Taloushallinto > Yrityksen velvoitteet > ALV-laskelma 

Arvonlisäverolaskelman muodostaminen tapahtuu Yrityksen velvoitteiden alta, jossa on kohta ALV-laskelma. Ohjelma hakee automaattisesti oletuksena näkyviin kuluvan kauden laskelman. Valitsemalla Näytä tilisaldot saadaan ALV-laskelmalle näkyviin tilit, joilta laskelman tiedot on haettu. Tämä auttaa selvittämää, miten laskelman luvut ovat muodostuneet. Tällöin voit porauta tilistä ja nähdä siihen kirjatut tositteet.  Turhat nolla-saldoiset rivit on laskelmalta oletuksena piilotettu, jolloin tiiviimpi raportti on helpompi käsitellä. Käyttäjä voi tarvittaessa hakea nolla-saldoiset rivit näkyviin hakuehdoista. 


Ennen kuin teet ALV-kirjauksen, niin tarkasta seuraavat asiat:

 • Ovatko kaikki kyseisen kauden myyntilaskut lähetetty/tulostettu, eli niille on muodostunut tositteet? (Päivämäärä kuuluu kaudelle, josta olet kirjaamassa arvonlisäveroa)
 • Ovatko kaikki kyseisen kauden myyntisuoritukset käsitellyt?
 • Ovatko kaikki kyseisen kauden ostolaskut käsitellyt?
 • Ovatko kaikki kyseisen kauden ostosuoritukset (maksut) käsitellyt?
 • Ovatko kaikki kyseisen kauden tiliotteet käsitellyt?
 • Tarkista erottavat tositteet (tositeselailu ja ruksi kohtaan näytä vain erottavat tositteet)
 • Tarkista, että täsmäytysnäkymässä ei ole eroja

Käytännössä, tarkasta ettei mitään kyseiselle kaudelle kuuluvaa kirjausta ole tekemättä. Jos joudut tekemään kirjauksia kyseiselle kaudelle myöhemmin, niin silloin täytyy tehdä ALV-lukituksen ohitus, korjata tilanne ja lopuksi peruuttaa ohitus ja kirjata ALV uudelleen.

Avautuvasta ALV-laskelmasta tarkasta ja vertaa kohdat, että ne pitävät paikkansa. Pieniä pyöristyseroja (muutamia senttejä) voi olla, mutta se on täysin normaalia ja johtuu laskennasta, joka laskee summat ilman pyöristystä. 

 • Suoritettavat verot yhteensä
 • Kirjanpidon ALV-velkatilin kohdekuukauden saldo
 • Vähennettävät verot yhteensä
 • Kirjanpidon ALV-saamistilin kohdekuukauden saldo

Kannattaa tarkistaa myös laskelman alun "Tositteita, joiden ALV-kirjaus eroaa laskennallisesta arvosta" huomion linkistä tarkistettavat tositteet. Tämä listaa tositteet jossa tositteen alv-kanta ei vastaa alv-tilille tehtyä kirjausta. Täällä ei saisi olla tositteita, joiden ALV:n laskennallinen erotus on esim. yli 10 senttiä. Mikäli näitä on, niin tositteet tulee tarkastaa, että alv-kirjausket ovat oikein ja tehdä tarvittavat korjaukset. Muutaman sentin heitot johtuvat pyöristyseroista. 


Tilitettävä vero -kenttä, joka on tuotu näkyviin leijupalkkiin on se summa, joka pitää maksaa verottajalle. Mikäli summa on negatiivinen, ei tätä makseta tilisiirtona, vaan verottaja palauttaa tämän ajallaan yritykselle. Tilitettävä vero lasketaan Suoritettavat verot yhteensä - vähennettävät verot yhteensä. 

Kun laskelma on tarkastettu oikeaksi, voidaan ALV-laskelma hyväksyä ja luoda tosite leijupalkista, joka seuraa ruudulla käyttäjän selatessa ALV-laskelmaa. "Hyväksy ja luo tosite" toiminto tekee kirjanpitoon tositteen kyseisen kuukauden arvonlisäverosta. Tositteen tyyppi on aina "AT Järjestelmän muodostama", eikä sitä voi muuttaa. Tositteella kirjataan arvonlisävero verotilille eli käytännössä tyhjennetään alv- velka ja saamistilit verotilille.


Pyöristys

Kirjataan pyöristyserona: Mahdolliset ALV:n laskennalliset erotukset kirjataan pyöristyserotilille ALV-tositteella. Tämä varmistaa ettei ALV-laskelman kirjaamisen jälkeen jää saldoa ALV-velka- ja -saamistileille.

Sisällytetään ALV-kirjauksiin: Mahdolliset ALV-laskelman erotukset jäävät saldoiksi ALV-tileille eli näitä ALV:n laskennallisia eroja ei kirjata tositteella pyöristyserotilille. 

Mikäli haluat kirjata ALV-laskelman uudelleen toista kirjaustapaa käyttäen, valitse ALV-laskelmalta "Avaa lukitus" painike. Tällöin aiemmin kirjattu ALV-tosite mitätöityy kirjanpidosta, jonka jälkeen voit vaihtaa kirjaustapaa ja kirjata ALV-laskelman uudelleen.ALV-laskelmalle lisätty navigaatiomahdollisuus, josta käyttäjä pääsee siirtymään vaivattomasti suoraan laskelmalta jatkamaan ALV-ilmoituksen käsittelyä, kun hän on hyväksynyt laskelman:    Huomaa, että mikäli laskelmaa pitää muokata jälkikäteen ja tehdään ALV-lukituksen ohitus, niin kyseisen kuukauden tosite mitätöityy tässä kohtaa automaattisesti taustalla ja muodostuu uudestaan, kun arvonlisävero kirjataan uudelleen ohituksen peruutuksen yhteydessä. Tämän takia ohituksen peruuttaminen ohjaa automaattisesti suoraan ALV-laskelmaan, jotta arvonlisävero kirjataan varmasti uudelleen. Näkymästä painetaan "Hyväksy ja luo tosite" -nappia.

 

 Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.