Vyörytyssääntöä käytetään kirjanpidon viennin jakamiseen kohdelaskennan laskentakohteille ennalta määritellyn jakokäyrän mukaan.

Mistä vyörytyksen voi tehdä?

Tositteelta

Tositerivin perästä. Tämä vyöryttää vain yhden rivin.

Vyörytyksen voi myös tehdä massana. Valitsemalla useamman tiliöintirivin ja "Rivien massakäsittely" kohdasta valita "Vyörytä valitut".

Ostolaskulta

Valinta löytyy "Tee valituille" valikon alta. Lasku voi olla korkeintaan asiatarkastettu, eli mikäli lasku on hyväksytty niin vyörytys toiminto ei ole aktiivisena.

Kirjanpidon tilisaldo -raportilta

Taloushallinto > Raportointi ja seuranta > Kirjanpidon raportit > Tilisaldot

Vyörytyssäännöt

Vyörytyssääntö listaus näyttää jo olemassa olevat vyörytyssäännöt.

Vyörytyssääntöihin pääsee vyörytystyökalulta. Eli avaa ensin vyörytystoiminto ja täältä vyörytyssääntöjen hallinta -linkki. Vyörytyssääntöä käytetään kirjanpidon viennin jakamiseen kohdelaskennan laskentakohteille ennalta määritellyn jakokäyrän mukaan. Avautuvasta näkymästä näet jo olemassa olevat säännöt. Näitä voi muokata klikkaamalla säännön nimeä. Säännön voi myös poistaa tästä näkymästä.

Lisää vyörytyssääntö

• Avaa vyörytystoiminto ollessasi tositteella, ostolaskulla tai tilisaldoraportilla
  • Paina linkkiä Vyörytyssääntöjen hallinta
  • Paina linkkiä Lisää vyörytyssääntö

Anna ensimmäiseksi säännölle nimi, sitten valitse käytettävä otsikkotaso. Määrittele jakoprosentti ja valitse suurennuslasista avautuvasta listasta haluamasi kohde. Lisää tarvittaessa lisää rivejä vihreästä plussasta. Jaon on oltava yhteensä 100%, paina lopuksi Tallenna-nappia. Jotta laskentakohteet ja otsikot tulevat näkyville on nämä oltava ensin tehtynä laskentakohteiden hallinasta.

Vyörytystoiminnan käyttäminen

Mennään vyörytystoimintoihin, joko ostolaskulta, tositteelta tai tilisaldo -raportiltaHuom! Mikäli tulit toimintoon tilisaldoraportin kautta, on sinulla mahdollisuus vyöryttää koko tilin tapahtumia haluamaltasi aikaväliltä (aikaväli määritellään raporttia otettaessa).

Valitaan Vyörytyssääntö-kohdasta haluamasi luotu sääntö, paina sitten Jaa valitut rivit -nappia -> Järjestelmä jakaa valitsemasi rivin tekemäsi säännön mukaan.

Lisäksi näkymässä on valinnat Sopeuta koko saldo vyörytyssääntöön ja Kirjaa vain kohdistamattomalle osuudelle (eli tilin saldolle, jolla ei ole laskentakohdetta ennestään). Toiminto nollaa ko. tilin saldon kohdelaskennan viennit valintasi mukaan ja kirjaa saldot ko. tilille valitsemasi säännön mukaan. Tosite muodostetaan valitsemasi jakson viimeiselle päivälle. Nämä Valinnat ovat käytettävissä vain jos vyörytykseen tullaan tilisaldo -raportin kautta. Tosite muodostetaan valitsemasi jakson viimeiselle päivälle.

Järjestelmä tekee vyörytyksestä uuden tositteen, mikäli näkymään tultiin tilisaldo raportin kautta. Tässä kumotaan aikaisempi mahdollinen saldo ja vyörytetään rivit uusille kustannuspaikoille.

Ostolaskun ja tositteen kautta tehty vyörytys muokkaa olemassa olevan tositteen kustannuspaikkoja.

Vyörytyssäännön käyttö saman laskentakohteen lisäämiseen pitkille tositteille

Mikäli kirjaat pitkää tositetta, jossa on paljon kulu- tai tuottorivejä ja ne kaikki kuuluvat samalle laskentakohteelle, niin tämä kohteen lisäys voidaan tehdä nopeasti vyörytyssäännön avulla. Tee vyörytyssääntö valmiiksi jo ennen tositteen kirjausta, säännön lisääminen on opastettu aiemmin tällä sivulla. Tässä esimerkki 100% säännöstä, jossa kaikki jaetaan yhdelle laskentakohteelle:
Kirjaa ensin tosite normaalisti ja valitse sitten haluamasi tositerivit joko yksitellen rastimalla, tai vasemman reunan mustalla kärkikolmiolla (rastita sitten taseen tilit pois, ellet halua vyöryttää niitäkin laskentakohteelle).

Avaa Rivien massakäsittely-nappi ja sieltä "Vyörytä valitut" -toiminto. Valitse haluamasi Vyörytyssääntö.

Kun sääntö on valittu, paina "Jaa valitut rivit" -nappia. Järjestelmä vyöryttää valitut tositerivit valitsemasi säännön mukaan:

Tässä esimerkissä oli lyhyt tosite, mutta jos rivejä on useita kymmeniä, niin tällä tavalla saa laskentakohteen lisättyä kohtuullisella vaivalla.