Suorasiirtopyyntöjen lähettäminen on mahdollista vuosittain 01.12. - 14.02. välisenä aikana.

Verokorttien suorasiirto tarkoittaa sitä, että työnantaja voi pyytää palkansaajiensa verokorttitiedot suoraan verottajalta ja ne voidaan tuoda ohjelmaan siirtotiedostolla, jolloin vältytään verokorttien manuaaliselta tallentamiselta. Suorasiirrolla voidaan noutaa vain perusverokortit, jotka tulevat voimaan 1.2. alkaen ja niiden voimassaoloaika päätetään ohjelmistoon seuraavan vuoden tammikuun loppuun.  Suorasiirron tekemiseen tarvitaan varmenne tulorekisteriin, jolla hoidetaan myös palkkatietoilmoitukset tulorekisteriin. Nyt verokorttien suorasiirto onnistuu siis samalla varmenteella.

Käyttöohje: Varmenne palkkatietojen ilmoittamiseen tulorekisteriin

Verokorttien suorasiirto-näkymään vaaditaan Palkanlaskijan (P) -rooli sekä Palkanlaskennan toimintokohtaisista oikeuksista muokkausoikeus kohtaan Henkilörekisteri > Palkansaajien hallinta

Suorasiirtopyynnön lähettäminen

Pääset tekemään suorasiirtopyynnön näin: Palkat > Asetukset > Palkanlaskennan asetukset > Verokorttien suorasiirto. Sivulla näytetään kaikki Aktiivinen-tilassa olevat palkansaajat, joille ei kyseiseltä verovuodelta vielä ole suorasiirtopyyntöä tehty.

1. Valitse Palkansaajat joille suorasiirtopyyntö tehdään (katso kuva alla, kohta 1). Oletuksena kaikki palkansaajat on valmiiksi valittuina, mutta voit poistaa valinnan täppäämällä nimen edessä olevaa ruutua
  2. Valitse Suorituslaji (2). Oletuksena on Palkka päätoimesta, mutta voit muuttaa valintaa alasvetovalikosta.
  3. Lähetä pyyntö klikkaamalla "Lähetä xx valittua" -painiketta (3)

Lähetä -painikkeesta avautuu "Verokorttipyyntöjen lähetys" -ikkuna, jossa annetaan sähköpostiosoite, johon verottaja ilmoittaa, kun verokorttien tiedot ovat noudettavissa Netvisorista. Valitse lopuksi "Lähetä suorasiirtopyynnöt".

Lopuksi valitaan "Lähetä suorasiirtopyynnöt" ja ilmoitetaan, kun lähetys on onnistunut "Verokorttipyyntöjen lähetys onnistui".

Verokorttien nouto

Verokorttiaineisto noudetaan Verokorttien suorasiirto -näkymässä "Nouda verokorttitietoja verottajalta" -painikkeesta. Ohjelma kysyy "Oletko varma, että haluat voutaa verokorttitiedot verottajalta" ja valitse "Nouda tiedot". Lopuksi ohjelma ilmoittaa "Verokorttitietojen nouto verottajalta onnistui." Verottaja ilmoittaa verokorttitietojen noudon valmistumisesta sähköpostitse. Pyynnön kaikkien palkansaajien tiedot tulee olla valmiina, jotta pyynnön sisältämät tiedot saadaan verottajalta.

Kun verokortit on noudettu, tietojen pohjalta luodaan uudet verokortit käsitellyille palkansaajille. Näiden palkansaajien tilaksi päivittyy "Noudettu". Suorasiirtopyyntö ei korvaa jo olemassa olevaa verokorttia, jos tällainen on jo tallennettu aikaisemmin järjestelmään. Näiden palkansaajien tilaksi päivittyy "Verokortti oli jo olemassa".

Suorasiirtopyyntöjen tila

Jokaisen suorasiirtopyynnön kohdalla "Tila" -sarakkeessa kerrotaan kunkin aineiston tilanne:

• Lähettämätön: Suorasiirtopyyntö on tekemättä
  • Lähetetty: Suorasiirtopyyntö on lähetetty verottajalle
  • Noutamatta: Aineisto on vielä noutamatta
  • Noudettu: Aineisto on noudettu järjestelmään onnistuneesti
  • Virhetilanteet: jos aineiston tuonnissa on ilmennyt ongelmia, kerrotaan niistä jokaisen rivin kohdalla

Virhetilanteet

• Vihreä väri kertoo, että kaikkien pyynnön sisältäneiden palkansaajien verokortit on luotu onnistuneesti.
  • Keltainen väri kertoo aineoston olevan vielä noutamatta.
  • Punainen väri kertoo, että koko suorasiirtoerää ei pystytty käsittelemään.
    Esimerkkikuvassa suorasiirtopyyntö on sisältänyt kahdeksan palkansaajan tiedot, joista viidelle on luotu verokortti onnistuneesti, mutta kolmen palkansaajan tiedoissa on virhe.

Verottajalta saatu virheen syy näkyy taulukossa Tila-sarakkeessa palkansaajan kohdalla.

Jos palkansaajalla on jo verokortti tulevalle vuodelle, suorasiirtopyyntö ei korvaa jo olemassa olevaa verokorttia. Tällaisten pyyntöjen tila näytetään "Verokortti oli jo olemassa" -nimellä. Suorasiirtopyynnöistä ei siis voi muodostua muutosverokortteja.