Start a new topic
A

Anonymous

Tulorekisteri ravintoetu

13-12-2018 2:10 pm posted by Anonymous

Hei, miten ilmoitetaan tulorekisteriin ravintoetu joka peritään palkasta? 

 

Silloinhan me emme käytä ravintoetu palkkalajia ollenkaan vaan sopimusruokailuvähennystä. Eli miten saan tulemaan tulorekisteriin tiedon "Ravintoedusta peritty korvaus vastaa verotusarvoa" palkkalajin ravintoedun takaa? Laitanko jokaiselle työntekijälle 0€ rivin, jotta tuo tieto nousee tulorekisteriin?

 

T: Karina


R

Raisa Ruokonen

17-12-2018 8:59 am posted by Raisa Ruokonen

Hei Karina!

 

Ohessa verottajan vastaus vastaavaan tilanteeseen. Tulorekisterin sivuilta löytyy paljon materiaalia eri tilanteiden käsittelystä.

 

Merkitystä ei ole sillä, onko ravintoetu järjestetty siten, että työnantaja antaa aterialipukkeita (ravintoetu), maksaako ateriatuen suoraan ravintolalle vai onko rahaliikenne järjestetty maksukortin avulla.

 

Jos on sovittu ravintoedusta, työnantaja voi antaa ravintoedun veronalaisena etuna tai periä palkansaajalta korvauksen, joka pienentää verotettavan edun määrää. Jos palkansaajan työnantajalle maksama korvaus on vähintään ravintoedun luontoisetuarvon suuruinen, palkansaaja ei saa veronalaista ravintoetua. Jos työnantaja perii työntekijältä ravintoedusta sen verotusarvoa vastaavan korvauksen, tulorekisteriin ilmoitetaan tieto Ravintoedusta peritty korvaus vastaa verotusarvoa: Kyllä. Ravintoedun verotusarvo pitää tällöin ilmoittaa tulorekisteriin tulolajilla Ravintoetu. Tässä tilanteessa Muu luontoisetu -tulolajia ei saa käyttää. Ravintoedusta perittyä määrää ei ilmoiteta erikseen Muista luontoiseduista peritty korvaus -tiedolla. Mikäli työntekijältä ei peritä ravintoedusta sen verotusarvoa vastaavaa korvausta, ei myöskään ilmoiteta tätä tietoa tulorekisteriin. Luontoisedut ilmoitetaan tulorekisteriin nautintaperiaatteen mukaan. Etu on sen ajankohdan tuloa, jolloin se on ollut palkansaajan käytettävissä. Palkkatietoilmoitus annetaan luontoisedun käyttöajankohdan perusteella. Kysymyksen tilanteessa lienee kyse ePassin OmaRahasta, joka mahdollistaa ravintoedun antamisen siten, että työntekijä lataa OmaRaha -saldoon ravintoedun verotusarvoa vastaavan määrän, jolloin veronalaista ravintoetua ei muodostu. OmaRahalla lunastetaan työnantajan osuus annetusta edusta. Työntekijän ja työnantajan lataamat määrät muodostavat yhdessä käytettävän edun, eli esimerkiksi kortin Lounassaldon määrän. Kun ravintoetu järjestetään edellä kuvatulla tavalla, palkanlaskennan yhteydessä työntekijän palkasta ei vähennetä enää erikseen ravintoedun verotusarvoa. Kannattaa huomata, että ravintoetu voi muodostua, vaikka se ei olisikaan verotettava ravintoetu. Tarvittaessa saatte ravintoedun muodostumisesta lisätietoja Verohallinnolta.

A

Anonymous

17-12-2018 1:59 pm posted by Anonymous

Hei,

 

Eli miten saan nousemaan tulorekisterin ilmoitukseen palkkalajin ravintoetu takaa tiedon "Ravintoedusta peritty korvaus vastaa verotusarvoa" Kyllä? Kun sitä palkkalajia ei käytetä ravintoedun perimisessä ja Netvisor ei anna käsitellä nollana.

A

Anonymous

17-12-2018 2:44 pm posted by Anonymous

Minunkin pitää tulla hämmentämään tätä soppaa, kun en millään ymmärrä. Verottajan vastaus oli "Jos työnantaja perii työntekijältä ravintoedusta sen verotusarvoa vastaavan korvauksen, tulorekisteriin ilmoitetaan tieto Ravintoedusta peritty korvaus vastaa verotusarvoa: Kyllä. Ravintoedun verotusarvo pitää tällöin ilmoittaa tulorekisteriin tulolajilla Ravintoetu."  Miten tuo käytännössä tapahtuu Netvisorissa, että ilmoitetaan ravintoedun verotusarvo tulorekisteriin, kun ei tule verotettavaa ravintoetua?

R

Raisa Ruokonen

17-12-2018 9:11 pm posted by Raisa Ruokonen

Hei Tarja!

 

Voitte lisätä Ravintoetu tulolajin sekä tiedon, että Ravintoedusta peritty korvaus vastaa verotusarvoa, sille palkkalajille, jota käytätte, kun vähennätte ravintoedusta perittävän korvauksen palkkalaskelmalla. Tulorekisteriin voi joko ilmoittaa ravintoedun arvon nollana, tai voi myös ilmoittaa myönnetyn edun arvon (mikä tässä vaihtoehdossa toteutuu).

A

Anonymous

18-12-2018 8:29 am posted by Anonymous

Kiitos. Tämä selvensi asiaa.

A

Anonymous

18-12-2018 11:01 am posted by Anonymous

Hei, kiitos Raisalle minun puolesta selvennyksestä!

Login or Signup to post a comment