Palkanlaskennan asetuksissa voidaan asettaa kaksi eri lukitusta, jotka ovat palkanlaskennan lukitus ja työajansyötön lukitus.

Palkanlaskennan ja työajan lukitukset vaikuttavat palkanlaskentaprosessiin ja työajan syöttämiseen. Lukitusta tulee käyttää, mikäli ei haluta tehdä muutoksia palkanlaskentaan, työajan kirjauksiin tai kuukausittaisiin velvoitteisiin lukituskuukaudesta taaksepäin.

Palkat > Asetukset > Palkanlaskennan asetukset

Palkanlaskennan lukitus

Lukitsee palkanlaskentaprosessissa palkkalaskelmien muodostamisen lukitulle kaudelle ja siitä taaksepäin, sekä jo luotujen palkkalaskelmien käsittelyn palkanlaskentaprosessissa. Lukitus lukitsee myös työajansyötön asetetulle ajankohdalle ja siitä taaksepäin.

Työajansyötön lukitus

Lukitsee työajansyöttämisen työaikakirjauksesta lukitulle kaudelle ja siitä taaksepäin. Työajan kirjauksessa ei näytetä vihreää plussaa, josta tuntikirjauksen voi lisätä, kun lukitus on aktivoitu.

Mikäli palkanlaskentaprosessissa yrittää muodostaa palkkalaskelmaa lukitulle kaudelle, ohjelma antaa alla olevan ilmoituksen:

Sivukulujaksotusta ei voida muodostaa lukitulle kuukaudelle. Ohjelma ei aktivoi tositteen muodostamista varten tarkoitettuja valikkoja, jos lukitus on päällä.

Esim. Palkanlaskennan lukitus 1/2023 tarkoittaa, että ei voida enää muodostaa tositteita, joiden kirjauspäivämäärä on 31.1.2023 tai aikaisemmin.

Lukituksen avaamiseksi lukitusta on siirrettävä pidemmälle menneisyyteen tai poistettava se kokonaan.

ALV-lukitus

Palkanlaskennan lisäksi Kirjanpidon puolella ALV-lukitus vaikuttaa tositteiden muodostamiseen ja mitätöintiin.

Taloushallinto > Kirjanpito > Tilinpäätös > Tilikausien hallinta > Lukitukset

Tarkemmin kirjanpidon lukituksista ja ALV-lukituksesta sekä lukituksen ohituksesta voi lukea täältä: Tilikausien hallinta

Alv-lukitus on kokonaan avattava, eli lukituksen päivämäärää tulee siirtää tositteen päiväystä edeltävälle ajalle, jotta palkanlaskentaan voidaan muodostaa tositteita. Pelkkä ALV-lukituksen ohitus ei mahdollista palkanlaskennan tositteiden muodostamista.

Kuukauden avaaminen ja lukitseminen

Kuukausittaisissa velvoitteissa, kun sivukulujaksotuksentosite on muodostettu, on valintana "Lukitse kuukausi" ja "Avaa kuukausi".

Palkat > Palkanlaskenta > Velvoitteet > Klikkaa käsiteltävää kuukautta

Lukitse kuukausi

Asettaa palkanlaskennan perustietoihin ja asetuksiin automaattisesti palkanlaskennan lukituksen kuukausivelvoitteiden käsittelykuukaudelle.

Avaa kuukausi

Poistaa palkanlaskennan lukituksen ja kuukausittaisissa velvoitteissa muodostetut tositteet.