Lomarahavapaiden maksamiseen voi luoda oman palkkalajin, joka vähentää maksetut lomarahapäivät lomapalkkavelasta, sekä lomarahajaksotuksista.

Lomarahavapaiden käsittelyyn tarvitaan oma palkkalaji, joka tullaan liittämään palkkalajiin lomaraha. Uuden palkkalajin voi luoda kohdassa Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Yrityskohtaiset palkkalajit > Lisää uusi palkkalaji

Palkkalajin asetukset määritellään alla olevan kuvan mukaisesti. Huomaathan, että kohdassa "Oletuksena mukana laskennassa" ei saa olla täppää, koska lomarahavapaan palkkalaji valitaan erikseen mukaan laskentaan. Lisää myös tarvittaessa tulolaji ja tiliöinnit.

Tallenna palkkalaji.

Siirry tämän jälkeen kohtaan Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta ja valitse käsiteltävän palkkamallin kaavat (alla oleva kuva on esimerkki).

Liitä palkkalaji Lomarahavapaa palkkalajiin Rahapalkka valitsemalla "Muokkaa" palkkalajin kohdalla.

Klikkaa vihreää plus-merkkiä kaksi kertaa ja liitä alla olevan kuvan mukaisesti palkkalaji rahapalkan kaavaan. Muista tallentaa lisäys.

Löydät palkkalajin Lomarahavapaa nyt palkkamallilta palkkalajien kaavoista Lomat ja poissaolot  -otsakkeen alta: Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Valitse palkkamalli > Kaavat > Palkkalajien kaavat -välilehti > Lomat ja poissaolot > Lomarahavapaa > Muokkaa

Palkkalajille Lomarahavapaa täytyy seuraavaksi muodostaa kaava. Valitse "Muokkaa" palkkalajin Lomarahavapaa kohdalta.

Lisää palkkalajin kaavaan palkkalaji Lomaraha (millä lomarahat siis normaalisti maksettaisiin) ja kerro se luvulla -1 ja tallenna muutokset. (Lomarahavapaa = "Lomaraha * -1") Kuvaesimerkki alla.

Vapaana pidettävät lomarahat merkitään palkansaajalle palkanlaskentaprosessin kohdassa "Tarkista valittujen palkkaperusteet" lokeroon "Maksettavat lomarahapäivät".

Tämän lisäksi "Tarkista valittujen palkkaperusteet" -vaiheessa palkkalaji Lomarahavapaa täytyy valita mukaan palkkalaskelmalle otsikon "Palkkalajit, joilla manuaalinen laskenta" alta.

Näin vapaana pidetyt lomarahat vähentyvät myös lomapäiväkirjanpidosta. Palkkalaskelmalle muodostuvat palkkalajit "Lomarahavapaa" ja "Lomaraha". Alla olevassa esimerkkikuvassa on yksi lomarahapäivä kirjattu palkkalaskelmalle.