Valmistuskirjauksella tarkoitetaan tuotteen kokoamista/valmistamista. Esimerkiksi tuotteena on pöytä. Tämä valmistetaan neljästä jalasta ja yhdestä pöytälevystä. Kyseiset tuotteet ovat tuoterekisterissä pöytäjalkana ja levynä (nämä ovat ns. alituotteita), mutta valmistuskirjauksen avulla näistä voidaan muodostaa tuote pöytä. (tämä on koostetuote). Valmistuskirjaus vaatii laajennetun tuotehallinnan.

Kun varastoitavalle koostetuotteelle on luotu alituoterakenne, voidaan koostetuotteelle tehdä valmistuskirjauksia, joiden yhteyteen alituotteiden varastotapahtumien muodostuminen on automatisoitu.

Huom. Alituotteita vähennetään koostetuotteen valmistuksessa vain, kun koostetuote on merkitty varastoitavaksi. Myös alituotteet on oltava varastoitavia tuotteita.

Koostetuotteen rakentaminen käydään läpi Alituotteet ja Koostetuotteet -ohjeessa.

Koostetuotteen hakeminen tuotelistauksesta

Valmistuskirjaus tehdään tuotelistauksen käsittelykorin kautta. Tuotelistusnäkymään voidaan rajata sopiva tuotejoukko käyttämällä joko sivun hakutoimintoa tai rajaamalla tuotevalikoimaa tuoteryhmä -palkin avulla. Lisäksi voidaan poistaa muut kuin koostetuotteet näkyvistä valitsemalla "Näytä listauksessa" -valikosta ruksi pois kohdasta "Näytä muut kuin koostetuotteet":

Tuotelistauksessa koostetuote näyttää tältä:

Alituotekaavioon pääsee klikkaamalla ns. tikku-ukko -painiketta tuotenimikkeen perästä.

Kun katsotaan pöydän rakennetta alituotekaaviosta, se näyttää tältä:

Kaaviosta nähdään:

Rakenne

• Alituotteita mitä koostetuotteeseen on liitetty (Pöydänjalka + Pöytälevy)
  • Kappalemäärä paljonko yhtä alituotetta on liitetty (Pöydänjalat 4kpl, pöytälevy 1 kpl). Tämä näkyy nuolien kohdalla.

Tuotenimikkeet

Hintatiedot

Varastotiedot

Varastoitavan tuotteen laatikon reunat näytetään mustalla. Laatikko on punainen, jos sitä ei ole tarpeeksi varastossa tai sen" tilanne" on nolla tai sitä pienempi.

Valmistettavissa: Montako tuotetta pystyy valmistamaan alituotteista.

Valmistusarvo: Alituotteiden keskihinta, mitä menee valmistukseen. Tässä esimerkissä 4*1+5 = 9 €.

Varattu: Myyntitilauksilla olevien tuotteiden määrä.

Tulossa: Ostotilauksilla varastoon tuleva määrä, jota ei ole vielä toimitettu.

Tässä esimerkissä yhden koostetuotteen valmistukseen käytetään siis 1 kpl pöytälevyä ja 4 kpl jalkoja. Näistä tehdään varastoon valmistuskirjauksen yhteydessä vähentävät varastotapahtumat.

Valmistuskirjauksen tekeminen

Koostetuotteen valmistuskirjaukset tehdään tuoterekisterin käsittelykorissa viemällä halutut tuotteet ensin koriin ja valitsemalla "Suorita tuotteille" >> "valmistuskirjauksia" alla olevan kuvan mukaisesti:

Käsittelykorissa näytetään koostetuotteen varastotilanne jokaisessa varastossa eriteltynä ja valmistuskirjauksen voi tehdä myös useampaan varastoon kerralla: Merkitään tässä esimerkissä 1 kpl tuotetta valmistuneeksi varastoon 1.

Valmistuskirjauksen ja alituotteiden tapahtumatyypin voi vaihtaa vielä haluamakseen. Tapahtumatyyppien hallinnoinnista löytyy oma ohjesivunsa.

Kirjauksen jälkeen painetaan "Tallenna muutokset" -nappulaa, jolloin järjestelmä tekee automaattisesti oikeat varastokirjaukset ja käyttöliittymässä siirrytään valmistuskirjauksen varastotapahtumalle.

Lopputulos:

• Varastotapahtuma tallennetaan automaattisesti
  • Varastosaldot ovat muuttuneet seuraavasti:
    • Koostetuotetta eli pöytää on lisätty 1 kpl varastoon
    • Pöytälevyjä on vähennetty varastosta 1 kpl
    • Pöydänjalkoja on vähennetty varastosta 4 kpl