Laskulle saadaan lisättyä maksusuoritus manuaalisesti avaamalla lasku ostolaskuluettelosta ja valitsemalla ostolaskun toiminnoista Näytä maksut. Järjestelmä näyttää kaikki laskuun liittyvät, pankkiin siirtyneet maksuaineistot.

Uusi maksusuoritus lisätään valitsemalla painike Lisää uusi maksusuoritus. Tämän jälkeen valitaan haluttu kohde, josta maksu on tehty: esimerkiksi pankkitili tai käteinen. Seuraavaksi valitaan suorituksen todellinen maksupäivä ja summa. Jos maksettu summa on pienempi kuin laskun avoin summa, ostolasku ei siirry Maksettu-tilaan. Lopuksi lasku tallennetaan ja siirrytään joko laskun tositteelle tai ostoreskontranäkymään.

Manuaalisen maksun poisto

Maksusuorituksen voi poistaa järjestelmästä siirtymällä Ostot -> Maksut -> Maksulistaus. Maksun poistaminen vaatii KP-roolin. Näkymästä valitaan oikea toimittaja sekä kaikki maksut. Järjestelmä listaa kaikki toimittajaan liittyvät maksut.

Jos maksulla on oma tosite, täytyy se mitätöidä ensin siirtymällä tositteelle ja mitätöidä koko tosite Tositekohtaiset toiminnot -painikkeen kautta. Mitätöidyn tositteen numero näkyy yliviivattuna maksulistauksessa. Jos tosite on jo mitätöity tai sitä ei ole, voidaan maksu poistaa Poista-toiminnon kautta.

Maksun korjaaminen reskontraan ja kirjanpitoon

Siirrytään Ostot > Maksut > Maksulistaus ja haetaan maksut sopivilla hakuehdoilla. Maksun korjauksessa on muokattava sekä ostoreskontran maksuriviä että kirjanpidon tositetta. Tositteen voi esimerkiksi avata toiseen välilehteen painamalla sen numeroa hiiren oikeanpuoleisella painikkeella, jonka jälkeen se voidaan avata Tositekohtaiset toiminnot -painikkeen kautta muokkaustilaan, tehdään muutokset ja tallennetaan ne. Reskontra korjataan painamalla kolmesta pisteestä rivin perästä ja sieltä klikkaamalla muokkaa -linkkiä.

Nollasummaisen laskun kirjaaminen maksetuksi

Jotta nollasummainen lasku saadaan pois Ostoreskontranäkymästä, tulee sille kirjata nollasummainen maksu.