Taloushallinto > Yrityksen velvoitteet > ALV-yhteenvetoilmoitus

ALV-yhteenvetoilmoitus on annettava viimeistään kunkin kuukauden päättymistä seuraavan kuukauden 20. päivänä. Yhteenvetoilmoitus annetaan vain niiltä kuukausilta, jolloin on ollut tavara- tai palvelumyyntiä muihin EU-maihin. Lisätietoa itse ilmoituksesta löytyy verottajan sivuilta.

ALV-yhteenvetoilmoitus Netvisorissa

Netvisorissa ALV-yhteenvetoilmoitus löytyy Taloushallinto-valikon alta. Avautuvalla sivulla näet kuluvana vuonna mahdollisesti annetut ilmoitukset sekä mahdollisuuden lisätä uuden ilmoituksen.

Uuden ilmoituksen lisääminen tapahtuu "Lisää uusi ilmoitus" -linkkiä klikkaamalla. Seuraavaksi valitaan haluttu kuukausi, miltä ilmoituksen haluaa tehdä.

Valintoina on luoda tyhjä ilmoitus tai vaihtoehtoisesti luoda ilmoitus ja hakea suoraan siihen arvot kirjanpidosta. Yhteenvetoilmoitukselle haetaan luvut alv-tunnisteen perusteella. EUMY ja EUPM12 tunnisteet nousevat yhteenvetoilmoitukselle. Vaikka tässä vaiheessa loisi pelkän tyhjän ilmoituksen, niin myöhemminkin on mahdollista hakea arvot kirjanpidosta. Järjestelmä hakee lomakkeelle kyseisenä kuuna käytettyjen ALV-tunnisteiden perusteella tositteet ja myynnit asiakkaittain eriteltyinä sekä myyntien yhteisarvot että kauppatavarakoodin.

Mikäli tulee pelkästään yksi iso könttäsumma, niin se johtuu joko siitä, että asiakaskortilla asiakkaan kotimaaksi ei ole asiakaskortille merkattu muuta EU-maata kuin Suomi tai on tehty pelkkä myyntitosite ilman laskua.

Ilmoituksella voidaan vielä muokata sekä maatunnusta, asiakkaan arvonlisäverotunnistetta (VAT), myynnin arvoa ja kauppatavarakoodia. Maatunnus tulee lomakkeelle automaattisesti asiakaskortin Maa-tiedosta, VAT-tunniste tulee automaattisesti asiakaskortin y-tunnus -kentästä. Myynnin arvo ja kauppatavarakoodi tulee automaattisesti tositteilta. (HUOM! Jotta kauppatavarakoodi "Kolmikantakauppa" nousee laskulle, tulee se olla asetettuna myyntilaskulla laskun lisätietoihin, jossa tulee olla täppä kohdassa "Kolmikantakauppa.") 

Tässä on huomioitava Netvisorin ilmoittamisessa, että kenttään 103 Asiakkaan arvonlisäverotunniste ei saa laittaa VAT-tunnisteeksi maakoodia mukaan, vaan pelkkä numero-osa. Muuten ilmoittaminen ei mene läpi, koska silloin tunnisteessa on maakoodi kahteen kertaan. Maakoodi on kentässä 102 Maatunnus.

Kun lomake on valmis, tallennetaan se ja merkitään valmiiksi. Tämän jälkeen palataan ALV-yhteenvetoilmoittamisen etusivulle, josta valmis ilmoitus voidaan lähettää verottajalle varmennetta käyttäen. Samasta näkymästä pääsee myös muokkaamaan ilmoitusta, vaikka se olisi merkitty valmiiksi.

Korjaavan ilmoituksen voi lähettää myös Netvisorista. Silloin tarvittavat korjaukset tehdään suoraan ilmoitettujen arvojen päälle ja järjestelmästä lähtee ainoastaan muuttuva sanoma verottajalle. MITÄÄN OIKEITA ARVOJA EI SIIS TULE POISTAA!

Ilmoitus on myös mahdollista merkitä valmiiksi, jos ilmoitus tehdään muualta kuin Netvisorista. 


Kun ilmoituyksen lähettää, tulee onnistuneesta lähetyksestä alla oleva ilmoitus.



"Merkitse ilmoitus lähetetyiksi" -nappi EI LÄHETÄ MITÄÄN AINEISTOA VEROTTAJALLE, se vain asettaa ilmoituksen tilaksi "Merkitty lähetetyksi".

Usein kysyttyä

Mitä tehdä, jos ilmoitus ei mene läpi?

Ylivoimaisesti kaksi yleisintä syytä, että ilmoitus ei mene läpi vaan lähetyksen jälkeen palautuu pelkkä (järjestelmä-) virhe ovat:

  • Jonkun asiakkaan VAT-tunniste on väärä (tarkiste ei kelpaa verottajalle). Tällöin jokainen tunniste pitää käydä läpi ja virheelliset tunnisteet ovat korjattava. Tarkistuksen voi tehdä täällä.
  • Ilmoitusta yritetään lähettää toista kertaa ilman, että mikään arvo muuttuu. 

Mikäli tunnisteet ovat tarkistettu ja ne ovat oikein ja samaa ilmoitusta ei yritetä lähettää toista kertaa, niin silloin ota yhteyttä Netvisorin asiakastukeen ja he selvittävät mistä virhe lähetyksessä johtuu.

Miten poistan etusivulta EU-yhteenvetoilmoituksen muistutuksen?

EU-yhteenvetoilmoituksen herjan saat pois etusivulta, kun käyt luomassa yhteenvetoilmoituksen kyseiseltä kuukaudelta, haet ilmoitukselle arvot kirjanpidosta ja merkitset ilmoituksen lähetetyksi, jolloin ilmoitusta ei mene verottajalle, mutta huomio poistuu etusivulta. Jos ilmoituksen arvot eroavat kirjanpidon arvoista, niin huomio näkyy etusivulla. Joten mikäli kirjanpidossa on arvoja, niin arvot tulee hakea kirjanpidosta ilmoitukselle.

  


 



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.