Palkanlaskennassa on mahdollisuus tarkistaa palkkalaskelman tiliöinnit jo hyvissä ajoin ennen varsinaisen kirjanpidon tositteen muodostamista. Vaivattomimman lopputuloksen saamiseksi palkkalajien tiliöintiasetukset ja laskentakohdekäsittelyn asetukset on hyvä asettaa halutuiksi jo ennen palkkalaskelmien muodostamista.

SISÄLTÖ

Palkanlaskijan näkymä

Palkkalaskelman muokkausnäkymässä on "palkanlaskijan näkymä" -välilehti. Pääset tälle näkymälle klikkaamalla palkkalaskelman kohdalta ensin "muokkaa":

ja sitten siirtymällä "palkanlaskijan näkymä" -välilehdelle:

"Palkanlaskijan näkymä" -välilehdelle pääsee myös klikkaamalla palkkalaskelmarivin "kynä/lehtiö" -kuvakkeesta:

Palkkalaskelmien tiliöintejä voi vaihtoehtoisesti tarkastella myös "kuukauden seurantanäkymältä".

Palkat > Palkanlaskenta > Velvoitteet > klikkaa halutun kuukauden nimestä > palkkalaskelmat. Palkkalaskelma aukeaa palkansaajan nimestä ja laskelmalta voi tarkistaa "palkanlaskijan näkymä" -välilehden sekä muut palkkalaskelman tiedot.

"Palkanlaskijan näkymä" -välilehdeltä näkee käytettyjen palkkalajien tiliöinnit ja laskennan taustana olevat palkkalajit. Huomaa, että kaikilla palkkalajeilla ei kuulu olla tiliöintiä.

Huomaathan, että kuukauden seurantanäkymällä näkyvät ainoastaan "maksettu" -tilaiset palkkalaskelmat.

Palkanlaskentaprosessin "palkanlaskijan näkymältä" voi tarkistaa, onko tarvittavilla palkkalajeilla tiliöinnit. Esimerkiksi laskennallisista palkkalajeista (bruttopalkka, rahapalkka, nettopalkka, ennakonpidätys, maksetaan) tiliöinti kuuluu olla vain ennakonpidätyksellä.

Mikäli palkanlaskijan näkymässä näkyy punaista, tarkoittaa tämä, että palkkalajilla on yksipuoleinen tiliöinti, eli joko kredit- tai debet-tili puuttuu kokonaan palkkalajin asetuksista.

Palkkalajien tiliöinnit määritellään yrityskohtaisista palkkalajeista: Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Yrityskohtaiset palkkalajit ja lomalaskentatapojen palkkalajien tiliöinnit asetetaan kohdassa Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Lomalaskentatapojen palkkalajit

Palkkalaskelmaa voi tässä vaiheessa helposti muokata tai sen voi muodostaa kokonaan uudestaan, mikäli palkkamallin sisältäviin palkkalajien tiliöinteihin tehdään muutoksia.

Palkkalaskelmia voidaan palauttaa takaisin "käsittelemättömät palkkalaskelmat" -vaiheeseen aina siihen saakka, kunnes palkkalaskelmat on maksettu.

1. "Käsittelemättömät palkkalaskelmat" -vaiheessa "poista" -painike poistaa palkkalaskelman, jolloin se siirtyy vaiheeseen "palkansaajat, joilla palkkalaskelma muodostamatta". Mikäli palkkalajien tiliöintejä muokataan, päivittyvät tiedot vasta kun palkkalaskelma poistetaan ja se muodostetaan uudestaan.
  2. "Toimittamattomat palkkalaskelmat" -vaiheessa "palauta" -painike palauttaa palkkalaskelman "käsittelemättömät palkkalaskelmat" -vaiheeseen. Palkkalaskelma ei poistu, vaan se palautuu edelliseen vaiheeseen.
  3. "Maksamattomat palkkalaskelmat" -vaiheessa "palauta" -painike palauttaa palkkalaskelman "käsittelemättömät palkkalaskelmat" -vaiheeseen.
  4. "Palkkalaskelmat, joilla ei ole tositetta" -vaiheesta palkkalaskelmaa ei voida palauttaa käsittelemättömäksi ilman, että lähetetty palkkatietoilmoitus ensin mitätöidään tulorekisteristä Netvisorin kautta. Palkkalaskelman korjaamisesta on oma ohjeensa.
  5. "Valmiit palkkalaskelmat" -vaiheessa "palauta" -painike palauttaa palkkalaskelman "palkkalaskelmat, joilla ei ole tositetta" -vaiheeseen. Huomioithan, että palauttaminen ei poista muodostettua tositetta. Tosite löytyy edelleen kirjanpidosta ja se tulee joko mitätöidä tai muokata manuaalisesti kuntoon.

Tositteen esikatselu

Ennen tositteen muodostamista on mahdollisuus tarkistaa tositteen tiedot "tositteen esikatselu" -painikkeesta.

Tositteen esikatselusta on havaittavissa kirjanpitoon menevät tiedot ja tiliöinnit sekä kustannuspaikat. Sekä tiliöintejä että jakokäyrää on mahdollista vielä muokata manuaalisesti tässä vaiheessa.

Tarkisteraportti

Kun palkkalaskelman tosite on lopulta muodostettu, voidaan palkanlaskennan tiedot tarkistaa vielä "Näytä tarkisteraportti" -linkistä, josta avautuu tarkisteraportti.

Tarkisteraportti vertaa tietoja:

• Palkkajaksokohtaisesti palkkalajit, joilla on asetus "Näytä raporteilla"
  • Palkkalaji- ja tilikohtaisesti
  • Tositerivikohtaisesti

Tarkisteraportilta käyttäjällä on mahdollisuus nähdä yhdellä silmäyksellä kaikki käytetyt palkkalajit, tiliöinnit sekä tosite. Näin palkkatiedot voidaan täsmäyttää kirjanpitoon tositteen tietoihin sekä palkanlaskennan raporttien tietoihin.

VINKKI! Esimerkiksi täsmääkö "Maksetaan" summa 2961 tilille kirjattuun summaan.

• Maksetaan summa on suurempi kuin 2961 -> Joltain palkkalajilta puuttuu tiliöinti
  • Maksetaan summa on pienempi kuin 2961 -> Jollain palkkalajilla on ylimääräinen tiliöinti

Tämän raportin ja "Palkanlaskijan näkymä" -välilehdeltä voi tarkistaa, onko palkkalajeilla tarvittavat tiliöinnit tai puuttuuko joltain palkkalajilta tiliöinti.

Tarkisteraportille pääsee myös menemättä palkanlaskentaprosessiin palkanlaskennasta muodostuneen tositteen kautta (1).

Tositteen näkymästä näkyy tositteen tiedot. Lähde "Palkanlaskenta" -linkistä (2) avautuvat kaikki palkkalaskelmat, jotka linkittyvät kyseiseen tositteeseen.

Palkkalaskelmien alta löytyy "Näytä tarkisteraportti" -linkki, josta avautuu tarkisteraportti (3).

Usein kysytyt kysymykset

Mistä voin tarkistaa palkkalaskelman tiliöinnit?

Palkansaajakohtaisesti palkkalaskelman tiliöinnit näkyvät "Palkanlaskijan näkymä" -välilehdellä. Palkkalaskelman tiliöinnit tulevat palkkamallin asetuksista, jotka määritellään Yrityskohtaisista palkkalajeista.

Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Yrityskohtaiset palkkalajit

Palkanlaskijan näkymässä näkyy palkkalaji, jota ei löydy palkkalaskelman rivitiedoista?

Palkkamallin muotoilusta voi muokata palkkalaskelmalla (pdf) näkyviä palkkalajeja.

Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Valitse palkkamallin nimi > Muotoilu -välilehti

Pitääkö palkkalajilla "Tuntipalkka" olla tiliöinti?

Oletuksena Netvisorin asetuksissa palkkalaji "Tuntipalkka" on yksikköhinta-palkkalaji ja tätä ei ole tarvetta tiliöidä kirjanpitoon. Palkkalajia käytetään esimerkiksi kirjauslajin kaavassa, että millä hinnalla palkansaajalle maksetaan työaikaan kirjatut tunnit.

Mistä muokataan lomalaskennan palkkalajien tiliöintejä?

Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Lomalaskentatapojen palkkalajit

Muodostetun tositteen lähteenä ei näy palkkalaskelmia, missä vika?

Tämä voi johtua siitä, että tositteen muodostuksen jälkeen palkkalaskelmat on palautettu taaksepäin palkanlaskentaprosessissa ja näille on muodostettu myöhemmin uusi tosite tai tositteen muodostus on ohitettu. Tositteeseen kohdistuneet palkkalaskelmat on myös voitu poistaa. Huom! Palkkalaskelman poistaminen ei automaattisesti mitätöi tai poista tositetta kirjanpidosta, mutta linkitys poistetun laskelman ja tositteen välillä katkeaa. Palkkalaskelman käsittelyhistoriasta voi tarkistaa palkkalaskelman muokkaukset (kuva alla).

Mikäli palkkalaskelmia korjataan alkuperäisen tositteen muodostuksen jälkeen, on kirjanpidontosite käytävä poistamassa ja korjauksen yhteydessä muodostetaan palkkalaskelmista uusi tosite, jotta linkitys palkkalaskelmiin säilyy. Palkkalaskelman palauttaminen ei automaattisesti korjaa tai poista alkuperäistä tositetta.

Ohje: Palkkalaskelman korjaaminen