Aloita uusi aihe
Palveluosto EU:n ulkopuolelta

M

Mitä alv-koodia käytetään yrityksen ostaessa palvelua EU:n ulkopuolelta. Koodi EUUO ei aiheuta alv-tileille kirjauksia, vaikka nimen perusteella kuulostaa juuri sopivalta (EU:n ulkopuolinen osto). Käytetäänkö koodia KÄVE (käännetty verovelvollisuus). EU:n ulkopuoliset palveluostot käsitellään kuten EU-palveluostot myyntimaasäännön perusteella eli käännetty verovelvollisuus.


R

Moi Maija,


Verottajan ohjeissa asia on ilmaistu näin:


"Toisesta EU-maasta ostetut palvelut, joista ostaja on yleissäännöksen ja käännetyn verovelvollisuuden perusteella verovelvollinen Suomessa, ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella kohdassa Palveluostot muista EU-maista ja niistä suoritettavat verot kohdassa Vero palveluostoista muista EU-maista. Jos palvelu on hankittu vähennykseen oikeuttavaan käyttöön, vero ilmoitetaan lisäksi kohdassa Verokauden vähennettävä vero. Kun ostoissa on kysymys muista kuin yleissäännöksen mukaisista palveluista, käännetty arvonlisävero ilmoitetaan kohdassa Vero kotimaan myynnistä verokannoittain ja, jos kyse on vähennyskelpoisesta ostosta, kohdassa Verokauden vähennettävä vero. Samalla tavalla ilmoitetaan EU:n ulkopuolelta ostetusta palvelusta käännetyn verovelvollisuuden perusteella suoritettava arvonlisävero."

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48679/palvelujen-ulkomaankaupan--arvonlis%C3%A4verotus2/#9-ilmoittaminen


Netvisorissa tähän lopputulemaan päästään ALV-tunnisteella EUPO:


EUPO EU-palveluosto

  • Veron määrä kirjataan ALV-saamis- sekä -velkatilille ja se näkyy kausiveroilmoituksen kohdassa "306 Vero palveluostoista muista EU-maista" sekä "307 Kohdekauden vähennettävä vero". 
  • Lisäksi veron peruste näkyy kausiveroilmoituksen kohdassa "314 Palveluostot muista EU-maista". 
  • HUOM! Jos veroa ei saa vähentää, käytä koodia EVPO.
M

Hei, kysyin siis EU:n ulkopuolelta ostetuista palveluista, en EU:n sisäisistä. ALV-käytäntö on kyllä molemmissa, tapauksissa - EU:n sisäinen ja EU:n ulkopuolinen palveluosto -   sama mutta on hassua, että ko ALV-koodin nimi on EU-palveluosto, kun se sisältää myös EU:n ulkopuoliset ostot. 


R

Moi Maija,


Pahoittelut, jäi lainaus lyhyeksi vastauksessani, korjasin sen nyt tuohon edelliseen kommenttiini.


Verottajan osalta noita poikkeuksia on muitakin, esim. romumetallin osalta.

C

Hei, tuliko tähän korjattu vastaus, pitäisi siis saada EU:n ULKOPUOLISEN PALVELUN alv kirjattua. EUPO ei tietenkään käy, koska se tulee kausiveroilmoitukseen väärään kohtaan.

C

Tarkennuksena vielä miksei EUPO käy, verottajan ohjeen mukaan :

"EU:n ulkopuolelle sijoittautuneelta elinkeinonharjoittajalta ostetuista palveluista ei ilmoiteta veron perustetta alv-ilmoituksella. Ilmoita näiden palveluostojen vero kuitenkin kohdassa Vero kotimaan myynnistä verokannoittain. Jos veron saa vähentää, ilmoita vero lisäksi kohdassa Verokauden vähennettävä vero. Sillä ei ole merkitystä, onko kyseessä yleissäännön mukainen palvelu vai ei. " https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/ilmoitus-ja-maksuohjeet/arvonlisaveroilmoituksen-tayttoohje/

EUPO ilmoittaa veron perusteen kohdassa "Palveluostot muista EU-maista", joten se koodi on tässä tapauksessa kelvoton. Mikä on toimiva koodi?

R

Moi Christian,


Tarkista täyttääkö koodi KÄVE nuo vaatimukset.

Kirjaudu tai Rekisteröidy lähettääksesi kommentin

Etkö löydä etsimääsi?

Aloita uusi keskustelu