Palkanlaskentaprosessissa on useampi eri mahdollisuus tarkistaa palkkalaskelmat ja tositteet ennen niiden muodostamista tai muodostamisen jälkeen. Tämän ohjeen avulla voi tarkistaa kirjanpitoon muodostettujen palkkakirjauksien tiedot.

SISÄLTÖ

Palkanlaskijan näkymän ja tositteen esikatselun avulla voidaan ennakoida virhetilanteet ja tehdä vielä helposti tarvittavat korjaukset palkkalajeittain mm. tiliöinteihin tai kustannuspaikkoihin. 

Palkanlaskennan tositteet muodostetaan palkanlaskentaprosessissa, jossa näkyvät myös kaikki kirjanpitoon muodostetut tositteet.

Palkat > Palkanlaskenta > Palkkalaskelmat ja -jaksot > Näytä kaikki palkkajaksot

Palkanlaskijan näkymä

Palkkalaskelman muokkausnäkymässä on "Palkanlaskijan näkymä" -välilehti, joka näytetään vain palkanlaskijalle.

Palkanlaskijan näkymä -välilehdelle pääsee myös "Tiedot" -linkistä kun palkkalaskelma on valmiina tai kuukauden seurantanäkymässä kohdassa Palkat > Palkanlaskenta > Velvoitteet.

Kuukauden seurantanäkymässä palkkalaskelma aukeaa palkansaajan nimestä ja laskelmalta voi tarkistaa Palkanlaskijan näkymä -välilehden sekä muut palkkalaskelman tiedot.

Palkanlaskentaprosessin muokkausnäkymässä "Palkanlaskijan näkymä" -välilehdeltä näkee käytettyjen palkkalajien tiliöinnit, laskennan taustana olevat palkkalajit sekä kustannuspaikat. Palkanlaskijan näkymä -välilehdellä näkyvät kaikki palkkalaskelman palkkalajit, eikä kaikilla palkkalajeilla kuulu olla tiliöintiä.

Palkanlaskijan näkymästä voi tarkistaa, onko tarvittavilla palkkalajeilla tiliöinnit. Esimerkiksi laskennallisista palkkalajeista (Bruttopalkka, Rahapalkka, Nettopalkka) tiliöinti kuuluu olla vain ennakonpidätyksellä.

Mikäli palkanlaskijan näkymässä näkyy punaista, tarkoittaa tämä, että palkkalajilla on yksipuoleinen tiliöinti, eli joko kredit- tai debet-tili puuttuu kokonaan.

Palkkalajien tiliöinnit määritellään yrityskohtaisista palkkalajeista: Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Yrityskohtaiset palkkalajit

Tai palkkamallien kaavoista: Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Avaa haluttu palkkamalli > Palkkalajien kaavat

Palkkalaskelmaa voi tässä vaiheessa helposti muokata tai muodostaa kokonaan uudestaan, mikäli palkkamallin sisältäviin palkkalajien tiliöinteihin tehdään muutoksia.

Palkkalaskelmia voidaan palauttaa takaisin Käsittelemättömät palkkalaskelmat -vaiheeseen aina siihen saakka, kunnes palkkalaskelmat on maksettu. 

  1. Käsittelemättömät palkkalaskelmat "Poista" poistaa palkkalaskelman, jolloin se siirtyy vaiheeseen "Palkansaajat, joilla palkkalaskelma muodostamatta". Mikäli palkkalajien tiliöintejä muokataan, päivittyvät tiedot vasta kun palkkalaskelma poistetaan ja muodostetaan uudestaan. Muodostetulle palkkalaskelmalle eivät päivity tiliöintien muutokset tai palkkalajien kaavojen muutokset. Ohjelma kysyy "Haluatko varmasti poistaa valitun palkkalaskelman?"
  2. Toimittamattomat palkkalaskelmat "Palauta" palauttaa palkkalaskelman "Käsittelemättömät palkkalaskelmat" -vaiheeseen. Ohjelma kysyy "Haluatko varmasti poistaa valitun palkkalaskelman ja palauttaa palkansaajan käsittelemättömään tilaan?". Palkkalaskelma ei kuitenkaan poistu, vaan palautuu edelliseen vaiheeseen.
  3. Maksamattomat palkkalaskelmat "Palauta" palauttaa palkkalaskelman "Käsittelemättömät palkkalaskelmat" -vaiheeseen. "Haluatko varmasti palauttaa valitun palkkalaskelman käsittelemättömäksi?"
  4. Palkkalaskelmat, joilla ei ole tositetta -vaiheesta palkkalaskelmaa ei voida palauttaa käsittelemättömäksi ilman, että lähetetty palkkatietoilmoitus mitätöidään tulorekisteristä. Palkkalaskelman korjaamisesta tässä tapauksessa on oma ohjeensa.
  5. Valmiit palkkalaskelmat "Palauta" palauttaa palkkalaskelman "Palkkalaskelmat, joilla ei ole tositetta" -vaiheeseen. Ohjelma kysyy "Haluatko varmasti palauttaa valitun palkkalaskelman edelliseen vaiheeseen? Huomioithan, että palauttaminen ei poista muodostettua tositetta. Tosite löytyy edelleen kirjanpidosta ja se tulee joko mitätöidä tai muokata käsin kuntoon."

 

Tositteen esikatselu

Ennen tositteen muodostamista on mahdollisuus tarkistaa tositteen tiedot 'Tositteen esikatselu' -painikkeesta.

Tositteen esikatselusta on havaittavissa kirjanpitoon menevät tiedot ja tiliöinnit sekä kustannuspaikat. Palkkalaskelman tietoja on mahdollista muokata Tiedot (kynä/lehtiö) -kuvakkeen avulla. Palkkalaskelman tietoihin voi muokata kirjanpidon tilejä sekä Jakokäyrää.

 

Tarkisteraportti

Kun palkkalaskelman tosite on lopulta muodostettu, voidaan palkanlaskennan tiedot tarkistaa vielä "Näytä tarkisteraportti" -linkistä, josta avautuu tarkisteraportti.

Tarkisteraportti vertaa tietoja:

  • Palkkajaksokohtaisesti palkkalajit, joilla on asetus "Näytä raporteilla"
  • Palkkalaji- ja tilikohtaisesti
  • Tositerivikohtaisesti

Tarkisteraportilta käyttäjällä on mahdollisuus nähdä yhdellä silmäyksellä kaikki käytetyt palkkalajit, tiliöinnit sekä tosite. Näin palkkatiedot voidaan täsmäyttää kirjanpitoon tositteen tietoihin sekä palkanlaskennan raporttien tietoihin. 

VINKKI! Esimerkiksi täsmääkö "Maksetaan" summa 2961 tilille kirjattuun summaan. 

  • Maksetaan summa on suurempi kuin 2961 -> Joltain palkkalajilta puuttuu tiliöinti
  • Maksetaan summa on pienempi kuin 2961 -> Jollain palkkalajilla on ylimääräinen tiliöinti

Tämän raportin ja "Palkanlaskijan näkymä" -välilehdeltä voi tarkistaa, onko palkkalajeilla tarvittavat tiliöinnit tai puuttuuko joltain palkkalajilta tiliöinti.

Tarkisteraportille pääsee myös menemättä palkanlaskentaprosessiin palkanlaskennasta muodostuneen tositteen kautta (1).

Tositteen näkymästä näkyy tositteen tiedot. Lähde "Palkanlaskenta" -linkistä (2) avautuvat kaikki palkkalaskelmat, jotka linkittyvät kyseiseen tositteeseen.

Palkkalaskelmien alta löytyy "Näytä tarkisteraportti" -linkki, josta avautuu tarkisteraportti (3).

 

Usein kysytyt kysymykset

Mistä voin tarkistaa palkkalaskelman tiliöinnit?

Palkansaajakohtaisesti palkkalaskelman tiliöinnit näkyvät "Palkanlaskijan näkymä" -välilehdellä. Palkkalaskelman tiliöinnit tulevat palkkamallin asetuksista, jotka määritellään Yrityskohtaisista palkkalajeista.

Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Yrityskohtaiset palkkalajit

Palkanlaskijan näkymässä näkyy palkkalaji, jota ei löydy palkkalaskelman rivitiedoista?

Palkkamallin muotoilusta voi muokata palkkalaskelmalla (pdf) näkyviä palkkalajeja.

Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Valitse palkkamallin nimi > Muotoilu -välilehti

Pitääkö palkkalajilla "Tuntipalkka" olla tiliöinti?

Oletuksena Netvisorin asetuksissa palkkalaji "Tuntipalkka" on yksikköhinta-palkkalaji ja tätä ei ole tarvetta tiliöidä kirjanpitoon. Palkkalajia käytetään esimerkiksi kirjauslajin kaavassa, että millä hinnalla palkansaajalle maksetaan työaikaan kirjatut tunnit. 

Mistä muokataan lomalaskennan palkkalajien tiliöintejä?

Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Lomalaskentatapojen palkkalajit 

 

 Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.