SISÄLTÖ

Verokorttien noudolla eli ennakonpidätystietojen noudolla työnantaja voi pyytää sähköisesti palkansaajien voimassaolevat verokorttitiedot suoraan verottajalta rajapinnan kautta. Näin vältetään verokorttien toimittaminen erikseen palkanlaskentaan ja niiden manuaalinen tallentaminen. Noutoa voi käyttää ympäri vuoden, niin perusverokorttien kuin muutosverokorttienkin noutoon. 

Verokorttien noudon avulla on mahdollista noutaa vain Palkkatulon verokortit. Mikäli palkansaajalla on muun tyyppinen verokortti, voit estää noudon näiltä palkansaajilta.

Nouto tehdään samalla Verohallinnon varmenteella, millä Tulorekisteri-ilmoitukset lähetetään. Ennakonpidätystiedot noudetaan Verokortit-listauksesta, mihin pääset kohdasta: Palkat > Henkilöstö > Palkansaajalistaus > Verokortit


Verokorttien noutaminen

Verokorttien nouto hakee palkansaajan palkkatulon verokortin tiedot, jotka on voimassa palkansaajan seuraavana palkanmaksupäivänä. Palkansaajan verokortit päivitetään automaattisesti saadun aineiston mukaisiksi.

Näin teet noudon:

1. Valitse palkansaajat tai palkkamalli klikkaamalla nimen edessä olevaa valintaruutua.

2. Käynnistä nouto klikkaamalla “Nouda verokortit”-painiketta

3. “Nouto verottajalta” -sarakkeen tilaksi muuttuu “Nouto käynnissä“

4. Kun nouto on valmis näkyy “Nouto verottajalta” -sarakkeessa noudon tila ja päivämäärä. Lisäksi verokortin tiedot päivittyvät Verokortit-näkymään mikäli niihin on tehty muutoksia.

Nouto valmistuu yleensä muutaman sekunnin kuluessa. Mikäli “Nouto käynnissä” -tila jää pidemmäksi aikaa näkyviin, voit jatkaa muita tehtäviä Netvisorissa ja palata myöhemmin tarkistamaan noudon tilan.


Verokorttien päivittyminen

Noudossa saatuja ennakonpidätystietoja verrataan palkansaajan olemassa oleviin verokortteihin. Jos noudossa on saatu uusi verokortti, tallennetaan se palkansaajan tietoihin ja aikaisempi verokortti päätetään uuden verokortin alkamispäivää edeltävälle päivälle. 

Mikäli noudossa saadaan identtiset verokortin tiedot, jotka palkansaajan tiedoista jo löytyy, verokortteihin ei tehdä muutoksia.

Mikäli palkansaajan verokorttiin on tehty manuaalisia muutoksia (esim. nostettu perusprosenttia) ja noudossa saadaan saman verokortin alkuperäiset tiedot, päivittyy noudossa saadut tiedot palkansaajan verokortiksi. Huom! Manuaalisesti tehdyt muutokset verokortille yliajetaan vastaanotettujen tietojen mukaisiksi.

Noudon tila

Jokaisen palkansaajarivin kohdalle tulee noudon valmistumisen jälkeen näkyviin noudon tila “Nouto verottajalta” -sarakkeeseen. Tila voi olla “Noudettu” tai “Nouto epäonnistui”. Tilan perässä näkyy noudon päivämäärä.

Noudettu-tila tarkoittaa, että tietojen noutaminen on onnistunut ja verokorttien tiedot on tarvittaessa päivitetty. Noudossa on voitu saada uuden muutosverokortin tiedot tai palkansaajan nykyisen verokortin tiedot. Ennakonpidätystietoja ei haeta, mikäli palkkatulon verokorttia ei ole muodostettu verottajalla.

Nouto epäonnistui -tila johtuu joko virheestä nouto aineistossa (esimerkiksi virheellisestä henkilötunnuksesta johtuen) tai siitä ettei verottajan palvelu vastaa noutopyyntöön. Jos verottajan palvelu ei vastaa, yritetään noutoa automaattisesti uudelleen useita kertoja, tämän aikana noudon tilana näkyy “Nouto käynnissä”.

Noudon estäminen

Manuaalinen noudon estäminen

Verokorttien noudon voi estää yksittäiseltä palkansaajilta, jos hänelle ei haluta automaattisesti päivittää palkkatulon verokortin tietoja. Tällaisia verokortteja ovat mm. ne joilla on Merityötulo-, Rajoitetusti verovelvollisen- tai Lähdeverokortti. Voit estää noudon palkansaajarivin lopussa olevasta kolmen pisteen takaa avautuvasta valikosta.


Palkansaajarivillä näkyy oranssi varoituskolmio, mikäli palkansaajalla on muu kuin Palkkatulon verokortti, eikä noutoa ole manuaalisesti estetty.

Automaattinen noudon esto

Verokortit-näkymässä voi näkyä myös palkansaajia, joille ennakonpidätystietojen nouto on automaattisesti estetty. Tällaisia palkansaajia ovat yritykset ja ulkomaalaiset palkansaajat, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta. Tällaisten palkansaajien “Nouto estetty” tiedon päälle avautuu lisätieto “Palkansaajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta”.

Ilman suomalaista henkilötunnusta verokorttitietoja ei voida noutaa rajapinnan kautta. Näiden palkansaajien tulee itse toimittaa verokortti palkanlaskentaa varten.

Verokorttien noutaminen määritellyllä päivämäärällä

Communityn päivitys: 1.2.2023 voimaan tulevien verokorttien noutaminen


Verokorttien noudossa on toiminto, jonka avulla pystyy noutamaan verokortit valitulle maksupäivälle. Valitse ensin palkansaajat ja sen jälkeen näkymän oikeaan alakulmaan tulee "Nouda verokortit" -painike. Tämä avaa uuden ikkunan, josta voi noutaa verokortit päivämäärähaulla (katso kuva alla).


Verokorttien nouto koskee vain palkkatulon verokortteja, joten Lähdeveron- , Merityötulon- ja Rajoitetusti verovelvollisen verokortit pitää edelleen toimittaa palkanlaskentaan palkansaajan toimesta ja verokortit tallentaa käsin Netvisoriin.

Käyttöoikeudet

Verokortit-näkymään vaaditaan Palkanlaskijan (P) -rooli tai Tilintarkastajan (TT) -rooli. Palkanlaskennan toimintokohtaisista oikeuksista vaaditaan muokkausoikeus kohtaan Henkilörekisteri > Verokorttien hallinta.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi verokorttien noudossa kestää tai ilmenee viivettä?

Verokorttien noudon käynnistämisestä muodostuu noutopyyntö. Noudoissa saattaa esiintyä viiveitä, mikäli noutopyyntöjä tehdään useita saman aikaisesti. Muodostetuista pyynnöistä muodostuu ”jono”, joka purkaantuu järjestyksessä pyyntö kerrallaan. Muutaman tunnin viive voi ruuhka-ajoittain olla mahdollista, Mikäli nouto ei ole valmistunut saman päivän aikana pyydämme ottamaan yhteyttä tukeen.

Mikä on verokorttien noudon ajastus ja mitä hyötyä siitä on palkanlaskijalle?

Verokortit -näkymässä on mahdollista asettaa ajastus palkansaajien verokorttien noutoon.

Noudossa määritellään milloin verokortit halutaan noutaa, jotta ennakonpidätystiedot ovat valmiina ja noudettuina kun palkanlaskija haluaa aloittaa palkanlaskentaprosessin. Nouto tapahtuu noutopäivää edeltävänä yönä, jolloin verokortit ovat seuraavana päivänä valmiina palkanlaskentaa varten.

Ajastuksen saa käyttöön Verokortit -näkymän "Ajastuksen asetukset" -painikkeen kautta. Ajastus on palkkamallikohtainen, sillä maksupäivät voivat vaihdella palkkamalleittain.Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.