Työsuhteiden hallinta

Palkansaajan työsuhdetiedot näkyvät Palkansaajan perustiedoissa: Palkat > Henkilöstö >  Palkansaajalistaus > valitse palkansaaja > Työsuhteet-välilehti. Yksittäisen työsuhteen tietoihin pääset klikkaamalla työsuhteen rivin perästä olevaa kynä/lehtiö -kuvaketta, josta aukeaa Työsuhteen hallinta.

Työsuhteen tiedot

Palkansaajan ensimmäinen työsuhde luodaan palkansaajan perustamisen yhteydessä. Yhden työsuhteen tiedot näkyvät omassa ikkunassaan.

Työsuhteen peruste

• Tähän valitaan onko työsuhteen perusteena työ- tai virkasuhde vai muu peruste
  • Mikäli Netvisorin kautta maksetaan esimerkiksi matka- ja kululaskuja sellaiselle henkilölle jolla ei ole työsopimusta yritykseen voidaan käyttää "muu peruste" -valintaa

Yhtäjaksoisen työsuhteen alkupäivä

• Tietoa voidaan käyttää, jos esimerkiksi palkansaajan työsuhteen kestoksi halutaan pidempi aika kuin mitä alkamispäivän mukaan tulisi
  • Esimerkkinä konsernissa siirtymisen yhteydessä voidaan luoda uusi työsuhde, mutta tähän annetaan päivä, jolloin henkilö aloittanut yrityksessä. Näin esimerkiksi lomalaskenta jatkuu oikein oikeilla lomakertymillä
  • Tiedolla voidaan siis ketjuttaa tarvittaessa työsuhteita ilman, että "työputki" katkeaa
  • Jos tieto on annettu, työsuhteen kesto lasketaan tästä päivämäärästä alkamispäivän sijaan

Alkamispäivä

• Päivä, jolloin työsopimuksessa mainittu työsuhde konkreettisesti alkaa
  • Työsuhteen kesto lasketaan tästä päivämäärästä, jos yhtäjakoisen työsuhteen alkupäivää ei ole annettu

Koeajan päättymispäivä

• Tarjotaan oletuksena 6 kuukauden päähän annetusta alkamispäivästä
  • Voidaan muokata tai jättää tyhjäksi

Ammattinimike

• Kuvaa palkansaajan toimenkuvaa

Ammattiluokka

• Valitse palkansaajan tehtävää vastaava ammattiluokka
  • Valittavissa ovat Tilastokeskuksen ammattiluokitus (TK10) mukaiset ammattiluokat
  • Suurennuslasista saa listauksen auki
  • Voit hakea sopivaa ammattiluokkaa myös kirjoittamalla hakusanan tai syöttämällä numeroita kenttään
  • Tieto nousee palkkatietoilmoitukselle ja välittyy tulorekisteriin

Kevan Ammattiluokan koodi

• Kenttä on näkyvissä Työsuhteen hallinnassa kun kohtaan Palkat >  Asetukset > Palkanlaskennan asetukset on annettu tieto, että yrityksen työeläkevakuuttaja on Keva
  • Listausta ei ole tuettuna, joten syötä numeerinen tieto kun olet tarkistanut sen Kevan koodistosta

Keva Palvelussuhteen rekisteröinti

• Myös tämä valinta on näkyvissä vain, jos yrityksen työeläkevakuuttajaksi on merkitty Keva palkanlaskennan asetuksiin
  • Saat pudotusvalikon auki klikkaamalla nuolesta

Palkkauksen muoto

• Klikkaa rasti ruutuun sen palkkausmuodon eteen, jota työntekijään sovelletaan

Työsuhteen voimassaolo

• Toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen
  • Jos valittuna "Määräaikainen", tulee myös antaa työsuhteen päättymispäivä ja päättymisen syy

Työsuhteen tyyppi

• Valittavana "Kokoaikainen", "Osa-aikainen" tai "Tietoa ei saatavilla"
  • Jos valittuna "Osa-aikainen" voidaan lisätietona antaa osa-aikaisuuden prosentti omaan kenttään
  • Osa-aikaisuuden prosentti ei vaikuta laskentaan, on vain lisätieto

Työehtosopimus

• Suurennuslasista saa auki pudotusvalikon, jossa on listattuna eri alojen työehtosopimuksia
  • Kenttään voidaan myös kirjoittaa hakusana tai numero

Säännöllinen työaika

• Kenttään voidaan antaa kyseisen palkansaajan sovittu säännöllinen viikkotuntimäärä
  • Tuntimäärä vaikuttaa Työaika -osion työajankirjauksen tavoiteviikkotuntityömäärään niin, että ohjelma jakaa viikkotuntimäärän viidelle arkipäivälle (ma-pe)

Työsuhteen tapa

• Valinnat saa näkyviin pudotusvalikosta
  • Viisi eri valintaa tai tyhjä

Palkkatuki

• Tähän kohtaan voidaan antaa rasti ruutuun jos palkansaaja on valtion työllisyysmäärärahoilla työllistetty

Autoetuauton käyttöönottovuosi

• Jos palkansaajalla on autoetu tulee tänne antaa tieto autoetuauton käyttöönottovuodesta
  • Tallentamisen yhteydessä ohjelma osaa hakea käyttöönottovuoden perusteella myös auton ikäryhmätiedon (A, B, C tai U)
  • Tieto välittyy tulorekisteriin

Autoetu on saatu ulkomailla

• Klikkaa rasti ruutuun, mikäli palkansaajan autoetu on saatu ulkomailla

Päättymispäivä

• Voidaan antaa päivämäärä, johon asti työsuhde on voimassa
  • Pakollinen tieto, jos työsuhteen voimassaolo on "Määräaikainen"

Työsuhteen päättymisen syy

• Jos työsuhteelle annetaan päättymispäivä tulee tämä tieto pakolliseksi
  • Valitaan pudotusvalikosta

Sisäinen kommentti

• Sisäisen kommentin kenttään voidaan kirjoittaa tekstiä, joka ei näy näy missään muualla kuin työsuhteen hallintaikkunassa
  • Tarkoitettu työsuhdetta käsittelevän henkilön työkaluksi

Kun tiedot on annettu, tallentaminen sulkee ikkunan ja päivittää tiedot työsuhdelistaukseen.

Työsuhteet palkansaajalistauksessa

Palkansaajien työsuhdetieto näytetään palkansaajalistauksessa kohdassa Palkat > Henkilöstö > Palkansaajalistaus.

Oletuksena palkansaajista näytetään vain ne, joiden työsuhteen tila on kuluvalla hetkellä voimassa. Taulukkoon voi valita tarvittaessa näkyville myös ne palkansaajat, joiden työsuhde on jo päättynyt tai se on vasta alkamassa tulevaisuudessa. Tällöin klikataan "Näytä listauksessa" -painiketta ja klikataan "Palkansaajat, joilla ei voimassa olevaa työsuhdetta".

Muista painaa valinnan jälkeen "Päivitä näkymä" -painiketta, jotta valintasi astuvat voimaan.

Työsuhteen takana on tarkempi tieto, onko työsuhde voimassa, alkamassa, päättymässä vai jo päättynyt. Palkansaajalistauksessa tilana näytetään vain joko voimassa tai ei voimassa.

Voit valita, mitä työsuhdetietoja palkansaajalistauksen taulukossa näytetään. Tämä tapahtuu sarakevalintojen kautta.

Palkansaajia voi myös ryhmitellä työsuhteen tilan mukaan, jolloin saa eriteltyä palkansaajat sen mukaan onko työsuhde nyt voimassa vai ei.

Kultakin palkansaajalta näytetään vain voimassa oleva (tai jo päättynyt) työsuhde, mutta työsuhteen tila-tiedosta saa klikkaamalla avattua ikkunan, josta näkee kaikki palkansaajan työsuhteet, mikäli niitä on enemmän.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi palkansaaja ei näy palkansaajalistauksessa?

Jos palkansaajalla ei ole kuluvalla hetkellä voimassa olevaa työsuhdetta, ei hän oletuksena näy listauksessa. Voit valita näkyville myös ne, joiden työsuhde on vasta alkamassa tulevaisuudessa tai jo päättynyt, valitsemalla listauksessa näytettävät palkansaajat. Muista päivittää näkymä, jotta valinnat astuvat voimaan.

Voiko työsuhteen poistaa?

Voi. Tämä tapahtuu porautumalla palkansaajan työsuhteelle kuten olisit muokkaamassa sitä. Alareunassa näkyy poistotoiminto. Tosin jos työsuhde on palkansaajan ainoa, on sen poistaminen estetty. Mikäli työsuhde on perustettu vahingossa perusteettomasti, voi työsuhteen perusteen vaihtaa "Muu perusteeksi".

Käyttöoikeudet

Palkansaajan Työsuhteet-välilehdelle pääsee, jos käyttäjällä on vähintään palkanlaskennan toimintokohtainen luku- tai muokkausoikeus kohdan "Henkilörekisteri" kohtaan "Palkansaajien hallinta". Em. oikeuden lisäksi tarvitaan joko Palkanlaskija-rooli (P) tai Esihenkilö-rooli (E).