Voit kysyä apua AI-harjoittelija Vispertiltä oikean alakulman chatista!

Arvonlisäveron erityisjärjestelmän käyttö laajenee - näin Netvisor auttaa sinua raportoinnissa

Arvonlisäveron erityisjärjestelmän käyttö laajenee 1.7.2021 kattamaan sähköisten palveluiden kuluttajamyynnin lisäksi myös tavaramyynnin kuluttajille sekä yrityksille, jotka eivät ole alv-verovelvollisia. Mikäli myyvä suomalainen yritys rekisteröityy käyttämään One Stop Shopia, voi se raportoida ja maksaa arvonlisäverot näistä järjestelmän piiriin kuuluvista myynneistä Suomen Verohallinnolle sen sijaan, että tarvitsisi rekisteröityä alv-velvolliseksi kuhunkin myytävän tuotteen kulutusmaahan EU-alueella. 

 

Netvisorista ei tehdä paljoa myyntilaskutusta kuluttaja-asiakkaille EU-alueelle ja kuluttajamyynnin osalta käytetään hyvin pitkälti muita maksutapoja kuin laskutusta eli laajempi liiketoiminta kuluttaja-asiakkaille tapahtuu erilaisten verkkokauppojen kautta. Tämän johdosta emme ole tuomassa erillisiä toimintoja alv-erityisjärjestelmän raportointia varten. Tulemme kuitenkin tuomaan raportointia helpottavia tietoja Netvisoriin ennen ensimmäistä raportointieräpäivää, joka on raportointijakson 1.7. - 30.9.2021 osalta lokakuun lopussa.

 

Tulossa raportointia helpottavia tietoja

Tulemme lisäämään Myyntilaskuluettelolle raportointia helpottavia tietoja sekä mahdollistamaan arvonlisäverokantojen lisäämisen kirjanpidon perustietojen taakse Verokantojen hallinta -näkymään. Eli jatkossa myyntilaskuluettelolla saadaan haettua halutulta raportointijaksolta erityisjärjestelmään raportoitavat myynnit. Toki tämä edellyttää että kyseiset myynnit pystytään erottelemaan ja tätä varten kannattaa perustaa järjestelmään omat tuotteet.

 

Myyntilaskuluettelolle tuomme uutena tietona Toimitusmaan ja tämän avulla Myyntilaskuluettelolle pystytään hakemaan myynnit toimitusmaittain. Mikäli alv-kantoja tarvitaan lisää ennen kuin muutos on valmis Netvisorin käyttöliittymässä, meidän tukemme voi lisätä tarvittavat alv-kannat järjestelmään.

 

Vinkkejä tapahtumien käsittelemiseksi

Toistaiseksi Netvisorissa kannattaa hyödyntää seuraavia tapoja kyseisten EU-myyntien tunnistamiseksi ja käsittelemiseksi: 

 

  • Muodostetaan asiakkaille tuotteet alv-erityisjärjestelmään raportoitavaa EU-myyntiä varten ja erotellaan, onko kyseessä tavara vai palvelu sekä tallennetaan kyseisen EU-maan voimassaoleva alv-kanta tuotteelle. Mikäli tarvittavaa alv-kantaa ei ole, pyytäkää meidän tukeamme lisäämään tarvittavat alv-kannat yrityksen ympäristöön.
  • Laskutettaessa laskutetaan yhdellä laskulla ainoastaan samaa alv-kantaa olevia tuotteita ja mikäli on tavaraa ja palveluita, nämä laskutetaan eri laskuilla. Tämä sen johdosta, että Myyntilaskuluettelolle pystytään saamaan riittävä erittely tapahtumista (veron peruste, veron määrä).
  • Varmistetaan, että asiakkaan toimitusmaa on hyödykkeen kulutusmaa
  • Hyödynnetään kuukausittain Myyntilaskuluetteloa tapahtumien käsittelemiseksi
  • Kirjataan muistiolla kuukausittain alv kohdemaittain omille alv-velkatileilleen erilleen järjestelmän käyttämästä alv-velkatilistä.
  • Varmistetaan, että tapahtumilla on käytetty alv-koodina KOMY ja alv-prosenttina 0%, jotta tapahtumat nousevat normaalille alv-laskelmalle sekä alv-ilmoitukselle kohtaan “309 0-verokannan alainen liikevaihto”.
  • Ilmoitetaan myynnit OmaVerossa neljännesvuosittain. Ensimmäisen raportointijakson, 1.7.2021 - 30.9.2021 ilmoittamisen ja maksamisen eräpäivä on lokakuun viimeinen päivä.
  • Mikäli käytössä on verkkokauppa, kirjataan sieltä saatavan raportin mukaisesti alvit Netvisoriin.

 

Jatkossa kun tietoja on lisätty

Jatkossa myyntilaskuluettelolta pystytään paremmin erottelemaan erityisjärjestelmään raportoitavat myynnit. Toimi näin: 

  • Varmista, että asiakkaalle on perustettu tuotteet erityisjärjestelmän piiriin kuuluvaa myyntiä varten. Tavaramyynnille oma ja palvelumyynnille oma tuote.
  • Muista laskutettaessa, että kannattaa laskuttaa yhdellä laskulla ainoastaan samaa alv-kantaa olevaa tuotetta tai palvelua. Samoin jos on sekä tuotteita ja palveluita, kannattaa ne laskuttaa eri laskulla, jotta Myyntilaskuluettelolle saadaan riittävä erittely tapahtumista (tuote, palvelu, veron peruste / veroton määrä ja veron määrä).
  • Hae myyntilaskuluettelo raportointijaksolta, esimerkiksi 1.7. - 30.9.2021 (kirjauspäivä), ja käytä hakuehtoina kyseistä myyntiä koskevia tuotteita sekä lisää hakuun Toimitusmaa -tieto. Ota Myyntilaskulistaus erikseen koskien tuotteita ja palveluita. Myyntilaskulistaus kannattaa ryhmitellä Toimistusmaa -tiedon mukaisesti. Lisää tarvittaessa “Näytä sarakkeet” -valinnasta laskutietojen alta “Veroton summa” ja “ALV”. 
  • Ota myyntilaskuluettelo Netvisorista suoraan exceliin (näkymässä painike “Tallenna Excel -tiedostona”) ja jatka raportoitavien tietojen työstämistä excelissä. Huomioi mm. seuraavat asiat:
    • Mikäli toimitusmaa ei ole myydyn hyödykkeen kulutusmaa, tulee muuttaa maatieto oikeaksi ja huomioida raportointia varten oikea maatunnus
    • Varmista, että tuotetietojen takaa on tullut kyseisen EU-maan voimassa oleva alv-% (esim. suorita excelissä tarkistuslaskenta hyödyntäen tietoja Laskun summa, Veroton summa ja ALV. Tällä voi myös varmentaa sitä, onko laskulle tullut vahingossa eri alv-kantojen alaista myyntiä). 
    • Mikäli myyvällä yhtiöllä on jossakin EU-maassa kiinteä toimipaikka, otetaan tällaiset myynnit raportilta pois
    • Lisää maatunnukset tietoihin
  • Ilmoita tiedot neljännesvuosittain OmaVeroon
  • Varmista kuukausittain ennen ns. normaalia arvonlisäveron ilmoittamista, että alv-erityisjärjestelmään raportoitavat myynnit on käsitelty kirjanpidossa niin, että ne nousevat alv-ilmoitukselle kohtaan “309 0-verokannan alainen liikevaihto”. Kirjanpidossa tapahtumilla käytetään alv-koodia KOMY ja alv-prosenttina 0 %. Alv-laskelma kannattaa käydä läpi tarkoin kuukausittain, jotta siellä ei näy näiden kyseisten raportoitavien EU-myyntien tapahtumia kyseisten EU-maiden verokannoilla. Tapahtumathan näkyvät alv-laskelmalla eriteltyinä alv-kannoittain ja tileittäin, joten tarkistus on helposti tehtävissä. 
  • Kirjanpitoon arvonlisäverot kannattaa kirjata muistiolla kuukausittain kohdemaittain omille alv-velkatileilleen eli käytännössä myyntilaskuluetteloa kannattaa hyödyntää kuukausittain arvonlisäveron kirjaamiseksi. 

 

 

 

 


A

Hei,

 

Asiakkaallani on verkkokauppa kytkettynä Netvisoriin, ja hän myy sen kautta fyysisiä, varastoitavia tuotteita ja toimittaa niitä asiakkailleen ympäri Eurooppaa ja muuta maailmaa. Eli uusia tuotteita eri ALV-kannoilla ei voida tuota varten luoda, sillä sitähän ei voi tietää, mihin maahan jokin tietty varastoon kirjattu tuote lopulta myydään.

 

Olen kollegani miettinyt, että tuon raportoinnin voisi kenties hoitaa luomalla EU-kuluttajamyyntiin oman kirjanpidon tilin, ja siihen sitten ohjauksen verkkokaupasta. Vaan tuossa on vielä kysymysmerkkinä, pitäisikö jokaiselle maalle avata oma kirjanpidon tili, ja miten mahdolliset eri ALV-kannat per maa hoidetaan. Joka tapauksessa, tuotteen ALV-prosentti olisi hyvä saada asetettua tuotekortille ryhmänä (tyyliin elintarvike, kirja/lehti, käyttötavara jne), ei suoralla prosentilla.

K

Milloin Netvisoriin saadaan valuuttakäsittely muistiotositteille? Tämä olisi tärkeämpää kuin tekoälyt yms. Verkkokauppamyynnit tallennetaan pienissä kaupoissa kuukausittaisella tositteella ja täsmäyttämisen kannalta olisi tärkeää saada pääkirja valuutassa.

Hei Katri! Kiitos viestistäsi ja palautteestasi. Muistiotositteiden valuuttakäsittelyä ei ole suunnitteilla Netvisoriin lähitulevaisuudessa, mutta kirjasin tästä kehitysehdotuksen tuotekehityksemme tiedoksi. Aurinkoista loppukesää! 

Kirjaudu tai Rekisteröidy lähettääksesi kommentin

Etkö löydä etsimääsi?

Aloita uusi keskustelu