Start a new topic
ALV-tilien saldon nollaaminen

M

Netvisorissa on oletuksena käytössä ALV-tilit 1763 Arvonlisäverosaaminen ja 2939 Arvonlisäverovelka. Tilien saldot nollataan joka kuukauden viimeisenä päivänä ALV-laskelman kirjaamisen yhteydessä ja järjestelmä kirjaa ALV-tileiltä maksettavan/palautettavan arvonlisäveroviennin Verotilille (2948). Arvonlisäveron laskentaan käytettävät tilit ovat järjestelmän käyttämän laskennan tilejä ja näihin ei tulisi lähtökohtaisesti tehdä suoria kirjauksia käsin.


Joskus voi tulla vastaan tilanne, jossa ALV-tilille on jäänyt saldoa joltakin kaudelta ja tilien saldo ei ole nollaantunut kuukauden lopussa. Tilanne syntyy esimerkiksi siitä, että ALV-laskelman kirjaamisen jälkeen kausi on avattu ja tehty kirjanpitoon sellaisia muutoksia, jotka vaikuttavat kuukauden arvonlisäveroon ja tämän jälkeen muuttunutta arvonlisäveroa ei ole kirjattu uudelleen kirjanpitoon.


Saldon muodostuessa avoimelta tilikaudelta, suositeltavaa on etsiä kuukausi esimerkiksi pääkirjalta, jolta kyseiselle alv-tilille on jäänyt loppusaldoa ja tehdä kuukaudelle alv-lukituksen ohitus. Ohitus voidaan peruuttaa ja kirjata ALV-laskelma uudelleen, jotta kuukauden viimeiselle päivälle muodostuu ALV-tilit nollaava tosite järjestelmän toimesta.


Mikäli ALV-tilin saldoa on jäänyt joltain suljetulta tilikaudelta jota ei voida avata, tehdään korjauskirjaus seuraavasti:


Korjaus tehdään muistiotositteella sellaiselle kuukaudelle, jonka ALV-laskelma on kirjattu ja kausi on valmis. Tositteen päiväyksestä eteenpäin kumuloitunut ALV-tilin saldo nollataan.


Ensin siirretään ALV-lukitusta manuaalisesti kohdasta: Taloushallinto > Tilinpäätös > Tilikausien hallinta > Lukitukset-laatikko > Muokkaa. Älä käytä ALV-lukituksen ohitusta, joka mitätöi olemassa olevan ALV-kirjauksen kyseiseltä kuukaudelta, vaan nimenomaan tässä syötetään kenttään päivämäärä manuaalisesti. Jos teet esimerkiksi korjauskirjauksen 31.12.2023 päiväykselle, kenttään voidaan syöttää tätä edeltävä päivä 30.12.2023. Ota ylös kentässä ollut alkuperäinen päiväys, sillä muutosten jälkeen käydään palauttamassa alkuperäinen lukituspäivä takaisin.Nyt voit käydä tekemässä ALV:n korjauskirjaukset muistiotositteella ja nollata tilin 2939/1763. Tämä tapahtuu uuden tositteen luonnin kautta: Luo uusi > Tosite. Jotta voit kirjata korjauskirjaukset ALV-tileille, aseta tositteen oikeassa yläkulmassa automaattinen vastakirjauksen ehdotus päälle ja ALV-laskenta pois päältä.. Tämän jälkeen kirjaukset onnnistuvat myös ALV-tileille ja voit kirjata korjauskirjauksen.Kun korjaustosite on tehty ja ALV-tilien saldo tarkastettu, palataan takaisin tilikausien hallintaan muokkaamaan ALV-lukituksen päivämäärää. Lukitukset-laatikossa palautetaan ALV-lukitus sille päivälle kuin se alunperin ennen muutosta oli. Nyt kirjaukset ovat korjanneet kumuloituneen ALV-tilien saldon nollaksi.


Login or Signup to post a comment

Etkö löydä etsimääsi?

Aloita uusi keskustelu