Det är en bra idé att först ställa in din bokföring innan du börjar bokföra. Inställningarna finns bakom länken Bokföringsinställningar under Ekonomiförvaltning.

Bokföringsinställningarna påverkar bokföringsdelen i bakgrunden. Härifrån kan du exempelvis gå till kontolistan, definiera räkenskapsobjekt för företaget och anpassa momsdeklarationens sändningscykel.

Genom skattesatshanteringen kan du lägga till och ta bort skattesatser. Skattesatshantering kräver rollen användaradministratör (KH) eller Revisionsbyrås huvudanvändare (TPK).

Företaget är inte momspliktigt
Om företaget inte är momspliktigt avslutas all momshantering på Netvisor genom att välja denna punkt. Om företaget har ens en transaktion med pris inklusive skatt bör inget val göras. Du får exempelvis ingen momskod eller procentsats på en verifikation.

Partiellt momsavdrag
I det här fältet anger du den momsfria delen av det partiella momsavdraget. Om 65 % av momsen kan dras av anger du här 35 %. Funktionen används endast i inköpsreskontran, i hanteringen av inköpsfakturor. Momsen dras inte automatiskt av, utan du måste välja önskad kontosättningsrad och klicka på knappen Skapa för valda på inköpsfakturan och välj Partiellt momsavdrag.

Verifikationsradernas förklaringar syns i dagboken
Om detta är valt kan radspecifika förklaringar användas på bokföringens verifikationer. Annars används en förklaring på rubriknivå.

Momsskatteperiod
Månadsdeklaration, Kvartalsdeklaration och Årsdeklaration. Bokföraren kan ändra deklarationsperioden, men om man exempelvis övergår från månadsdeklaration till kvartalsdeklaration så måste den skattskyldige komma överens med skattemyndigheten om hur redan skickade deklarationer ska hanteras.
Moms bokförs varje månad, oavsett vilken av dessa tre som är deklarationsperiod. Skapandet av en säsongsdeklaration aktiveras för Skatter på eget initiativ – dock endast enligt vald skatteperiod.

Om du valt årsdeklaration och företagets räkenskapsperiod inte är ett kalenderår, görs dock deklarationen enligt skattemyndighetens önskemål per kalenderår.

Klicka på Uppdatera-knappen för att spara ändringarna.