Taloushallinto > Yrityksen velvoitteet > Oma-aloitteisten verojen lähetys

SISÄLTÖ

Käyttöoikeudet

Näkymään pääsy vaatii Palkanlaskija-roolin (P) lisäksi vähintään Accounting -osion Toimintokohtaisiin oikeuksiin "Kirjanpito" alakohtaan "Alv-käsittely" Muokkausoikeuden.

Mikäli yrityksessä ei ole palkanlaskentaa käytössä tai henkilö ei omaa palkanlaskija -oikeutta, näkymään pääsee myös, jos omaa "Kirjanpito" alakohtaan "Alv-käsittely" Muokkausoikeuden ja kirjanpitäjän -oikeudet. Mikäli halutaan vain katsoa tietoja, niin sitten ALV -käsittely -kohdassa pitää olla lukuoikeus. Kirjanpitäjän rooli kuitenkin tarvitaan.

Ilmoituksen lähetys

Järjestelmä tarjoaa oletuksena lähetysvalmiita ilmoituksia. Lähettääksesi ALV-kausi-ilmoituksen ja/tai työnantajasuoritus-ilmoituksen, on yrityksessä oltava varmenne kunnossa. Tämän jälkeen valitaan halutut lähetettävät ilmoitukset ja painetaan "Lähetä valitut"-nappia.

Kun aineisto on lähetetty onnistuneesti, tulee tästä alla oleva ilmoitus.

Kun aineiston lähettää Netvisorista, aineisto menee heti verottajalle, mutta verottajan puolella voi olla viivettä, kunnes ilmoitus näkyy OmaVerossa. Verottajan ohjeen mukaisesti pääsääntönä voidaan pitää, että tiedot näkyvät 2-3 arkipäivän sisällä lähetyksestä OmaVerossa. Erityisesti neljännesvuosi-ilmoittajilla voi olla viivettä ilmoituksen näkymisessä OmaVerossa, sillä nämä eivät välttämättä kohdennu oikealle verokaudelle automaatiossa vaan vaativat manuaalisen käsittelyn verottajan päässä.

Huom! Ilmoitusta lähetettäessä puhelinnumero on pakollinen tieto. Numero haetaan lähettäjän omista perustiedoista kohdasta Omat perustiedot. Numeron pääsee lisäämään/päivittämään kohdasta "Omat perusasetukset", eli täältä:

Tilitoimiston käyttäjä voi lähettää useamman tilitoimiston asiakasyrityksen ilmoituksen samanaikaisesti, mikäli hän kirjautuu ensin tilitoimisto ympäristöön, menee tähän oma-aloitteisten verojen lähetysnäkymään ja valitsee useamman yrityksen listalta pitämällä CTRL-näppäintä pohjassa ja valitsemalla hiirellä halutut yritykset. Kaikki yritykset voi valita valitsemalla ensin listan ensimmäisen yrityksen ja tämän jälkeen pitämällä SHIFT–näppäintä pohjassa ja valitsemalla listan viimeisen yrityksen.

Lähetysvalmiit aineistot-näkymässä oleva Mitätöi -painike poistaa ilmoituksen tästä lähetysnäkymästä, ja se palautuu oma-aloitteiset verot -näkymään.

Oma-aloitteisten verojen maksusta on verottajan puolella aikataulu nähtävissä täältä.

Siirtotiedosto

Mikäli valvontailmoituksen lähettäminen ei onnistu, on Valvontailmoitusnäkymästä mahdollista muodostaa siirtotiedosto ilmoitin.fi -palvelua varten.
Tiedosto muodostetaan painamalla nappia "Käsittele valitut ilman lähetystä" ja valitse "muodosta ja lataa ilmoitin.fi siirtotiedosto" (muista laittaa rasti haluamasi ilmoituksen eteen ennen kuin painat nappia). Tallenna siirtotiedosto haluamaasi kansioon kiintolevyllesi ja mene lähettämään se manuaalisesti ilmoitin.fi -palvelun kautta.

Kun lähetys on tehty ilmoitin.fi -palvelun kautta, tulee sinun merkitä ko. valvontailmoitus lähetetyksi. Laita rasti ilmoituksen eteen ja paina nappia "Käsittele valitut ilman lähetystä ja "Merkitse ilmotukset lähetetyiksi". Kyseinen nappi ei lähetä mitään aineistoa verottajalle, se vain asettaa ilmoituksen tilaksi "lähetetty", jolloin se ei esimerkiksi näy etusivun velvoitteet-widgetissä.

Arkistoidut aineistot

Oma-aloitteisten verojen lähetys -näkymässä voit myös tarkastella jo lähetettyjä ja arkistoituja ilmoituksia valitsemalla aineiston tilaksi "Arkistoidut".

Arkistoidut-näkymässä pääsee varmistamaan aineiston muodostamispäivän, lähetyspäivämäärän sekä statuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Olen vahingossa merkinnyt kausiveroilmoituksen lähetetyksi, mutta minun tulisi lähettää ilmoitus Verottajalle. Kuinka toimin?

Vastaus: Mikäli ilmoituksen on merkinnyt lähetetyksi ja tämä tulee kuitenkin lähettää Verottajalle, voidaan tehdä alv-lukituksen ohitus ja heti perään ohituksen peruutus. Kun tämän jälkeen muodostetaan ilmoitus, niin silloin järjestelmä ehdottaa kauden 1. lähetystä.

Kuinka kauan kestää ennekuin lähetetty kausiveroilmoitus näkyy Omaverossa?

Vastaus: Verottajalta saamamme tiedon mukaan normaali käsittelyaika on 2-3 arkipäivää.