Silloin tällöin eteen voi tulla tilanne, että tietty Asiakas on yritykselle myös Toimittaja, ja reskontrissa on laskuja, joita tulisi kuittailla ristiin. Kyseiseen tilanteeseen ei ole valmista toiminnallisuutta, mutta pienillä esivalmisteluilla tähän on kätevä rakentaa melko suoraviivainen toimintatapa.

Perusta uusi maksutapa "Kuittaus"

Avaa Perustiedot | Myynnin perustiedot | Maksutapojen hallinta | Lisää uusi

Voit antaa maksutavalle haluamasi nimen, samoin voit valita haluamasi tilin. Tässä esimerkissä käytämme nimeä "Kuittaus" ja tiliä "1777 Selvittelytili".

 

 

Käytä maksutapaa hyväksesi manuaalisen maksun ja suorituksen kirjaamisessa

Ajatellaan, että järjestelmässä on kuvitteellinen tilanne, missä Aarne Aarnio Oy on sekä asiakkaana, että toimittajana. Aarne Aarnio Oy on laskuttanut yritystä 200e ja yritys häntä 100e. Sadan euron myyntilaskusta on sovittu asiakkaan kanssa, että sillä kuitataan yrityksen velkaa hänelle.


Voit käyttää tätä tapaa myös toisin päin kuittaamisessa, teet vain asiat toisessa järjestyksessä!


Kirjaa suoritus myyntilaskulle

1. Avaa Myyntireskontranäkymä ja paikallista kyseessä oleva lasku.
2. Lisää laskulle manuaalinen suoritus ja valitse maksutavaksi (Tilille) "Kuittaus". Merkitse maksupäiväksi se päivä, jolle kuittaus on päätetty kirjata, kirjaa sama päivä myös toisen reskontran maksulle.

 3. Suorituksesta muodostettu tosite näyttää tältä:

Pankkitilin tilalta käytetään siis selvittelytiliä, koska rahaa ei oikeasti liiku mihinkään suuntaan. Myyntilasku kuittaantuu tässä tapauksessa maksetuksi.

 

Kirjaa maksu ostolaskulle

1. Avaa Ostoreskontranäkymä ja paikallista kyseessä oleva lasku. 
2. Lisää laskulle manuaalinen maksu avaamalla lasku, laskulta ostolaskun toiminnot ja sieltä näytä maksut. Jotta ostolaskulle pystyy tekemään manuaalisen maksun, täytyy lasku olla hyväksytty ja tiliöity. Avautuvalta näytöltä "lisää uusi maksusuoritus".

Valitse maksutavaksi (Tilille) "Kuittaus". Muistathan muokata summaa vastaamaan kuitattavaa määrää ja merkitä maksupäiväksi saman kuin toisessa reskontrassa!

 

  3. Maksusta muodostettu tosite näyttää tältä:

Pankkitilin tilalta käytetään tässäkin selvittelytiliä, koska rahaa ei oikeasti liiku mihinkään suuntaan. Ostolaskusta kuittaantuu maksetuksi sata euroa, eli myyntilaskun verran. Tässä vielä kirjanpidon viennit allekkain:

 

Myyntireskontran puolelta vietiin selvittelytilille sata euroa ja ostoreskontran puolelta se sitten otettiin pois. Tili toimii vain välitilinä, eikä sinne jää "makaamaan" saldoa. Molempien reskontrien laskuille on kirjattu suoritus/maksu, joten tilanne täsmää sekä reskontrissa, että kirjanpidossa.

 


blob
(24 KB)
blob
(11.9 KB)
blob
(16.3 KB)
blob
(13.7 KB)
blob
(20.5 KB)
blob
(4.85 KB)

Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.