Taloushallinto > Yrityksen velvoitteet > Oma-aloitteisten verojen lähetys

Näkymään pääsy vaatii Palkanlaskija-roolin (P) lisäksi vähintään Accounting -osion Toimintokohtaisiin oikeuksiin "Kirjanpito" alakohtaan "Alv-käsittely" Muokkausoikeuden.

Mikäli yrityksessä ei ole palkanlaskentaa käytössä tai henkilö ei omaa palkanlaskija -oikeutta, näkymään pääsee myös jos omaa "Kirjanpito" alakohtaan "Alv-käsittely" Muokkausoikeuden ja kirjanpitäjän -oikeudet. Mikäli halutaan vain katsoa tietoja, niin sitten ALV -käsittely -kohdassa pitää olla lukuoikeus. Kirjanpitäjän rooli kuitenkin tarvitaan.

Järjestelmä tarjoaa oletuksena lähetysvalmiita ilmoituksia. Lähettääksesi ALV-kausi-ilmoituksen ja/tai työnantajasuoritus-ilmoituksen, on yrityksessä oltava varmenne kunnossa. Tämän jälkeen valitse halutut lähetettävät ilmoitukset ja paina "Lähetä valitut"-nappia.

Kun aineisto on lähetetty onnistuneesti tulee tästä alla oleva ilmoitus.

Oma-aloitteisten verojen maksusta on verottajan puolella aikataulu nähtävissä täältä.

Huom! Ilmoitusta lähetettäessä puhelinnumero on pakollinen tieto. Numero haetaan lähettäjän omista perustiedoista kohdasta järjestelmäviestintä. Numeron pääsee lisäämään/päivittämään kohdasta "Omat perusasetukset", eli täältä:

Kun aineiston lähettää Netvisorista, aineisto menee heti verottajalle, mutta verottajan puolella voi olla viivettä kunnes ilmoitus näkyy OmaVerossa. Verottajan ohjeen mukaisesti pääsääntönä voidaan pitää, että tiedot näkyvät 2-3 arkipäivän sisällä lähetyksestä OmaVerossa.

Mikäli valvontailmoituksen lähettäminen ei onnistu, on Valvontailmoitusnäkymästä mahdollista muodostaa siirtotiedosto ilmoitin.fi -palvelua varten.
Tiedosto muodostetaan painamalla nappia "Käsittele valitut ilman lähetystä" ja valitse "muodosta ja lataa ilmoitin.fi siirtotiedosto" (muista laittaa rasti haluamasi ilmoituksen eteen ennen kuin painat nappia). Tallenna siirtotiedosto haluamaasi kansioon kiintolevyllesi ja mene lähettämään se manuaalisesti ilmoitin.fi -palvelun kautta.

Kun lähetys on tehty ilmoitin.fi -palvelun kautta, tulee sinun merkitä ko. valvontailmoitus lähetetyksi. Laita rasti ilmoituksen eteen ja paina nappia "Käsittele valitut ilman lähetystä ja "Merkitse ilmotukset lähetetyiksi". Kyseinen nappi ei lähetä mitään aineistoa verottajalle, se vain asettaa ilmoituksen tilaksi "lähetetty", jolloin se ei esimerkiksi näy etusivun velvoitteet-widgetissä.

Oma-aloitteisten verojen lähetys -näkymässä voit myös tarkastella jo lähetettyjä ja arkistoituja ilmoituksia valitsemalla aineiston tilaksi "Arkistoidut".

Tilitoimiston käyttäjä voi lähettää useamman tilitoimiston asiakasyrityksen ilmoituksen samanaikaisesti, mikäli hän kirjautuu ensin tilitoimisto ympäristöön, menee tähän oma-aloitteisten verojen lähetysnäkymään ja valitsee useamman yrityksen listalta pitämällä CTRL-näppäintä pohjassa ja valitsemalla hiirellä halutut yritykset. Kaikki yritykset voi valita valitsemalla ensin listan ensimmäisen yrityksen ja tämän jälkeen pitämällä SHIFT–näppäintä pohjassa ja valitsemalla listan viimeisen yrityksen.

Mitätöi -linkki poistaa ilmoituksen tästä lähetysnäkymästä, ja se palautuu oma-aloitteiset verot -näkymään.

Korjaavan ilmoituksen lähettäminen

Välillä tulee tilanteita, joissa tarvitsee lähettää verottajalle korjaava kausiveroilmoitus lukitulta ja ilmoitetulta ALV-kaudelta. Korjaavan ilmoituksen teko aloitetaan menemällä Oma-aloitteiset verot (vanhaan verotilinäkymään) ja avaamalla haluttu kuukausi, jolle korjaava ilmoitus tehdään.

Ensimmäisenä avataan kausi, mikäli se on merkitty valmiiksi, klikkaamalla linkkiä "Merkitse kausi avoimeksi". Tämä mahdollistaa myöhemmin uuden kausiveroilmoituksen luomisen. Mikäli kautta ei avata, niin uutta kausiveroilmoitusta ei saa tehtyä.

Seuraavaksi täytyy tehdä ALV-lukituksen ohitus, jotta päästään tekemään korjaavat kirjaukset halutulle kaudelle. Kun kirjauksen muutokset on tehty, perutaan ohitus ja kirjataan arvonlisävero uudestaan.

Mikäli muutoksilla oli arvonlisäverovaikutusta, mennään oma-aloitteiset verot -näkymässä halutun kuukauden kausiveroilmoitukselle. Nappi "Luo kausiveroilmoitus" on aktiivinen ja siitä luodaan korjaava kausiveroilmoitus. Järjestelmä luo uuden korvaavan ilmoituksen. Lähetyksessä pitää antaa korjauksen syy koodi.

Syykoodeja ovat:
Laskuvirhe / Ilmoituksen täyttövirhe
Verotarkastuksessa saatu ohjaus
Oikeuskäytännön muutos
Laintulkintavirhe

Ilman syykoodia korjausilmoitusta ei voi lähettää.

Tarvittaessa luodaan vielä uusi tilisiirto, mikäli veroa tulee maksaa lisää. Lopuksi merkitse taas kausi valmiiksi.