Starta ett nytt ämne
Kirjanpidon tilin tapahtumaseurannan käyttöönottaminen

Tilin sisäisen tapahtumaseurannan avulla voidaan linkittää kirjanpidon tapahtumia toisiinsa ja esimerkiksi seurata tapahtumien avointa saldoa. Hyvä käyttöesimerkki saldoseurannalle on selvittelytili. 


Tapahtumaseuranta aktivoidaan siirtymällä tililuetteloon ja etsitään täältä kyseinen tili. Tilin asetuksiin pääsee xx-painikkeesta ja täpätään valinta ”Käytä tilin sisäistä tapahtumaseurantaa” > Tallenna. Nyt tapahtumaseuranta on aktivoitu tilille, jonka jälkeen otetaan tapahtumaseuranta käyttöön.



Siirrytään selvittelytilin tilikohtaisiin kirjauksiin ja raportin vasemmasta ylälaidasta valitse “Siirry muokkaustilaan” > “Merkitse tapahtumia avoimeksi”. Nyt kun tapahtumaseuranta on aktivoitu tililuettelosta, tulee kirjanpitäjän kertaalleen määritellä tilin olemassa olevat kirjaukset avoimiksi eriksi, jotta päästään aloittamaan tapahtumaseuranta. Määritellään avoimiksi eriksi ne tapahtumat, jotka ovat käyttöönottohetkellä tosiasiallisesti avoimena eli vaikuttavat tilin saldoon. Jatkossa kaikki uudet kirjaukset tulevat automaattisesti asetuksen mukaisesti avoimiksi eriksi.



Kun avoimet erät on määritelty, valitaan sivun vasemmasta ylälaidasta “Näytä vain avoimet tapahtumat”. Tässä kohtaa on hyvä tarkistaa että tilin saldo täsmää avoimeen saldoon. Mikäli erotusta avoimen saldon ja tilin saldon osalta löytyy, tulee käydä uudelleen läpi avoimet erät ja muokata ne vastaamaan lähtötilannetta.


Lopuksi Tapahtumakohdistus-sarakkeesta aloitetaan kohdistamaan tapahtumia keskenään. Valitaan oikeasta reunasta täppä kohdistettavalle tapahtumariville ja Kohdista-painike. 



Kun tapahtumat on kohdistettu keskenään, niiltä poistuu avoin erä valinta ja tapahtumat näkyvät allekkain linkitettynä.



Jatkossa tapahtumat on hyvä kohdistaa esimerkiksi kuukauden päättämisen yhteydessä ja pitää kirjaukset ajantasalla säännöllisesti, mutta tilisaldojen kautta on mahdollista myös tehdä tapahtumakohdistukset ALV-lukituksesta tai päättyneestä tilikaudesta huolimatta.


Lisätietoja aiheesta ohjeessamme!

Logga in eller Registrera digför att publicera en kommentar

Etkö löydä etsimääsi?

Aloita uusi keskustelu