen avaamista. Avoinna olevan tilikauden voitto lasketaan taseeseen aina laskennallisena tulostileiltä (lukituspäivästä eteenpäin). Muut tase-erät lasketaan aina tapahtumista historian alusta. Automaattisia tilinpäätöstositteita ei ole mahdollista muokata, mitätöidä tai poistaa. 

Uuden tilikauden voi luoda Uusi tilikausi -linkistä. Jotta viimeisimmän tilikauden voi päättää, pitää sitä ennen luoda uusi tilikausi. 

Päätetyn tilikauden avaaminen

Päätetyn tilikauden avaaminen mitätöi tilikauden päättämisessä syntyneen yksipuolisen tositteen ja avaa tilikauden. Avaaminen ei poista alv-lukitusta. Avaaminen voidaan tehdä vain kausille, joiden tilinpäätöstä ei ole sinetöity ja ajettu tilikausiarkistoon.

Tilikausi voidaan avata Tilikauden päätös -sarakkeen Avaa-linkistä. Jos tilikausi on sinetöity pitää aineisto purkaa ensiksi tilikausiarkistosta. Tämä tapahtuu painamalla poista tilinpäätösraportit ja sinetöinti -nappia. Tämä vaatii Tilikausiarkiston oikeuden tilinpäätöksen statushallintaan (tilinpäätöksen vahvistamiseen) ja kirjanpitäjän oikeudet.

Tilikauden tilat

Avoin: Avoinna oleva tilikausi.
Päätetty: Tilaksi tulee päätetty, kun on painettu päätä tilikausi -linkkiä.
Sinetöity: Tilaksi tulee sinetöity kun aineisto on ajettu tilikausiarkistoon tilinpäätöksen koostamisnäkymän muodosta ja arkistoi tilinpäätösraportti -linkistä.
Vahvistettu: Kun aineisto on vahvistettu tilikausiarkistossa.
Tilintarkastettu: Ainoastaan tilintarkastajan oikeuksilla voi tehdä tämän. Valinta löytyy tilikausiarkistosta, kun aineisto on ensin vahvistettu.

UKK

Yritän poistaa sinetöintiä, mutta mitään ei tapahdu?

Tilikausiarkistossa sinetöinnin poistaminen vaatii oikeuden tilikausiarkiston statushallintaan (tilinpäätöksen vahvistamiseen). Mikäli painikkeesta "Poista tilinpäätösraportit ja sinetöinti" ei tapahdu mitään, niin tarkista, että sinulla on oikeus statushallintaan (Yritysvalikko > Tilikausiarkiston oikeudet > Oikeus tilinpäätöksen statushallintaan (tilinpäätöksen vahvistamiseen).


Miten saa tilinpäätösraportit englanniksi tai ruotsiksi?

Tilinpäätösraportit saa englanniksi tai ruotsiksi, jos yrityksen perustietoihin on määritetty ulkomainen kieli Yrityksen perustiedot ja asetukset > Perustiedot > Yrityksen 1. ulkomainen kieli ja Yrityksen 2. ulkomainen kieli. Jos yrityksen perustietoihin on merkitty kyseinen ulkomainen kieli jommaksi kummaksi kieleksi ja tämän jälkeen käännetään Netvisor kyseiselle kielelle (oikea yläkulma Oma nimi > alasvetovalikosta English / Svenska) tulostuvat tilinpäätösraportit kielivalinnalle.  Liitetiedot eivät käänny eri kielille. Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.