Mikäli palkansaajan palkanmaksussa on virheellisesti peritty liikaa ennakonpidätystä ja se halutaan palauttaa palkansaajalle, tulee palautus aina käsitellä palkkalaskelmalla, jotta Tulorekisteri-ilmoitukset muodostuvat oikein ja tiedot ovat ajan tasalla.

Ennakonpidätyksen palauttaminen käsitellään lisälaskelmalla. Lisälaskelma luodaan sille palkkajaksolle ja siitä palkkalaskelmasta, jossa ennakonpidätystä on peritty liikaa.

1. Palkat > Palkanlaskenta > Palkkalaskelmat ja -jaksot > valitse palkkajakso > Muodosta lisälaskelma (katso kuva alla, kohta 1)
  2. Palkanlaskentaprosessin vaiheessa "Tarkista valittujen palkkaperusteet" ja kohdassa "Palkkalaskelmien päivämäärät" asetetaan muodostettavan lisälaskelman päivämäärät maksua ja tositetta varten.
  3. Klikkaa "Tallenna ja muodosta palkkalaskelmat" -painiketta.
  4. Klikkaa Muokkaa-painiketta palkansaajan riviltä korjataksesi lisälaskelman tietoja.
  5. Käsitellään palkkalaskelmalta kaikki ylimääräiset palkkalajirivit, joko poistamalla koko rivi tai nollaamalla saldo Muokkaa-kuvakkeesta (kynälehtiö).
  6. Tallennetaan palautettavan Ennakonpidätyksen määrä palkkalajiriville miinusmerkkisenä.
  7. Lisälaskelmalle jää Ennakonpidätys-palkkalajiriville liikaa perityn ennakonpidätyksen summa miinusmerkkisenä ja Maksetaan-palkkalajiriville sama summa plusmerkkisenä
  8. Kun palkkalaskelman tiedot ovat kunnossa, viedään palkkalaskelma normaalisti palkanlaskentaprosessissa loppuun eli toimitetaan palkkalaskelma palkansaajalle, maksetaan palkkalaskelma/toimitetaan palkkatietoilmoitus ja muodostetaan tosite. Katso tarvittaessa tarkempi ohjeistus Palkanlaskentaprosessista.

Palkkatietoilmoituksella näkyy huomautus "Ennakonpidätys ei saa olla suurempi kuin rahapalkan määrä", joka ei estä palkkatietoilmoituksen lähettämistä ja ilmoituksen voi lähettää normaalisti huomautuksesta huolimatta.

Palkkatietoilmoitukselle muodostuu Ennakonpidätyksestä tulolajirivi, missä summa on negatiivinen. Ennakonpidätyksen tulolajille 402, saa ilmoittaa myös negatiivisen summan.