Tarjous- ja tilauskäsittelyä on käytössä Professional- tai Premium-paketeilla. Pakettia voi tarvittaessa päivittää Netvisor Storessa.

Uuden tilauksen voi luoda seuraavilla tavoilla:

• Myynti > Tilaukset > Uusi tilaus
  • Yläpalkin Luo uusi > Tilaus -toiminnolla
  • Asiakasnäkymän "Viimeisimmät tilaukset" -laatikon vihreästä plussasta
  • Tuotehaun kautta, sivun alareunassa olevalla "Vie valitut myyntitilaukselle" -toiminnolla

Uuden tilauksen luominen ja käsittely vaatii muokkausoikeuden Accounting-osion (Myyntireskontra) Tilauskäsittely kohtaan. Mikäli tilaus halutaan laskuttaa ja päästä käsittelemään myös myyntilaskua, niin käyttäjä tarvitsee muokkausoikeuden myyntireskontran perustoimintoihin.

Uusi tilaus

Näkymässä voi asiakkaan valinnan lisäksi syöttää tilauksen perustiedot. Tämä on mahdollista myös seuraavassa näkymässä. Kun tilaukselle on valittu asiakas ja täytetty muut tarvittavat tiedot, valitaan Tallenna. Uuden asiakkaan voi lisätä kohdasta Syötä uusi asiakas.

Tarjouksen, tilauksen ja myyntilaskun luomisen yhteydessä näytetään varoitus, mikäli asiakkaan maksukäyttäytymisessä on havaittu viiveitä:
- Asiakkaan maksupäivä suhteessa eräpäivään 12 kk on vähintään +30 pv
- Asiakkaan maksupäivä suhteessa eräpäivään 3 kk on vähintään +14 pv verrattuna 12kk lukemaan (esim. 0 pv -> +14 pv). Lisäksi asiakkaalla täytyy olla vähintään yksi maksettu tai luottotappiollinen lasku per kvartaali edellisen 12 kk aikana.

Tallennuksen jälkeen avautuu tilausnäkymä, missä on jaoteltu tilauksen tiedot, tilausrivit sekä lisätiedot.

Tilauksen tiedot

Myyntitilausluettelolta ennalta valittuja tilauksia voi selata selaustoiminnon avulla (nuolet eteen- ja taaksepäin).

Asiakas - Asiakkaan nimeä klikkaamalla päästään esikatselemaan asiakaskortin tietoja. "Hallinnoi asiakastietoja" -valinnalla voi päivittää asiakaskortin tietoja. Mikäli asiakastietoja päivitetään, tulee asiakas hakea tilaukselle uudelleen, jotta tiedot päivittyvät käsittelyssä olevalle tilaukselle. Rivin lopussa olevien valintojen kautta pääset tarvittaessa vaihtamaan asiakasta tai päivittämään asiakkaan tietoja.
Laskutusosoite - Tiedot päivittyvät asiakkaan tiedoista.
Toimitusosoite - Valitse toimipaikka hakutoiminnon kautta tai syötä osoitetiedot manuaalisesti.
Tilauksen numero - Oletuksena seuraava vapaa tilausnumero. Numeron voi ylikirjoittaa syöttämällä tilauksen numeron manuaalisesti, jolloin seuraavat tilausnumerot muodostuvat oletuksena juoksevasti tästä ylöspäin.
Toimituspäivä - Oletuksena tähän tarjotaan kuluvaa päivää. Toimituspäivä on mahdollista lisätä myös tilausrivikohtaisesti sarakkeeseen "Toimituspäivä
Toimitusehto ja -tapa - Valitse alasvetovalikosta sopiva vaihtoehto. Vaihtoehtoja voi muokata kohdasta Myynti > Myynnin perustiedot ja asetukset.
Myyjä - Valitse myyjä hakutoiminnon kautta. Myyjiä voi muokata kohdassa Myynti > Myynnin perustiedot ja asetukset
Valuutta - Kun tilaus halutaan tehdä muussa valuutassa kuin euroissa, valitaan listasta oikea valuutta. Valuutan perässä oleva kurssi on edellisen päivän EKP:n hakuhetken kurssi. Kurssi haetaan kerran päivässä ja noin kello 17:15. Kirjanpitovaluutta Netvisorissa on aina euro.
Verotuskäsittely - Verotuskäsittely voidaan määrittää valmiiksi asiakastietoihin, asiakkaan lisätietojen muokkaus -välilehden verotuskäsittely -kohtaan. Tarvittaessa tätä voidaan vaihtaa tarjouksella (yliajaa asiakkaan takana olevan valinnan) tai valita tämä aina tarjouksen tekovaiheessa.

Tilauksen lisätiedot, dokumentit&liitteet ja käsittelyhistoria

Sisäiset lisätiedot -kenttään voi syöttää tilaukseen liittyvän tekstimuotoisen kommentin, joka ei tulostu lähetettävälle tilaukselle.
Ennakkosuoritukset - näyttää tilaukseen kohdistuneet suoritukset.
Tilaukseen liittyvät dokumentit -kenttään linkittyy tarjous- ja laskunumero, mikäli tarjouksesta on tällaiset muodostettu.
Tilauksen liitteet - Voit lisätä kaikki liitteet joko raahaamalla ne tilaukselle tai hakemalla tiedosto tietokoneelta. Liitteen lisäämisen yhteydessä valitaan, halutaanko liitteen lähtevän tilauksen mukana. Asetusta voi muuttaa myös jälkikäteen. Mikäli liitteen ei ole tarkoitus lähteä tilauksen mukana, vaan toimii esimerkiksi sisäisenä lisätietona, ilmoitetaan tästä erillisellä huomiolla (lukon kuva).
Viimeisimmät lähetys- ja tilatiedot -kohta näyttää viimeisimmät tapahtumat. Katso koko lähetys- ja tilahistoria - linkin takaa nähdään Käsittelyhistoria (sama kuin näkymän vasemmassa alalaidassa. Käsittelyhistoria näyttää kaikki tilauksen tapahtumat sekä tilaukseen tehdyt muutokset. Käsittelyhistoriaan tallentuu myös tilauksen luojan ja muokkaajan tiedot. Käsittelyhistoriaan lisätyistä kommenteista saa tiedon linkin ohessa olevan lukumäärälaskurin avulla.

Tilausrivit

Teksti ennen ja jälkeen tilausrivien - Kenttiin voit syöttää vapaata tekstiä, joka näkyy kyseisellä tilauksella. Myynnin perustiedoissa asetettavat vakiotekstit ennen ja jälkeen laskurivejä käyttävät näitä samoja kenttiä. Jos vapaatekstikenttiin joko tulostuu tekstiä asiakkaan oletustiedoista tai niihin syötetään tietoa tilausta muokatessa, eivät myynnin perustietojen vakiotekstit tulostu laskulle. Teksti ennen ja jälkeen laskurivien molempaan kenttään mahtuu 500 -merkkiä.
Tee valituille - Voit joko poistaa tai kopioida valitut tilausrivit
Näytä sarakkeet -valikon kautta voit valita näytettävät sarakkeet. Oletuksena kaikki sarakkeet on valittu.
Laskentakohteet näkyvissä -valinnan mukaan laskentakohteet joko näytetään tai piilotetaan tilausriveiltä.
Hae laskutettava tuote - Hae tuote tuotetiedoilla tai tuotekoodilla hakutoiminnon kautta. Ensin näytetään aiemmin asiakkaalle myydyt tuotteet ja tämän jälkeen kaikki tuotteet.

Tilausrivin vasemmassa reunassa on kolme pistettä, joiden avulla riviä voi raahata ylös tai alas, eli rivien järjestystä voi vaihtaa, jos rivejä on useampi. Myös kommentti- ja välisummarivi on siirrettävissä vastaavalla tavalla.

Kun tilaus on valmis, sen voi tallentaa kohdasta Tallenna tilaus.

Rivikohtaiset toiminnot ja käsittelyhistoria

Tilaukselle voidaan halutessa lisätä välisummarivi, kommenttirivi sekä laskutuslisät erillisillä toiminnoilla.

Lisää tilausrivi - Lisää uuden tyhjän tilausrivin
Lisää välisummarivi - Tilausrivien väliin voidaan lisätä välisummarivejä, joiden avulla voidaan laskea tämän rivin yläpuolella olevat rivien summat yhteen.
Lisää kommenttirivi - Lisää kommenttirivin, joka tulostuu tilaukselle.
Lisää laskutuslisät - Lisää laskutuslisät, jotka voidaan määrittää Myynti > Asetukset > Laskutuksen asetukset > Myyntilaskujen lisät -osiossa.
Luo uusi tuote - Tuotteen luomisesta löytyy tarkempi ohje omalta ohjesivultaan.
Käsittelyhistoria - Näyttää tilauksen tapahtumat sekä tilaukseen tehdyt muutokset. Käsittelyhistoriaan tallentuu myös tilauksen luojan ja muokkaajan tiedot. Käsittelyhistoriaan lisätyistä kommenteista saa tiedon linkin ohessa olevan lukumäärälaskurin avulla.

Tilauksen toiminnot

Tilauksen toiminnot -valikon kautta löytyy kuvassa näkyvät toiminnot.

Tilauksen tallennus, tulostaminen ja lähetys

Esikatsele - avaa tilauksen esikatselutilassa.
Tulosta -valikosta avautuu eri tulostusmuodot. Tulostusmuotoa klikkaamalla avautuu tilaus PDF-muodossa.

Tilaus voidaan tulostaa eri muodoissa:

- Tilaus
- Tilaus + tilisiirto
- Lähete (Oletus): Tulostetaan viivakoodit, mikäli tuotteelle on sellainen tallennettu
- Lähete hinnoilla: Tulostetaan viivakoodit, mikäli tuotteelle on sellainen tallennettu
- Lähete hinnoilla (brutto): brutto á-hinta on omana sarakkeenaan tulosteella arvonlisäverottoman yksikköhinnan lisäksi
- Pro forma: Käytetään esimerkiksi tullausta varten. Pro forma on laadittu "näennäislasku", josta ilmenee tavaran arvo
- Pro forma (vienti): Tulostetaan tullinimike ja tuotteen kuvaus, mikäli tuotteelle on nämä tallennettu
- Keräilylista

Tallenna tilaus -valinta tallentaa tehdyt muutokset. Tallentamattomista muutoksista tulee kuvassa näkyvä huomio, joka poistuu tallennuksen jälkeen.
Lähetä dokumentteja - Siirtää tilauksen lähetysnäkymään. Lähetysprosessista on kerrottu lisää täällä.
Käsittele tilaus -toiminto siirtää tilauksen käsittelynäkymään. Tilauksen käsittelystä on kerrottu lisää täällä.