Taloushallinto > Yrityksen velvoitteet > ALV-laskelma 

Arvonlisäverolaskelman muodostaminen tapahtuu Yrityksen velvoitteiden alta, jossa on kohta ALV-laskelma. Siitä valitaan ensiksi kuukausi, jolle laskelma halutaan muodostaa tai kuukausi, jonka jo tehtyä laskelmaa halutaan katsoa. Kohdekuukaudeksi tulee aina vanhin avoin kuukausi, jolloin ALV ei ole lukittu (ALV - laskelmaa ei ole vielä tehty, laskenta lukitsee kyseisen kuukauden). Valitsemalla Näytä tilisaldot saadaan ALV-laskelmalle näkyviin tilit, joilta laskelman tiedot on haettu. Tämä auttaa selvittämää, miten laskelman luvut ovat muodostuneet. Tällöin voit porauta tilistä ja nähdä siihen kirjatut tositteet.

Ennen kuin teet ALV-kirjauksen, niin tarkasta seuraavat asiat:

 • Ovatko kaikki kyseisen kauden myyntilaskut lähetetty/tulostettu, eli niille on muodostunut tositteet? (Päivämäärä kuuluu kaudelle, josta olet kirjaamassa arvonlisäveroa)
 • Ovatko kaikki kyseisen kauden myyntisuoritukset käsitellyt?
 • Ovatko kaikki kyseisen kauden ostolaskut käsitellyt?
 • Ovatko kaikki kyseisen kauden ostosuoritukset (maksut) käsitellyt?
 • Ovatko kaikki kyseisen kauden tiliotteet käsitellyt?
 • Tarkista erottavat tositteet (tositeselailu ja ruksi kohtaan näytä vain erottavat tositteet)
 • Tarkista, että täsmäytysnäkymässä ei ole eroja

Käytännössä, tarkasta ettei mitään kyseiselle kaudelle kuuluvaa kirjausta ole tekemättä. Jos joudut tekemään kirjauksia kyseiselle kaudelle myöhemmin, niin silloin täytyy tehdä ALV-lukituksen ohitus, korjata tilanne ja lopuksi peruuttaa ohitus ja kirjata ALV uudelleen.

Avautuvasta ALV-laskelmasta tarkasta ja vertaa kohdat, että ne pitävät paikkansa. Pieniä pyöristyseroja (muutamia senttejä) voi olla, mutta se on täysin normaalia ja johtuu laskennasta, joka laskee summat ilman pyöristystä. 

 • Suoritettavat verot yhteensä
 • Kirjanpidon ALV-velkatilin kohdekuukauden saldo
 • Vähennettävät verot yhteensä
 • Kirjanpidon ALV-saamistilin kohdekuukauden saldo

Kannattaa tarkistaa myös linkin "Etsi kohdekauden tositteet, joiden riveille valittu ALV-kanta ei vastaa ALV-kirjausta" takana olevat tositteet. Tämä näyttää tositteet jossa tositteen alv-kanta ei vastaa alv-tilille tehtyä kirjausta. Täällä ei saisi olla tositteita, joiden ALV:n laskennallinen erotus on esim. yli 10 senttiä. Mikäli näitä on, niin tositteet tulee tarkastaa, että alv-kirjausket ovat oikein ja tehdä tarvittavat korjaukset. Muutaman sentin heitot johtuvat pyöristyseroista. 

Tilitettävä vero -kentässä on se summa, joka pitää maksaa verottajalle. Mikäli summa on negatiivinen, ei tätä makseta tilisiirtona, vaan verottaja palauttaa tämän ajallaan yritykselle. Tilitettävä vero lasketaan Suoritettavat verot yhteensä - vähennettävät verot yhteensä. 

Kun laskelma on tarkastettu oikeaksi, niin alhaalla on nappi "Kirjaa arvonlisävero ja pyöristysero", joka tekee kirjanpitoon tositteen kyseisen kuukauden arvonlisäverosta. Tositteen tyyppi on aina "AT Järjestelmän muodostama", eikä sitä voi muuttaa. Tositteella kirjataan arvonlisävero verotilille eli käytännössä tyhjennetään alv- velka ja saamistilit verotilille. Mikäli linkin "Etsi kohdekauden tositteet, joiden riveille valittu ALV-kanta ei vastaa ALV -kirjausta" takana ei ole yhtään mitään, voi myös tällöin painaa "Kirjaa arvonlisävero" -painiketta. 

Huomaa, että mikäli laskelmaa pitää muokata jälkikäteen ja tehdään ALV-lukituksen ohitus, niin kyseisen kuukauden tosite mitätöityy tässä kohtaa automaattisesti taustalla ja muodostuu uudestaan, kun arvonlisävero kirjataan uudelleen ohituksen peruutuksen yhteydessä. Tämän takia ohituksen peruuttaminen ohjaa automaattisesti suoraan ALV-laskelmaan, jotta arvonlisävero kirjataan varmasti uudelleen. Näkymästä painetaan "Kirjaa arvonlisävero ja pyöristysero" -nappia.

 

 Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.