Start a new topic
M

Maria Saarinen

Visma

Tiliotteen täsmäyttäminen

10-11-2023 9:36 am posted by Maria Saarinen

Tiliotteen täsmäyttäminen


Tiliotteiden täsmäyttäminen tehdään tiliotenäkymässä. Järjestelmä vertaa tiliotteen loppusaldoa ko. pankkitilin kirjanpitotilin saldoon per tiliotteen viimeinen päivä. Pankkitilille asetetun kirjanpidon tilin löytää kohdasta "Yritysvalikko > Pankkitilit".

Mikäli tiliote ja ko. pankkitilin kirjanpitotili täsmäävät, niin erotus on 0,00 euroa.


 

Mikäli tiliotteen ja kirjanpidon tilin saldojen välillä on erotusta, se näytetään Erotus-sarakkeessa. Erotus-sarakkeeseen nousee huomiokolmio sekä erottava summa. Erotus-sarakkeen summa voi koostua yhteensä useammasta erottavasta tapahtumasta.

 

Erotusten etsimiseksi otetaan toiselle välilehdelle auki muokattava tiliote, jossa pankkitilin tapahtumat on eriteltynä ja toiselle välilehdelle haetaan kirjanpidon tiedot. Taloushallinto > Kirjanpidon raportit voit hakea esimerkiksi tilisaldot-raportin (voidaan hyödyntää myös esim. pääkirjaa tai tositeselailu-raporttia) ja rajata tilisaldot-raportti tiliotteen aikavälille sekä pankkitilillä käytössä olevan kirjanpidon tilin hakuehtoihin. 


Alla olevassa esimerkkikuvassa täsmäytetään viikkotiliotetta ajalta 2.-8.10.2023 ja rajataan tilikohtaiset kirjaukset koskemaan kyseisen pankkitilin kirjanpidon tiliä, joka tässä esimerkissä on 1930:

 

Avataan tilikohtaiset kirjaukset pankkitilin kirjanpidon tilille ja verrataan niitä tiliotteen tapahtumiin. Mahdollisia erotuksen aiheuttajia kirjanpidon ja tiliotteen osalta ovat yleensä;

- Kirjanpitoon on kirjattu jokin tapahtuma tuplana

- Kaikkia tiliotteen tapahtumia ei ole kirjattu kirjanpitoon

- Jonkin tapahtuman osalta kirjanpitoon viety summa eroaa pankkitilin tapahtuman summasta

- Jokin tapahtuma on kirjattu väärälle kirjanpidon pankkitilille, jos käytössä useampi pankkitili

- Kirjanpidon tositteen päivämäärä eroaa pankkitilin tapahtumasta. 


Huomioitavaa: Esimerkiksi Nordea voi lähettää tiliotteita, joilla ei ole tapahtumia. Tällöin tiliotteen loppusaldona näkyy 0,00€ ja tämä aiheuttaa tiliotenäkymään huomion erotus-sarakkeessa. Tässä tapauksessa tosiasiallista erotusta ei ole syntynyt, vaan tilanne korjaantuu seuraavan tapahtumia sisältävän tiliotteen saapuessa, joilla myös tiliotteen loppusaldo ilmoitetaan.
1 person has this question
Reply
Login or Signup to post a comment