Palvelun avulla voidaan nopeuttaa ja helpottaa ostolaskujen tiliöintiä. Automatiikka ehdottaa kirjanpidon tiliöintirivejä, laskentakohteita ja myös alv-tunnuksia. Palvelu hyödyntää saapuvien verkkolaskujen tiliöinnissä tekoälyä, jolloin tiliöintiehdotukset muodostuvat automaattisesti jo olemassa olevan kirjanpitoaineiston pohjalta.

Tekoälyä opetetaan asiakaskohtaisilla hyväksyttyjen ostolaskujen tiliöintitiedoilla yrityksen laskujen määrästä riippuen enintään viimeisen vuoden ajalta. Palvelu toimii verkkolaskuilla.

Netvisorin tarjoama palvelu kuuluu osaksi ostoreskontraa ja on asiakkaillemme maksuton. Ominaisuus toimii myös koulutusympäristössä.

Palvelun käyttöönotto

Tämän palvelun aktiivisuutta voidaan hallita Ostot > Automaattinen käsittely -näkymästä. Samasta näkymästä palvelun voi myös halutessaan sulkea. Jotta näkymään pääsee, täytyy henkilöllä olla myynti- ja ostoreskontrien oikeuksissa valittuna asetus ostolaskujen automaatiosäännöt.

Yritykset, joilla on käytössään Netvisor Storesta ostettava Finance.Rocks-palvelu, voivat halutessaan ottaa käyttöönsä Netvisorin tiliöintiehdotukset. Palvelua ei kytketä Finance.Rocks-asiakkaille automaattisesti päälle.

Tiliöintiautomatiikka toimii seuraavasti

1. Palvelun aloituksessa kerätään asiakaskohtainen opetusaineisto ostolaskujen tiliöintitiedoista yrityksen laskujen määrästä riippuen pisimmillään viimeisen vuoden ajalta.
  2. Tekoäly oppii kerätyn tiedon perusteella.
  3. Netvisoriin saapuneen ostolaskun (verkkolasku) tiliöintitiedot annetaan tekoälyn käsiteltäväksi.
  4. Tekoälyn algoritmit luovat opetusaineiston perusteella ehdotukset ostolaskun tiliöintikohteille.
  5. Yrityksen mahdolliset automaatiosäännöt suoritetaan ostolaskulle.
  6. Tämän jälkeen ostolasku näytetään käyttäjälle täydennettynä automaatiosääntöjen muokkauksilla ja tekoälyn ehdotuksilla.
  7. Käyttäjä korjaa tarvittaessa ostolaskun tiliöinnille tehdyt ehdotukset tai hyväksyy ne, jolloin ehdotetut tiliöinnit tallennetaan Netvisoriin.
  8. Käyttäjän tekemien valintojen perusteella tekoäly opetetaan tekemään tarkempia ehdotuksia tulevaisuudessa.

Tekoälylle opetettavat tiedot

Hyväksytyiltä ja tiliöidyiltä verkkolaskuilta kerätään seuraavat tiedot tekoälyn opettamista varten.

Laskun tiedot:
- Laskupäivä
- Laskun valuutta
- Laskun toimittajan nimi ja y-tunnus
- Viitteenne

Laskurivin tiedot:
- Laskurivin summa
- Laskurivin tuotekoodi
- Laskurivin tuotenimi
- Laskurivin kuvaus
- Toimitettu määrä

Laskuriville asetetut tiliöintitiedot:
- Kirjanpidon tili
- Enintään neljän ensimmäisen laskentakohdeotsikon arvo
- ALV-tunnus

Tiliöintiehdotukset käyttöliittymässä

Käyttäjälle näytetään ostolaskulla enintään kolme todennäköisintä ehdotusta per tiliöitävä kohde. Lisäksi näytetään tekoälyn arvio ehdotuksen todennäköisyydestä. Käyttäjä voi muuttaa ehdotuksia ennen tiliöintirivien tallennusta. Ehdotettaviin asioihin kuuluvat kirjanpidon tili, ALV -tunnus ja laskentakohteet (enintään neljä kohdeotsikkoa).

Ostolaskun käsittelyhistoria näyttää onko tiliöintiehdotuksia asetettu ja montako ehdotusta on annettu tekoälyn avulla.

Käsittelyhistoriamerkintää klikkaamalla näytetään rivikohtaisesti ehdotusten todennäköisyydet. Jos ennusteen todennäköisyys on vähintään 85 %, ennuste asetetaan suoraan tiliöintirivin tiliksi tai laskentakohteeksi, ellei rivi sisällä arvoa jo ennestään. Mikäli ennusteen todennäköisyys jää alle 20 prosentin, ennustetta ei näytetä tiliöintirivillä.

Huom: Ehdotus on nimensä mukaisesti tekoälyn ehdotus tiliöinnistä ja se ei ole koskaan täysin varma tieto. Tarkasta aina tekoälyn antamat ehdotukset ennen tiliöintiä. Todennäköisyysarvo on tekoälyn arvio ehdotuksen oikeellisuuden todennäköisyydestä.

On myös mahdollista, että esimerkiksi laskentakohteen ennuste on tyhjä. Tämä näkyy käyttöliittymässä harmaalla tekstillä.

Oletustilin tai laskentakohteen valinnasta painamalla suurennuslasi-painiketta näkee avautuvassa valintaikkunassa ensimmäisenä järjestelmän tiliöintiehdotukset.

Kun ennuste asetetaan kentän arvoksi, arvon vieressä näytetään ennusteen todennäköisyys.

Mikäli verkkolasku sisältää ehdotuksen kirjanpidon tilistä tai laskentakohteesta ja kyseinen tili/laskentakohde löytyy yritykseltä, tiliöinnit asetetaan saapuvan verkkolaskun perusteella. Tällöin tekoälyn ehdotusta ei aseteta automaattisesti.

Huom: Tekoäly ei yliaja toimittajan oletustiliä tai ostolaskuautomaation asettamaa arvoa.