Välillä tulee tilanteita, joissa tarvitsee lähettää verottajalle korjaava kausiveroilmoitus lukitulta ja ilmoitetulta ALV-kaudelta. Korjaavan ilmoituksen teko aloitetaan menemällä Oma-aloitteiset verot näkymään ja avaamalla haluttu kuukausi, jolle korjaava ilmoitus tehdään (1.).

Ensimmäisenä avataan kausi, mikäli se on merkitty valmiiksi, klikkaamalla linkkiä "Merkitse kausi avoimeksi" (2.) Tämä mahdollistaa myöhemmin uuden kausiveroilmoituksen luomisen. Mikäli kautta ei avata, niin uutta kausiveroilmoitusta ei saa tehtyä. Kauden merkitseminen avoimeksi aktivoi "Muodosta ilmoitus" painikkeen kohtaan 3.

Seuraavaksi tehdään ALV-lukituksen ohitus, jotta päästään tekemään korjaavat kirjaukset halutulle kaudelle. ALV-lukituksen ohitus voidaan tehdä joko ALV-laskelma -sivulta tai tilikausien hallinnasta. Alasvetovalikosta valitaan kuukausi, jolle ohitus halutaan tehdä. Listassa näkyvät avoimen ja aktiivisen tilikauden kuukaudet ennen kauden lukituspäivämäärää. Ohituksen aktivoinnin jälkeen näkymä näyttää tältä (tässä tapauksessa ohitus on aktivoitu lokakuulle 2020).

Kyseinen kuukausi on nyt auki ja tarvittavat kirjaukset/muutokset pystytään nyt tekemään kuukaudelle. Lukituksen ohittaminen mitätöi entisen ALV-kirjauksen tositteen, joten lukitus on pakko peruuttaa ja arvonlisävero kirjata uudelleen, jotta lukitus saadaan voimaan ja ALV-tosite muodostettua. ALV-laskelmaan pätee tässä tapauksessa samat säännöt ja periaatteet kuin normaaliin ALV-laskelman kirjaukseen. Kun olet kirjannut arvonlisäveron, muodostuu tosite jälleen normaalisti.

Mikäli muutoksilla oli arvonlisäverovaikutusta, mennään oma-aloitteiset verot näkymässä halutun kuukauden kausiveroilmoitukselle. Nappi "Muodosta ilmoitus" on aktiivinen ja siitä luodaan korjaava kausiveroilmoitus.

Ilmoitus lähetetään Oma-aloitteisten verojen lähetys -näkymästä.

Korjausilmoituksella korvataan kokonaan aiemmin lähetetty ilmoitus. Korjausilmoittamisen muutokset koskevat Arvonlisäveron, Työnantajasuoritusten, Vuosi-ilmoitusten korjaamista.

Korjausilmoituksen lähettämisessä pakollisena tietona on "Korjauksen syy", joka tulee antaa korjausilmoituksen mukana. Verottajan määrittelemät syykoodit ovat valittavissa korjausilmoituksen lähettämisen yhteydessä. Syykoodeja ovat:

Laskuvirhe / Ilmoituksen täyttövirhe
Verotarkastuksessa saatu ohjaus
Oikeuskäytännön muutos
Laintulkintavirhe

Ilman syykoodia korjausilmoitusta ei voi lähettää.

Tarvittaessa luodaan vielä uusi tilisiirto, mikäli veroa tulee maksaa lisää. Suoritus muodostetaan "oma-aloitteiset verot" välilehdeltä avaamalla haluttu kuukausi, ja otsikon "muodostetut tilisiirrot" alta merkataan pvm, pankkitili, uusi maksettavan summa ja painetaan "Siirrä maksatusnäkymään". Kun tiliote saapuu Netvisoriin, muodostuu suoritukselle automaattisesti tosite. 

Lopuksi kyseessä ollut kausi merkitään takaisin valmiiksi.Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.