Taloushallinto > Yrityksen velvoitteet > Oma-aloitteiset verot

SISÄLTÖ

Oma-alotteiset verot-näkymä

Osiossa voidaan tarkastella mitä kirjauksia verotilille on tehty vuoden aikana kussakin kuussa, muodostaa kausiveroilmoitukset sekä tarkastella jo muodostettuja kausiveroilmoituksia. Ennen ALV -ilmoituksen tekoa pitää kyseisen kuukauden ALV olla laskettu, mikäli kyseisenä kuuna on ollut ALV -tapahtumia.

Jotta vuosiluku tulee näkyville näkymään, on kyseisellä vuodella oltava tilikausi perustettuna ja vähintään yksi alv laskelma muodostettuna.


Summasta nähdään kuinka paljon ALV-laskelma on kirjannut saldoa kyseisessä kuussa verotilille. Summalinkkiä klikkaamalla pääsee myös tilisaldoraporttiin kyseiseltä kuulta.

Kuukausilinkin otsikko kertoo valmiiksi ALV-kausi-ilmoituksen tilan. Kuukausilinkkiä klikkaamalla päästään muodostamaan uusi kausiveroilmoitus tai korjaava kausiveroilmoitus, mikäli ALV-laskelmaa on muokattu ja korjaava ilmoitus pitää lähettää. Lisäksi samassa näkymässä voidaan lisätä alarajahuojennukset sekä tehdä tilisiirto mahdollista veromaksua varten.

Muut tapahtumat näyttävät, mikäli verotilille on kirjattu tapahtumia arvonlisäverolaskelman tai työnantajasuoritusten ulkopuolelta. Linkki näyttää tapahtumat joita ei ole linkitetty tiliotteelle tai jotka eivät ole automaattisia verotilimaksuja. Verotilin seurantaan kannattaa käyttää kirjanpidon tilisaldo -raporttia. Huomioithan, että käsin syötetyt summat voivat aiheuttaa sen, että myöhemmin muodostettavan verotilisiirron summa ei täsmää oikeaan maksettavaan summaan, jolloin tilisiirron summa tulee tarkistaa huolella ja tarvittaessa muokata manuaalisesti.

Ei ilmoitettavaa

Mikäli kyseisellä kuukaudella ei ole ollut ilmoitettavaa klikataan "Ei ilmoitettavaa" -kohdasta ja lähetetään verottajalle ns. tyhjä ilmoitus. Netvisor antaa tässä ilmoituksen: Haluatko varmasti luoda veroilmoituksen ja ilmoittaa, ettei kaudella ole arvonlisäverotoimintaa?

Tämä tekee tyhjän ilmoituksen, mutta kenttiin 054/055 ja 056/057 tulee tieto, että ALV -toimintaa ei ole ollut kyseisenä kuukautena. 

Uusi kausiveroilmoitus

Uuden kausiveroilmoituksen tekeminen tapahtuu klikkaamalla kuukauden nimeä. Linkki avaa alla olevan näköisen uuden ikkunan. 

Uusi kausiveroilmoitus tehdään painamalla "Muodosta ilmoitus" -nappia. Ennen sitä pitää lisätä mahdolliset alarajahuojennukset. "Maksuperusteiden arvonlisävero"-valinta tulee poistumaan sillä Netvisor ei tue maksuperusteisen arvonlisäveron ilmoittamista. Ilmoitathan siis mahdollisesta maksuperusteisuudesta suoraan Omaveroon.  Verokausi pitää olla merkittynä avoimeksi jotta "Muodosta ilmoitus"-painike on näkyvissä. Luotu arvonlisäveroilmoitus tulee kohdan Muodostetut ilmoitukset alle, jossa näkyy, milloin ilmoitus on muodostettu ja mikä sen status on. Muodostettu ilmoitus siirrytään lähettämään verottajalle tämän jälkeen Oma-aloitteisten verojen lähetysnäkymästä. Ilmoituksen muodostus ei siis itsessään vielä lähetä mitään verottajalle. Tarkemmat siitä ilmoituksen lähetyksestä täällä: Kausiveroilmoituksen lähetys.

 "Siirrä maksatusnäkymään" -napista luodaan tarvittaessa tilisiirto. Valitse haluttu pankkitili tilisiirrolle ja muokkaa halutessasi tilisiirron päivämäärää. Tarkista aina summa, joka tilisiirrolle menee, että se on varmasti oikein! Mikäli summa ei ole oikein, niin korjaa se suoraan olemassa olevan summan tilalle. Summa voi erota, jos verotilille on käsin syötetty kirjauksia. Mikäli saat palautuksia verottajalta, ei tilisiirtoa tehdä. 

Verotilisiirto on tämän jälkeen valmiina annetuilla tiedoilla osto-osion Tilisiirrot-näkymässä odottamassa maksua, josta se pitää lähettää maksuun. Mikäli maksettavaa veroa ei ole, ei tilisiirtoa tehdä, mutta verottajalle pitää kuitenkin lähettää ALV -Ilmoitus. ALV ilmoitus lähetetään oma-aloitteisten verojen lähetys -näkymästä. Siitä löytyy ohje täältä.

Merkitse kausi valmiiksi

Lopuksi voidaan kausi merkitä valmiiksi oikean yläkulman "Merkitse kausi valmiiksi"-linkillä. Kauden merkitseminen valmiiksi helpottaa seuraamista verotilinäkymän etusivulla, josta näkee suoraan, onko kuukausi avoin vai valmis. Jos maksettavaa veroa ei ole, tai vero on maksettu muuta kautta kuin Netvisorista, kauden valmiiksi merkitseminen poistaa etusivun velvoitteet-widgetistä huomion "Veroilmoitus (ALV) maksamatta". 

Neljännesvuosi- ja Vuosi-ilmoitus

Mikäli yritys on neljännesvuosi- tai vuosi-ilmoittaja, niin arvonlisäverojen verokausi tulee olla määriteltynä kirjanpidon asetuksissa kohdassa Kirjanpidon ja velvoitteiden asetukset. Neljännesvuosi- ja vuosi-ilmoittajan tulee laskettaa ALV joka kuukausi, mutta ilmoituksen muodostaminen mahdollistuu verokauden mukaisesti. Esimerkiksi vuosi-ilmoittajalle ilmoituksen muodostaminen aktivoituu viimeisen lasketetun ALV-kuukauden perään.

UKK

Miksi etusivun widget herjaa maksamatonta ALV:ia, vaikka ALV on kyseisellä kuulla palautuksella?

Jos kyseiselle kuukaudelle on kirjattu omia tapahtumia, niin omat tapahtumat voivat aiheuttaa sen, että kyseisen kuun palautuksella oleva ALV muodostuukin "maksettavaksi", vaikka tosiasiassa maksettavaa ALV:ia ei ole. Eli tällöin tilisiirron muodostus ehdottaa maksettavaa veroa, vaikka kuukausi on oikeasti palautuksella. Widget saattaa maksusta huomauttaa ja tämän saa korjattua merkitsemällä kyseinen kausi valmiiksi Oma alotteiset verot näkymässä. Kun kausi merkataan valmiiksi, niin tilisiirron muodostus-painike katoaa.Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.