Tarjous- ja tilauskäsittely on käytössä Professional- tai Premium-paketeilla. Pakettia voi tarvittaessa päivittää  Netvisor Storessa.

Uuden tarjouksen voi luoda seuraavilla tavoilla:

• Myynti > Tarjoukset > Uusi tarjous
  • Yläpalkin Luo uusi > Tarjous -toiminnolla
  • Asiakasnäkymän "Viimeisimmät tarjoukset" -laatikon vihreästä plussasta
  • Tuotehaun kautta, sivun alareunassa olevalla "Vie valitut myyntitarjoukselle" -toiminnolla

Uuden tarjouksen luominen ja käsittely vaatii muokkausoikeuden Accounting-osion (Myyntireskontra) Tilauskäsittely kohtaan. Tällöin käyttäjä pääsee myös luomaan ja käsittelemään myyntitilauksia.

Uusi tarjous

Näkymässä voi asiakkaan valinnan lisäksi syöttää tarjouksen perustiedot. Perustiedot on kuitenkin mahdollista asettaa myös Tallenna-painikkeen jälkeen avautuvassa näkymässä. Kun tarjoukselle on valittu asiakas ja täytetty muut tarvittavat tiedot, valitaan Tallenna. Uuden asiakkaan voi lisätä kohdasta Syötä uusi asiakas.

Tarjouksen, tilauksen ja myyntilaskun luomisen yhteydessä näytetään varoitus, mikäli asiakkaan maksukäyttäytymisessä on havaittu viiveitä:
- Asiakkaan maksupäivä suhteessa eräpäivään 12 kk on vähintään +30 pv
- Asiakkaan maksupäivä suhteessa eräpäivään 3 kk on vähintään +14 pv verrattuna 12kk lukemaan (esim. 0 pv -> +14 pv). Lisäksi asiakkaalla täytyy olla vähintään yksi maksettu tai luottotappiollinen lasku per kvartaali edellisen 12 kk aikana.

Tallennuksen jälkeen avautuu tarjousnäkymä, missä on jaoteltu tarjouksen tiedot, tarjousrivit sekä lisätiedot.

Tarjouksen tiedot

Tarjousluettelolta ennalta valittuja tarjouksia voi selata selaustoiminnon avulla (nuolet eteen- ja taaksepäin).

Asiakas - Asiakkaan nimeä klikkaamalla päästään esikatselemaan asiakaskortin tietoja. "Hallinnoi asiakastietoja" -valinnalla voi päivittää asiakaskortin tietoja. Mikäli asiakastietoja päivitetään, tulee asiakas hakea tarjoukselle uudelleen, jotta tiedot päivittyvät käsittelyssä olevalle tarjoukselle. Rivin lopussa olevien valintojen kautta pääset tarvittaessa vaihtamaan asiakasta tai päivittämään asiakkaan tietoja.
Laskutusosoite - Tiedot päivittyvät asiakkaan tiedoista.
Toimitusosoite - Valitse toimipaikka hakutoiminnon kautta tai syötä osoitetiedot manuaalisesti.
Tarjouksen numero - Oletuksena seuraava vapaa tarjousnumero. Numeron voi ylikirjoittaa syöttämällä tarjouksen numeron manuaalisesti, jolloin seuraavat tarjous- ja tilausnumerot muodostuvat oletuksena juoksevasti tästä ylöspäin. Tarjouksen numero varaa myös tilausnumeron, eli tarjouksen numero muodostuu myös siitä muodostettavalle tilaukselle.
Tarjous voimassa - Tarvittaessa tarjoukselle voi asettaa voimassaolopäivän.
Toimituspäivä - Oletuksena tähän tarjotaan kuluvaa päivää. Tarjouksella toimituspäivätieto ei ole pakollinen.
Toimitusehto ja -tapa - Valitse alasvetovalikosta sopiva vaihtoehto. Vaihtoehtoja voi muokata kohdasta Myynti > Myynnin perustiedot ja asetukset.
Myyjä - Valitse myyjä hakutoiminnon kautta. Myyjiä voi muokata kohdassa Myynti > Myynnin perustiedot ja asetukset
Valuutta - Kun tarjous halutaan tehdä muussa valuutassa kuin euroissa, valitaan listasta oikea valuutta. Valuutan perässä oleva kurssi on edellisen päivän EKP:n hakuhetken kurssi. Kurssi haetaan kerran päivässä ja noin kello 17:15. Kirjanpitovaluutta Netvisorissa on aina euro.
Verotuskäsittely - Verotuskäsittely voidaan määrittää valmiiksi asiakastietoihin, asiakkaan lisätietojen muokkaus -välilehden verotuskäsittely -kohtaan. Tarvittaessa tätä voidaan vaihtaa tarjouksella (yliajaa asiakkaan takana olevan valinnan) tai valita tämä aina tarjouksen tekovaiheessa.

Tarjouksen lisätiedot, dokumentit & liitteet ja käsittelyhistoria

Sisäiset lisätiedot -kenttään voi syöttää tarjoukseen liittyvän tekstimuotoisen kommentin, joka ei tulostu lähetettävälle tarjoukselle.
Tarjoukseen liittyvät dokumentit -kenttään linkittyy tilausnumero, mikäli tarjouksesta on muodostettu myyntitilaus.
Tarjouksen liitteet - Voit lisätä kaikki liitteet joko raahaamalla ne tarjoukselle tai hakemalla tiedosto tietokoneelta. Liitteen lisäämisen yhteydessä valitaan, halutaanko liitteen lähtevän tarjouksen mukana. Asetusta voi muuttaa myös jälkikäteen. Mikäli liitteen ei ole tarkoitus lähteä tarjouksen mukana, vaan toimii esimerkiksi sisäisenä lisätietona, ilmoitetaan tästä erillisellä huomiolla (lukon kuva).
Viimeisimmät lähetys- ja tilatiedot -kohta näyttää viimeisimmät tapahtumat. Katso koko lähetys- ja tilahistoria - linkin takaa nähdään Käsittelyhistoria (sama kuin näkymän vasemmassa alalaidassa. Käsittelyhistoria näyttää kaikki myyntitarjouksen tapahtumat sekä tarjoukseen tehdyt muutokset. Käsittelyhistoriaan tallentuu myös tarjouksen luojan ja muokkaajan tiedot. Käsittelyhistoriaan lisätyistä kommenteista saa tiedon linkin ohessa olevan lukumäärälaskurin avulla.

Tarjousrivit

Teksti ennen ja jälkeen tarjousrivien - Kenttiin voit syöttää vapaata tekstiä, joka näkyy kyseisellä tarjouksella. Myynnin perustiedoissa asetettavat vakiotekstit ennen ja jälkeen laskurivejä käyttävät näitä samoja kenttiä. Jos vapaatekstikenttiin joko tulostuu tekstiä asiakkaan oletustiedoista tai niihin syötetään tietoa tarjousta muokatessa, eivät myynnin perustietojen vakiotekstit tulostu laskulle. Teksti ennen ja jälkeen laskurivien molempaan kenttään mahtuu 500 -merkkiä.
Tee valituille - Voit joko poistaa tai kopioida valitut tarjousrivit
Näytä sarakkeet -valikon kautta voit valita näytettävät sarakkeet. Oletuksena kaikki sarakkeet on valittu.
Laskentakohteet näkyvissä -valinnan mukaan laskentakohteet joko näytetään tai piilotetaan tarjousriveiltä.
Hae laskutettava tuote - Hae tuote tuotetiedoilla tai tuotekoodilla hakutoiminnon kautta. Ensin näytetään aiemmin asiakkaalle myydyt tuotteet ja tämän jälkeen kaikki tuotteet.

Tarjousrivin vasemmassa reunassa on kolme pistettä, joiden avulla riviä voi raahata ylös tai alas, eli rivien järjestystä voi vaihtaa, jos rivejä on useampi. Myös kommentti- ja välisummarivi on siirrettävissä vastaavalla tavalla.

Kun tarjous on valmis, sen voi tallentaa kohdasta Tallenna tarjous.

Rivikohtaiset toiminnot ja käsittelyhistoria

Tarjoukselle voidaan halutessa lisätä välisummarivi, kommenttirivi sekä laskutuslisät erillisillä toiminnoilla.

Lisää tarjousrivi - Lisää tarjoukselle uuden tyhjän tarjousrivin
Lisää välisummarivi - Tarjousrivien väliin voidaan lisätä välisummarivejä, joiden avulla voidaan laskettaa tämän rivin yläpuolella olevat rivien summat yhteen.
Lisää kommenttirivi - Lisää kommenttirivin, joka tulostuu tarjoukselle.
Lisää laskutuslisät - Lisää laskutuslisät, jotka voidaan määrittää Myynti > Asetukset > Laskutuksen asetukset > Myyntilaskujen lisät -osiossa.
Luo uusi tuote - Tuotteen luomisesta löytyy tarkempi ohje omalta ohjesivultaan.
Käsittelyhistoria - Näyttää tarjouksen tapahtumat sekä tarjoukseen tehdyt muutokset. Käsittelyhistoriaan tallentuu myös tarjouksen luojan ja muokkaajan tiedot. Käsittelyhistoriaan lisätyistä kommenteista saa tiedon linkin ohessa olevan lukumäärälaskurin avulla.

Tarjouksen toiminnot

Tarjouksen toiminnot -valikon kautta löytyy kuvassa näkyvät toiminnot.

Tarjouksen tallennus, tulostaminen ja lähetys

Esikatsele - avaa tarjouksen esikatselutilassa.
Tulosta -valikosta avautuu eri tulostusmuodot. Tulostusmuotoa klikkaamalla avautuu tarjous PDF-muodossa.
Tallenna tarjous -valinta tallentaa tarjoukselle tehdyt muutokset. Tallentamattomista muutoksista tulee kuvassa näkyvä huomio, joka poistuu tallennuksen jälkeen.
Lähetä tarjous - Siirtää tarjouksen lähetysnäkymään. Lähetyksestä on kerrottu lisää täällä. Huom. tarjousta ei voi lähettää verkkolaskusanomalla. Tarjouksen voi lähettää pdf eKirjeellä, sähköpostitse tai tulostaa paikallisesti.