Kun yrityksessä lasketaan ALV, tämä lukitsee kyseisen kuukauden ja alv lukituspäivä siirtyy kyseisen kuukauden viimeiselle päivälle. ALV-lukitus estää tapahtumien muokkaamisen sen takia, ettei vahingossakaan tehdä arvonlisäveroon vaikuttavia kirjauksia ja muutoksista jäisi tieto ilmoittamatta verottajalle. Välillä tulee kuitenkin esiin tilanteita, jossa menneisyydessä olevaa tapahtumaa pitäisi päästä muokkaamaan ja kausi on jo lukittu arvonlisäveron kirjaamisen jälkeen. Tässä tapauksessa täytyy tehdä ALV-lukituksen ohitus halutulle kuukaudelle, jonka jälkeen kyseisen kuukauden tapahtumia pääsee muokkaamaan. Lukituksen ohitus on henkilökohtainen, eli pelkästään lukituksen ohittaja pääsee muokkaamaan vanhoja tapahtumia. Muille käyttäjille lukitus on edelleen voimassa. 

Lukituksen ohittamiseen pääsee Netvisorissa kolmesta eri paikasta. Yksi on ALV-laskelmalta siirtyessä ylävalikosta ALV-lukituksen ohitus-välilehdelle.

Toinen vaihtoehto on etusivun Lukitukset-widget, joka ohjaa suoraan Tilikausien hallinnan etusivulle. Widget näyttää myös yrityksen sen hetkiset lukituspäivämäärät. 

Kolmas vaihtoehto on mennä Taloushallinnon alla olevaan Tilinpäätös-kohtaan, jossa on linkki Tilikausien hallintaan, josta löytyy ALV-lukituksen ohitus. Tilikausien hallinnassa näkee samalla kaikki Netvisorissa päällä olevat lukitukset (pl. palkkojen lukitukset). Etusivun Widget tuo myös tähän kohtaan.

Kuvassa kohdasta 1 päästään tekemään lukituksen ohitus. Kohta 2 näyttää minkä kuun loppuun lukitus on tällä hetkellä tehtynä ja kohta 3 näyttää mihin päivään asti ostoreskontra on lukittu. Ostoreskontran lukituspäivä ei vaikuta muualle kuin ostoreskontraan. Alv-lukitus vaikuttaa koko järjestelmään. 

Mikäli ALV-lukitus on lähempänä nykypäivää, niin siinä tapauksessa ostoreskontran lukituksella ei ole vaikutusta, vaan ALV-lukitus ajaa sen päivämäärän yli. Ostoreskontran lukitusta voidaan käyttää siinä tapauksessa, että ostoreskontra halutaan lukita tuoreemmaksi kuin koko järjestelmän ALV-lukitus.

ALV-lukituksen ja ostoreskontran lukituksen päivämääriä voidaan vaihtaa kohtien 2 ja 3 edessä olevasta napista, jolloin voi valita uuden päivän lukitukselle. ALV-lukituksen päivämäärää ei saa siirtää kyseisestä kohdasta, mikäli tehtävillä muutoksilla on vaikutusta arvonlisäveroihin. Tuolla tavalla lukitusta siirrettäessä järjestelmä ei mitätöi olemassa olevaa ALV-tositetta, joten jos arvonlisävero kirjataan uudelleen kuukaudelle, jolla on jo ALV-tosite, kirjaa järjestelmä jo kirjatun arvonlisäveron määrän pelkästään pyöristyserotilille. Käytä tätä päivämäärän siirtoa ainoastaan harkiten ja tiedostaen mitä tehdään. 

Menemällä linkistä "ALV-lukituksen ohitus" avautuu näkymä, josta alasvetovalikosta valitaan kuukausi, jolle ohitus halutaan tehdä. Listassa näkyy avoimen tilikauden kuukaudet ennen kauden lukituspäivämäärää. Kun ohitus tehdään valitulle kuukaudelle, mitätöidään kyseisen kuukauden olemassa oleva alv kirjaus samalla kohtaa taustalla automaattisesti. Ohitus tehdään siis sille kuulle, jonka tapahtumaa halutaan muokata ja josta on jo ennestään muodostettu alv laskelma. 

Jos halutaan esim. muokata tammikuun 2020 tositteita, valitaan listalta tammikuu, mikäli yrityksessä on avoinna useampia tilikausia, tarkista että valinta tulee varmasti oikealle vuodelle. 

Ohituksen aktivoinnin jälkeen näkymä näyttää tältä (tässä tapauksessa ohitus on aktivoitu tammikuulle 2020).

Kyseinen kuukausi on nyt auki (vain alv-ohituksen tekijän tunnuksilla) ja tarvittavat kirjaukset/muutokset pystytään nyt tekemään kuukaudelle.

Samoten jos nyt katsotaan tilikausien hallinta näkymän lukituksia, nähdään että alv on lukittuna muille helmikuun loppuun, paitsi lukituksen ohittajalle. Tässä näkyy mille kuukaudelle ohitus on tehty ja kuka sen on tehnyt.

ALV-lukituksen ohittamisen peruuttaminen

Kun tarvittavat korjaukset tositteille on tehty, tulee ALV-ohitus peruuttaa sen käyttäjän toimesta kuka on sen alunperin ohittanut. Tämä onnistuu klikkaamalla tilikausien hallinnan lukitus kohdassa uudestaan alv-lukituksen ohitus -linkkiä. 

Tästä avautuu alla oleva näkymä, josta painetaan "Peruuta ohitus" -painiketta.

Peruuta ohitus painike ohjaa käyttäjän ko. kuukauden ALV-laskelmalle ja arvonlisävero tulee kirjata uudelleen laskelman alalaidasta. Näin muodostuu taustalla uusi ALV-tosite aiemmin mitätöidyn tositteen tilalle. ALV-laskelmaan ja sen tarkistamiseen pätee tässä tapauksessa samat säännöt ja periaatteet kuin normaaliin ALV-laskelman kirjaukseen. Kun olet kirjannut arvonlisäveron (ja pyöristyseron), muodostuu tosite jälleen normaalisti. Jos olet tehnyt alv-kausiveroilmoitukseen vaikuttavia korjauksia, muodosta kausiveroilmoitus uudelleen ko. kuukauden oma-aloitteisten verojen näkymästä

ALV-tilille on jäänyt saldoa

Alv laskenta nollaa kuukauden lopussa alv velka ja saamistilin saldon. Mikäli on kuitenkin käsin liikuteltu lukituspäivää voi tapahtua tilanne, että saldo ei olekaan enää nolla kuukauden lopussa. Tällöin suosittelemme tekemään alv ohituksen kyseiselle kuukaudelle ja perumaan sen perään, jolloin ohjelma laskettaa alvin uudestaan kyseisen kuukauden osalta. Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.