Palkkojen sivukulujaksotuksen laskenta huomioi Tulolajien vakuutuskäsittelyn

M


Julkaisimme 30.3.2023 muutoksen palkkojen sivukulujen laskennan perusteeseen. Jatkossa sivukulujaksotus lasketaan palkkalajille valitun tulolajin vakuutuskäsittelyn perusteella. Lisäksi huomioidaan edelleen palkansaajan perustietoihin valitut vakuutuskäsittelyt. Aikaisemmin sivukulujaksotus on laskettu Bruttopalkan perusteella, joka on voinut muodostaa liikaa kuluja silloin kun on maksettu tulolajeja, jotka eivät ole kaikkien sosiaalivakuutusmaksujen alaisia. Tämän nyt julkaistavan muutoksen myötä mm. Polkupyöräetu, joka on annettu rahapalkkaa alentamalla, muodostaa automaattisesti oikeansuuruisen sivukulujaksotuksen, koska palkkalajien asetuksiin valittujen tulolajien vakuutuskäsittely huomioidaan automaattisesti.
Tulolajin vakuutuskäsittely


Palkkalajin asetuksiin valittu tulolaji vaikuttaa palkkojen vakuutuskäsittelyyn. Osalla tulolajeista on kiinteä vakuutuskäsittely, jota ei voi muokata, mutta joidenkin tulolajien vakuutuskäsittelyn pystyy muokkaamaan omaan käyttötapaukseen sopivaksi. Tulolajin vakuutuskäsittelyssä otetaan kantaa Työeläke-, Tapaturma- Työttömyys- ja Sairausvakuutusmaksuun. Palkkojen sivukulujaksotuksen tositteella näistä käsitellään Työeläke-, Tapaturma- ja Työttömyysvakuutusmaksu. Työnantajan sairausvakuutusmaksu käsitellään Erillisilmoituksella. Erillisilmoitus on aina huomioinut palkkalajien asetuksissa valitun tulolajin vakuutuskäsittelyn, joten erillisilmoituksen muodostumiseen tällä päivityksellä ei ole vaikutusta. 


Palkansaajan vakuutuskäsittely


Palkansaajan perustiedoissa voidaan erikseen määritellä mihin vakuutuksiin yksittäinen palkansaaja kuuluu. Palkansaajan perustiedoissa voidaan ottaa kantaa Työeläke-, Tapaturma- Työttömyys-, Ryhmähenki- ja Työnantajan sairausvakuutusmaksuun. Tilityspisteet-osiossa määritellään Työeläke-, Tapaturma- Työttömyys- ja Ryhmähenkivakuutus. Työnantajan sairausvakuutusmaksun asetus löytyy Palkanlaskennan tiedot -osiosta.

Työnantajan sairausvakuutusmaksun asetus löytyy Palkanlaskennan tiedot -osiosta.
Ryhmähenkivakuutuksen vakuutuskäsittely


Tulolajin ja palkansaajan vakuutuskäsittelyiden asetukset eroavat Ryhmähenkivakuutuksen osalta. Tulolajin asetuksissa ei oteta kantaa Ryhmähenkivakuutuksen käsittelyyn, mutta palkansaajan perustietoihin se voidaan erikseen määritellä. Koska ryhmähenkivakuutus on yleensä mukana yrityksen Tapaturmavakuutuksessa, niin tulkitaan Netvisorissa tulolajin Tapaturmavakuutuksen käsittelyn koskevan myös Ryhmähenkivakuutusta. Eli jos tulolaji on Tapaturmavakuutuksen alaista ja palkansaajan perustiedoissa on valittu palkansaajan kuuluvan Ryhmähenkivakuutuksen piiriin, tällöin palkkojen sivukulujaksotukseen kyseinen palkkalaji nousee Ryhmähenkivakuutuksen laskennan perusteeseen.
Palkkalaskelman sisältö säilyy ennallaan


Palkansaajalta perittävien Työeläke- ja Työttömyysvakuutusmaksujen laskentaan nyt julkaistava muutos ei vaikuta. Palkkalaskelmalla on aiemminkin jo huomioitu palkkalajien tulolajille valittu vakuutuskäsittely.


Esimerkki: Elli Esimerkille maksetaan Kuukausipalkkaa 2.000,00 euroa, Osakepalkkiota 500,00 euroa ja Kokouspalkkiota 200,00 euroa. 


Palkkalajien vakuutuskäsittelyn asetuksiin on Osakepalkkion tulolajille (320) valittu vain Työeläkevakuutus ja Kokouspalkkion tulolajille (210) ei ole valittu lainkaan vakuutuskäsittelyjä.Palkansaajan perustiedoissa Elli Esimerkki on liitetty kaikkien sosiaalivakuutusmaksujen piiriin:


Palkkalaskelmalla Työeläkevakuutusmaksun laskennan perusteeseen vaikuttaa Kuukausipalkka ja Osakepalkkio. 

Työttömyysvakuutusmaksun laskennan perusteeseen vaikuttaa vain Kuukausipalkka. 
Muutos vaikuttaa palkkojen sivukulujaksotusten laskentaan


Muutos näkyy Sivukulujaksotuksen laskennan perusteessa. Jatkossa sivukulujen laskenta noudattaa samaa logiikka kuin palkkalaskelma eli sekä palkkalajin asetuksiin valitun tulolajin vakuutuskäsittely että palkansaajan perustietoihin valittu vakuutuskäsittely vaikuttaa sivukulujaksotuksen laskennan perusteeseen. 


Esimerkki jatkuu: 

Palkkojen sivukulujaksotuksen laskennan perusteisiin tulolajin ja palkansaajan vakuutuskäsittelyt vaikuttavat seuraavasti:

  • Työeläkevakuutuksen laskennan perusteeseen huomioidaan tulolajien vakuutuskäsittelyn perusteella Kuukausipalkka ja Osakepalkkio. Myös palkansaajan perustiedoista on valittu hänen kuuluvan tämän vakuutuksen piiriin. Tällöin Työeläkevakuutuksen laskennan perusteeseen nousee Kuukausipalkan ja Osakepalkkion yhteismäärä eli 2.500,00 euroa.
  • Työttömyysvakuutuksen laskennan perusteeseen huomioidaan tulolajien vakuutuskäsittelyn perusteella vain Kuukausipalkka. Myös palkansaajan perustiedoista on valittu hänen kuuluvan tämän vakuutuksen piiriin. Tällöin Työttömyysvakuutuksen laskennan perusteeseen nousee Kuukausipalkan määrä eli 2.000,00 euroa.
  • Tapaturmavakuutuksen laskennan perusteeseen huomioidaan tulolajien vakuutuskäsittelyn perusteella Kuukausipalkka. Myös palkansaajan perustiedoista on valittu hänen kuuluvan tämän vakuutuksen piiriin. Tällöin Tapaturmavakuutuksen laskennan perusteeseen nousee Kuukausipalkan määrä eli 2.000,00 euroa.
  • Ryhmähenkivakuutuksen laskennan perusteeseen huomioidaan tulolajit, joiden vakuutuskäsittelyyn on valittu Tapaturmavakuutus (koska Ryhmähenkivakuutukselle ei ole tulolajilla olemassa omaa vakuutuskäsittelyn asetusta). Tässä esimerkissä tämä asetus löytyy vain Kuukausipalkka-palkkalajilta. Palkansaajan perustiedoista huomioidaan kuuluminen Ryhmähenkivakuutukseen ja Elli Esimerkki kuuluu tämän vakuutuksen piiriin. Tällöin Ryhmähenkivakuutuksen laskennan perusteeseen nousee Kuukausipalkan määrä eli 2.000,00 euroa. 
J

Hei,

Ravintoedun osalta näyttäisi olevan ongelma mikäli valittuna on täppä "Ravintoedusta peritty korvaus vastaa verotusarvoa". Netvisor tuo tästä valinnasta huolimatta tilityspisteelle koko ravintoedun arvon, vaikka tässä tapauksessahan se ei sinne kuuluisi. Tarkistatteko asap, kiitos.

M

Hei Josefiina,


Tarkistamme asian heti. Kiitos ilmoituksesta!

M

Hei Josefiina!


Sivukulujaksotuksen laskennan peruste ei nyt tosiaan osaa huomioida oikein tuota tulolajin 334 (Ravintoetu) lisätietoa Ravintoedusta peritty korvaus vastaa verotusarvoa. 


Eli käsiteltäessä Sopimusruokailuvähennystä, kuuluu palkkalajin tulolajiksi valita 334 (Ravintoetu) ja antaa lisäksi tuo lisätieto Ravintoedusta peritty korvaus vastaa verotusarvoa. Nyt sivukulujaksotus huomioi tuon tulolajin vakuutuskäsittelyt eikä lainkaan tuota lisätietoa, jolloin Sopimusruokailuvähennys käyttäytyy sivukulujaksotuksessa samalla tavalla kuin luontoisetuna annetta Ravintoetu, joka on osa Bruttopalkkaa. 


Teemme parhaillaan korjausta tuohon virheeseen ja se julkaistaan tämän päivän aikana. Ilmoitan vielä tähän keskusteluun, kun korjaus on tuotannossa.

R

Hei,


Tilanne on nyt korjattu. Työntekijältä vähennettyä sopimusruokailua ei huomioida muodostettaessa sivukulujaksotuksia.  Jos tosite on jo ehditty muodostamaan  ennen korjausta saa tositteen  arvot kuntoon  siten, että mitätöi tositteen ja muodostaa jaksotustositteen uudelleen. 

Kirjaudu tai Rekisteröidy lähettääksesi kommentin

Etkö löydä etsimääsi?

Aloita uusi keskustelu