Factoring-laskutuksen käyttö työllistää usein yrityksissä ja tilitoimistoissa kirjanpitäjiä. Seuraavassa esimerkissä on kuvattu factoring-laskutuksen prosessi sekä myyntireskontran että kirjanpidon näkökulmasta alla kerrottujen toimintatapojen mukaisesti. Kirjanpidon tositteista ja vienneistä on alle koottu taulukkomallinen aineisto. Huom. tämä on yksi käsittelytapa factoring-laskutukseen.

Factoring-laskutuksen käsittelyprosessi esimerkissä:

  • Rahoitusyhtiö kuuluu Netvisorin tuettuihin rahoitusyhtiöihin factoring-laskutuksen suhteen.
  • Rahoitusyhtiö maksaa factoringiin siirretyistä laskuista suoritukset könttänä yrityksen pankkitilille ilman viitettä vähentäen suorituksista suoraan oman palkkionsa. Erittely rahoitetuista asiakkaista ja laskuista sekä rahoitusyhtiön perimistä palkkioista saadaan yhtiöltä/heidän verkkopalvelusta.
  • Könttäsumma kirjataan tiliotteelta erityisesti factoring-suoritusten käsittelemiseen perustetulle välitilille. Könttäsuorituksien kirjaamiseen tiliotteelta kannattaa tehdä tiliöintisääntö.
  • Suoritusten käsittely myyntilaskuille tehdään Suorituksien massakirjaus-toiminnolla käyttäen apuna factoring-suoritusten käsittelemiseen perustettua välitiliä.
  • Rahoitusyhtiön könttäsuorituksesta perimä palkkio kirjataan erillisellä tositteella rahoitusyhtiön toimittaman erittelyn mukaan.
  • Factoring-suoritusten käsittelemiseen perustettua välitilin saldoa seurataan avoimien tapahtumien ja tapahtumakohdistuksen avulla, jolloin könttäsuoritus saadaan linkitettyä myyntilaskun suorituksiin ja tositteeseen, rahoitusyhtiön perimä palkkio on kirjattu. Näiden tapahtumien yhteissumman tulee olla nolla.

Factoring-käyttöönotto esimerkkitapauksessani

1. Perusta factoring-tili Netvisoriin ohjeen mukaan. Esimerkissä se on näin:

2. Perusta tililuetteloon Factoring-suoritusten käsittelemisen välitili ja aktivoi tilille tapahtumakohdistus. Esimerkissä tehty näin:

3. Perusta uusi maksutapa suorituksien massakirjausta varten (Accounting/Myynti/Perustiedot ja asetukset/Maksutavat). Esimerkissä se on näin:

Factoring-laskujen teko ja suorituksen kirjaus, esimerkkitapaus

1. Perusta asiakas, muista määritellä asiakaskortin Lisätietojen muokkaus –välilehdelle Factoring-tili.

2. Tee laskut ja lähetä ne. Lähetysprosessissa on automaattisesti sekä factoring-ilmoitus että myyntilasku lähetettäväksi. Lähetetyistä laskuista muodostuu tositteet, joiden sisältö on näin:

3. Rahoitusyhtiö maksaa laskuista könttäsuorituksen yrityksen pankkitilille. Tiliotteella kannattaa ko. tapahtumia varten tehdä tiliöintisääntö, jossa tiliöinti määritellään tilille 1717. Tosite näyttää tältä:

4. Kirjataan avoimille myyntilaskuille suoritus rahoitusyhtiöltä saadun erittelyn mukaisesti massatoiminnon avulla. Haetaan myyntilaskuluettelon kautta avoimet myyntilaskut ja valitaan ko. laskut ja alta valitaan Laskun toiminnot ja Kirjaa maksetuksi.



Suorituspäiväksi annetaan sama päivä kun minä könttäsuoritus tuli pankkitilille ja Pankkitili/maksutapana käytetään Factoring suorituksien kirjaus laskulle.

Tämän toiminnon jälkeen myyntilaskut ovat maksettu-tilassa ja kirjanpitoon muodostui samalla MS-tositteet.

5. Kirjataan vielä rahoitusyhtiön perimät kulut erillisellä tositteella, esimerkissä tehty näin:  

6. Viimeiseksi hoidetaan tase-erittely kuntoon 1717 Factoring-myyntisaamiset matkalla tilin osalta menemällä tilikohtaisiin kirjauksiin ja linkittämällä kaikki ko. tilitykseen kuuluvat kirjaukset yhteen. Linkitys kannattaa aloittaa tiliotekirjauksesta painamalla tapahtumakohdistuksen jälkimmäistä nuolta:

Valitaan tapahtumat, jotka kuuluvat tähän kokonaisuuteen ja kohdistetaan.

Jos kaikki meni ok, pitää lopputuloksen olla tämän kaltainen, jossa Avoin summa -sarakkeen tapahtumien yhteensä summa täsmää tilin saldoon: 

Valitsemalla Näytä vain avoimet tapahtumat löytyy helposti ne kirjausrivit ja tositteet, jotka muodostavat tilin saldon. Jos linkitit vahingossa vääriä rivejä keskenään, purkautuu muodostamasi kohditus kun klikkaat rivin vasemmassa laidassa näkyvää linkki-kuvaketta.

Esimerkissä käytetyt kirjanpidon tilit

1717      Factoring-suoritusten käsittelemisen välitili, kirjaukset tiliotteelta tehdään tänne ja myyntilaskujen suoritukset kuitataan tätä tiliä vastaan

1718      Factoring-myyntisaamistili (Myynti/Perustiedot ja asetukset/Factoring-tilien hallinta)

1910      Pankkitili

3000      Myynti

2939      Arvonlisäverovelka

Kirjanpidon viennit ja myyntireskontran tapahtumat



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.