SISÄLTÖ

Ulkomaan työskentelyjaksot

Tilanteissa, joissa ulkomaalainen palkansaaja tulee Suomeen, tai suomalainen palkansaaja työskentelee ulkomailla, voidaan palkansaajille luoda ulkomaan työskentelyn jaksoja. Jaksojen hallinta tapahtuu kohdasta Palkat > Henkilöstö > Palkansaajalistaus > klikkaa palkansaajan nimestä > Kansainväliset tilanteet.

Yksittäinen työskentelyjakso

Uuden jakson lisääminen tapahtuu "Lisää uusi työskentelyjakso" -painikkeesta, josta aukeaa alla olevan kuvan mukainen näkymä.

Jo muodostetun ulkomaan työskentelyjakson muokkaaminen tapahtuu jakson päivämääristä klikkaamalla.

Perustiedot

Työskentelyjakson alkupäivä:

 • Päivämäärä, jolloin työskentelyjakso alkaa

Työskentelyjakson (oletettu) loppupäivä:

 • Päivämäärä, jolloin työskentelyjakso oletuksena päättyy

Työskentelyvaltio:

 • Maa, jossa työskentely tapahtuu

Työskentelypäivien lukumäärä -kenttä

 • Aktivoituu jos työskentelyvaltioksi on valittu Finland ja tähän voidaan syöttää luku

Työskentelypaikkakunnat:

 • Vapaamuotoinen tietokenttä, johon voidaan kirjoittaa missä paikkakunnissa työskentely tapahtuu ja tieto välittyy palkkatietoilmoitukselta tulorekisteriin
 • Jos useampia eri paikkakuntia, erota paikkakuntien nimet pilkulla

Osoite työskentelyvaltiossa

 • Työskentelyvaltiossa oleva osoite
 • Työskentelyvaltion osoite voi olla Suomessa tai ulkomailla
 • Suomessa työskentelevällä rajoitetusti verovelvollisella työskentelyvaltion osoitteeksi merkitään Suomessa oleva osoite
 • Suomesta ulkomaille lähteneen tulonsaajan osalta merkitään ulkomailla oleva osoite

Jos osoite halutaan antaa, tulee se antaa kokonaisuudessaan, tai olla antamatta ollenkaan. Puuttelliset tiedot eivät kelpaa tulorekisteriin.

Palkanlaskentaan vaikuttavat asetukset

Kansainväliset tilanteet -osio on tehty tukemaan palkkatietoilmoittamista tulorekisteriin. Työskentelyjaksolle annetut "Palkanlaskentaan vaikuttavat asetukset" viedään palkkatietoilmoitukselle Tulolajin lisätietoihin. Niitä ovat:

Kuuden kuukauden sääntö (6 kk sääntö)

 • Voidaan raksia valituksi jos "Kuuden kuukauden sääntöä sovelletaan"
 • Mikäli tuo on valittuna välittyy syötetyn jakson tiedoista tiedot jaksolle sijoittuville palkkalaskelmien palkkatietoilmoituksille

Sosiaaliturvaa koskeva todistus

 • Voidaan antaa tieto, mitä sopimusta käytetään
 •  Vaihtoehdot:
  • Suomesta A1-todistus tai sopimus
  • Suomeen A1-todistus tai sopimus
  • EU/ETA alueen ulkopuolinen tai ei-sosiaaliturvasopimusmaa (ns. 3. maa)

Suomen sosiaaliturvan soveltaminen (vakuuttamisen poikkeustilanteen tyypit)

 • Palkansaajan vakuutuskäsittelyn valinnat tulevat oletuksena samalla tavalla kuin palkansaajan perustiedoissa on määritelty. Mikäli palkka ei ole sosiaaliturvamaksun alaista, täytyy Palkansaajan perustiedoissa olla täpättynä kohta "Ei sosiaaliturvamaksun alainen". Jos valinta on tehty, et voi maksaa samalle palkansaajalle sosiaaliturvamaksun alaista palkkaa. Mikäli tällainen tilanne on mahdollinen, täytyy luoda erilliset palkkalajit sosiaaliturvamaksun alaisille ja ei-sosiaaliturvamaksun alaisille palkoille.
 • Mikäli vakuutuskäsittely on ulkomaan työskentelyn ajalla poikkeava voi tällöin tässä määritellä vakuuttamistavat erilailla työskentelyjakson ajaksi, eikä asetuksia tarvitse muuttaa palkansaajan perustietoihin
 • Jos työskentelyjakso linkittyy päivämäärien perusteella palkkalaskelmalle, niin työskentelyjakson sosiaaliturvan soveltamisen valinnat ovat ne mitkä ilmoitetaan palkkatietoilmoituksella 

Ulkomaan työskentelyjaksoa maksettavaa palkkaa varten voi luoda oman uuden palkkalajin, jotta esimerkiksi palkkatietoilmoituksen täsmäytysnäkymässä voi erotella ulkomaan työskentelyjakson palkan normaalista palkasta. 

Käyttöohje: Luo uusi palkkalaji

Ulkomaan työskentelyn lomakkeet

Ohjelmasta on mahdollisuus lähettää ulkomaan työskentelyn lomake jaksolla. Lomakkeet ovat täytettävissä "Uuden työskentelyjakson" ikkunassa kohdassa Palkat > Henkilöstö > Palkansaajalistaus > valitse palkansaaja > Kansainväliset tilanteet > Lisää uusi työskentelyjakso.

 

Lomakkeet eivät ole oletuksena mukana jaksolla. Mikäli haluat muodostaa ulkomaan työskentelyjaksosta lomakkeen klikkaa "Ei mukana jaksolla" -painikkeesta. Se vaihtuu tilaan "Lomake mukana jaksolla". Tämän jälkeen lomakkeeseen avautuu täytettävät kentät. Lopuksi voit valita joko "Luo uusi ja lähetä ilmoitus tulorekisteriin" tai "Luo uusi ja merkitse ilmoitus lähetetyksi". Jaksolle liitetystä lomakkeesta muodostuu palkkatietoilmoitus. Palkkatietoilmoitus on myöhemmin nähtävillä/arkistoituna Palkkatietoilmoitukset -osiossa kohdassa Palkat > Palkanlaskenta > Palkkatietoilmoitukset > Kansainvälisten tilanteiden ilmoitukset listassa.

NT1 ja NT2 lomakkeiden yhtäaikaista ilmoittamista ei ole tuettuna järjestelmästä. Tiedot voi ilmoittaa Tulorekisteriin heidän sähköisessä asiointipalvelussa. NT1 lomakkeen tai NT2 lomakkeen ja "Työnantajan ilmoitus Suomen oleskelujaksoista (ns. tarkkailuilmoitus)" on mahdollista tehdä samalle lomakkeelle.

Mikäli haluat muodostaa korvaavan ilmoituksen jo muodostetun ilmoituksen tilalle etsi kyseinen työskentelyjakso kohdasta Palkat > Henkilöstö > Palkansaajalistaus > valitse palkansaaja > Kansainväliset tilanteet > klikkaa jakson päivämääristä. Tee muutokset ja valitse "Tallenna ja lähetä ilmoitus tulorekisteriin" tai "Tallenna ja merkitse tiedot toimitetuksi tulorekisteriin". Tämän jälkeen "Palkkatietoilmoitukset" -näkymässä näkyy ilmoituksen tyyppi/versio -tietona "Korvaava". Sekä "Korvaavan" että "Tulorekisterissä" olevan palkkatietoimoituksen voi tarvittaessa mitätöidä rivin perästä olevasta nuoli-painikkeesta. 

Käyttöoikeudet

Sivulle pääsyyn vaaditaan Palkanlaskija -rooli (P) ja palkanlaskennan toimintokohtaisten oikeuksien luku- tai muokkausoikeus kohtaan "Palkansaajien hallinta".

Usein kysyttyä

K: Miten menettelen, jos kyseessä on rajoitetusti verovelvollinen palkansaaja? Sekin on kansainvälinen tilanne, eikö?

V: Palkansaaja tulkitaan olevan rajoitetusti verovelvollinen jos hänellä on verokorttina rajoitetusti verovelvollisen verokortti tai lähdeverokortti. Tällöin tulorekisteriä varten tarvitaan myös asuinvaltio, joka on palkansaajan perustietojen yhteystiedoissa oleva maa (maa ei saa olla tällöin Suomi).

K: Miksi jakson tiedot eivät vaikuttaneet palkkalaskelmasta muodostettuun palkkatietoilmoitukseen?

V: Työskentelyjakson tulee olla vähintään palkkajakson pituinen, jotta sen tiedot välittyvät palkkatietoilmoitukselle. Jos työskentelyjakso osuu vain osittain palkkajaksolle, tietoja ei siirry palkanlaskentaan automaattisesti.

K: Miten palkkatietoilmoitukselta saa poistettua tiedon "Ennakonpidätyksen alainen tulo: Kyllä"?

V: Palkkatietoilmoitukselle nousee tieto "Ennakonpidätyksen alainen tulo" ja "Kyllä", jos palkansaajalle on tallennettu rajoitetusti verovelvollisen verokortti. Esimerkiksi lähdeverokortilla ei tätä tietoa nouse palkkatietoilmoitukselle ja se kohta jää tyhjäksi.
Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.