Palkanlaskennan ja työajan lukitukset vaikuttavat palkanlaskentaprosessiin ja tositteiden muodostamiseen. Lukitusta tulee käyttää, mikäli ei haluta tehdä muutoksia palkanlaskentaan, työajan kirjauksiin tai kuukausittaisiin velvoitteisiin lukituskuukaudesta taaksepäin.

Palkanlaskennan asetuksissa voidaan asettaa kaksi eri lukitusta.

Palkanlaskennan lukitus
Työajansyötön lukitus
ALV-lukitus
Kuukauden avaaminen ja lukitseminen

Palkat > Asetukset > Palkanlaskennan asetukset

Palkanlaskennan lukitus

Lukitsee palkanlaskentaprosessin sekä tositteiden muodostamisen lukitulle kaudelle ja siitä taaksepäin. Tämä lukitus lukitsee tällä hetkellä myös työajansyötön asetetulle ajankohdalle ja siitä taaksepäin.

Työajansyötön lukitus

Lukitsee työajansyöttämisen työaikakirjauksesta lukitulle kaudelle ja siitä taaksepäin. Työajan kirjauksessa ei näytetä vihreää plussaa, josta tuntikirjauksen voi lisätä, kun lukitus on aktivoitu.

Mikäli palkanlaskentaprosessissa yrittää muodostaa palkkalaskelmaa lukitulle kaudelle, saa alla olevan ilmoituksen:

Sivukulujaksotuksia tai lomakertymiä ei voida laskettaa eikä tositteita voida muodostaa lukitulle kuukaudelle. Ohjelma ei aktivoi tositteen muodostamista varten tarkoitettuja valikkoja, jos lukitus on päällä.

Esim. Palkanlaskennan lukitus 12/2018 tarkoittaa, että ei voida enää muodostaa tositteita, joiden kirjauspäivämäärä on 31.12.2018 tai aikaisemmin.

Lukituksen avaamiseksi lukitusta on siirrettävä pidemmälle menneisyyteen tai poistettava se kokonaan.

ALV-lukitus

Palkanlaskennan lisäksi Kirjanpidon puolella ALV-lukitus vaikuttaa tositteiden muodostamiseen.

Taloushallinto > Kirjanpito > Tilinpäätös > Tilikausien hallinta

Tarkemmin kirjanpidon lukituksista ja ALV-lukituksesta sekä lukituksen ohituksesta voi lukea täältä: Tilikausien hallinta

Alv-lukitus on kokonaan avattava, jotta palkanlaskentaan voidaan muodostaa tositteita. Pelkkä ALV-lukituksen ohitus ei mahdollista palkanlaskennan tositteiden muodostamista.

Kuukauden avaaminen ja lukitseminen

Kuukausittaisissa velvoitteissa, kun sivukulujaksotuksen tosite tai lomakertymien tosite on muodostettu, on valintana "Lukitse kuukausi" ja "Avaa kuukausi".

Taloushallinto > Yrityksen velvoitteet > Työnantajan kuukausi-ilmoitukset

Lukitse kuukausi

Asettaa palkanlaskennan perustietoihin ja asetuksiin automaattisesti palkanlaskennan lukituksen kuukausivelvoitteiden käsittelykuukaudelle.

Avaa kuukausi

Poistaa palkanlaskennan lukituksen ja kuukausittaisissa velvoitteissa muodostetut tositteet.