Vuodenvaihde lähestyy! Käy kurkkaamassa vuodenvaihteen muistilista!

Aloita uusi aihe
Vuodenvaihteen muistilista 2024-2025

Tässä asiantuntijoidemme kootut vinkit vuodenvaihteeseen taloushallinnon ja palkanlaskennan osalta.


Tilikaudet

Perusta uusi tilikausi ajoissa. Järjestelmäautomatiikka, kuten esimerkiksi maksuliikenne ja automaattiset tilinpäätöskirjaukset, kirjaa tapahtumia heti vuoden vaihtumisen jälkeen. Tästä syystä on tärkeää, että uusi tilikausi on valmiina järjestelmässä ennen edellisen tilikauden päättämistä. Voit lisätä useamman uuden tilikauden tulevaisuuteen jo valmiiksi tilikausien hallinnasta.


Oma-aloitteiset verot

Varmista, että työnantajasuoritusten erillisilmoitukset sekä oma-aloitteiset verot ovat ajan tasalla. Tilikauden kaikki ALV-laskelmat tulee olla kirjattuna ennen tilikauden päättämistä. Tarkista myös ennen tilikauden päättymistä, että ALV-tilien 1763 ja 2939 saldot ovat nollaantuneet ALV-laskelman kirjaamisen yhteydessä ja nollaa saldot tarvittaessa vinkkimme avulla.

 

Reskontrat ja varastot

Huolehdi, että kaikki kuluvalle tilikaudelle kuuluvat osto- ja myyntilaskut on kirjattu ja lähetetty. Tilikauden vaihteessa tulee tarkastaa, että laskut on kirjattu oikealle kaudelle. Huomioi, että myynti- ja ostolaskuilla on lasku- sekä kirjauspäivä. Laskut kirjautuu kirjauspäivän mukaiselle tilikaudelle ja jos kirjauspäivää ei ole asetettu, silloin tosite muodostuu laskupäivän mukaan. Varmista myös, että kaikki tilikaudelle kirjatut myyntisuoritukset ja maksut on kirjattu reskontraan laskuille. 


Täsmäytysnäkymä on viimeistään tilinpäätöksessä saatava kuntoon, Netvisorissa suosittelemme kuitenkin tekemään täsmäytyksen viimeistään kuukauden alv-lukituksen ollessa ajankohtainen. Kun täsmäytystä tekee tasaisesti tilikauden aikana, niin tilinpäätöshetkellä on vähemmän työtä. Täältä löytyy ohje täsmäyttämiseen ja vinkkejä erojen etsimiseen Kuukauden päättäminen ja kirjanpidon täsmäytys.


Mikäli yritykselläsi on varastoitavia ja myytäviä tuotteita, on inventaario suoritettava ennen tilikauden vaihtumista. Varaston arvon muutoksen voi kirjata vuoden viimeiselle päivälle, mikäli varasto on ollut käytössä. Alla ohjeemme sekä Rackbeatin että Netvisorin laajennetun tuotehallinnan osalta.

Netvisor varasto by Rackbeat: Inventointi & Varaston arvon kirjaaminen

Netvisor varasto: Inventointi & Varaston arvon kirjaaminen


Lomasijaisuudet ja käyttöoikeudet

Yritys vastaa itse uusien käyttäjien lisäämisestä ja käyttöoikeuksien antamisesta Netvisoriin, jonka vuoksi suosittelemme lisäämään sijaiset hyvissä ajoin sekä tarkastamaan heidän käyttöoikeudet ennen lomaa. Käyttäjät - käyttöoikeuksien lisäys ja hallinta


Huolehdithan myös eri toimintoihin vaadittavat käyttöoikeudet uusille käyttäjille: Myynti- ja ostoreskontrien oikeudet, Tiedotusnäkymän oikeudet, Tilikausiarkiston oikeudet. Ostoreskontrassa laskujen käsittelyyn voidaan myös asettaa sijainen: Ostoreskontran sijaisuuden hallinta.


Palkanlaskennan lomasijaisuudet ja käyttöoikeudet

Tarkistathan käyttöoikeudet palkanlaskennan työntekijöille, että käyttäjällä on palkanlaskijan (P) -rooli + kaikki oikeudet -profiili. Tarkistathan myös palkkojen maksatusoikeudet. Käyttöohje: Maksatusnäkymä  Huom! palkanlaskennan puolella ei voi asettaa sijaisuustoimintoa, jolla hyväksyjän poissaolon aikaisia hyväksyntöjä voi ohjata sijaiselle. Käyttöoikeudet annetaan normaalisti ja ne voidaan poistaa myöhemmin, kun tarve käyttöoikeuksille päättyy.


Käyttehän vielä läpi myös työajan, matkalaskujen ja palkkojen hyväksynnän käyttöoikeudet ja yrityshierarkiat, jotta hyväksynnät onnistuvat myös sijaisilta mahdollisten poissolojen ajalta.


Tilinpäätös

Tilikauden loputtua tulee tarkastaa tuloslaskelma ja tase että tulos täsmää. Mahdollisiin erotuksen aiheuttajiin löytyy ohje täältä. Tase-erittelyt on hyvä laatia ajantasalle jo ennen tilinpäätöstä. Suosittelemme ylläpitämään tase-erittelyjä ajantasaisena aina kuukauden vaihteessa, tässä ohjeemme tase-erittelyjen laatimiseksi. Jos olet eritellyt esimerkiksi pysyvien vastaavien eriä seurantakohteiden avulla, tilinpäätöksen jälkeen voit täsmäyttää seurantakohteiden saldot uuden tilikauden alkuun tämän vinkkimme avulla. Tiesithän myös, että voit allekirjoittaa tilinpäätöksen sähköisesti suoraan Netvisorista? 


Tilinpäätöskirjaukset

Netvisor kirjaa automaattisesti tilikauden voiton/tappion järjestelmän tileille 2371/2375. Järjestelmä vie myös automaattisesti tilikauden tuloksen edellisten tilikausien voitto -tilille seuraavan tilikauden ensimmäiselle päivälle.  Muut tilinpäätöskirjaukset ja esimerkiksi osingonjaon kirjaaminen kirjanpitoon voidaan tehdä muistiotositteella kirjanpitäjän toimesta.


Tuloveroilmoittaminen

Julkaisimme keväällä ja syksyllä vuoden 2024  tuloverolomakkeet Netvisoriin. Sähköisen tuloveroilmoittamisen aikataulun löydät verottajan sivuilta.


Tilintarkastus

Tilintarkastaja voidaan lisätä käyttäjäksi suoraan yrityksen Netvisoriin. Tilintarkastajalle annetaan TT-oikeudet, joiden avulla tilintarkastus voidaan tehdä suoraan Netvisorissa. Tilintarkastajan lisäämisestä lisätietoja täällä

 

Palkat ja matkalaskut

Tarkastathan vuoden viimeiset pankkipäivät ja mahdolliset lyhennetyt pankkipäivät omalta pankiltasi. Lyhennettyinä pankkipäivinä rahaliikenne ei kulje täysin normaalisti, joka on huomioitava mm. palkkojen maksatuksessa.

Huolehdi, että kaikki tilikauden 2024 matkalaskut ovat tehtyinä ja maksettuna viimeistään 31.12.2024.

Tarvittaessa päivitä palkanlaskennan asetuksiin/palkkaperusteiden hallintaan manuaalisesti Sairausvakuutuksen päivärahamaksun %.


Verokortit

Vuoden 2025 ennakonpidätystietojen noudosta kerrottu tarkemmin täällä.

Vuodesta 2025 alkaen verokortit tulevat voimaan heti vuoden alusta eli 1.1.2025. Myös verokortin tuloraja on vuonna 2025 laskettu koko kalenterivuoden ajalle eli se sisältää yhteensä 12 kuukauden suoritukset. Näillä muutoksilla Verohallinto haluaa helpottaa veroprosentin ja tulorajan seuraamista, kun palkansaaja pystyy käyttämään palkkalaskelman Vuoden alusta -tietoja uuden verokortin laskettamiseen.

Jos käy niin ettei vuoden 2025 verokorttia pystytä käyttämään vielä tammikuun palkanmaksupäivänä, ei ennakonpidätystä tarvitse periä 60%:n mukaan. Tammikuussa 2025 voidaan poikkeuksellisesti käyttää vielä vuoden 2024 viimeistä voimassa ollutta verokorttia. Suoritus pitää kuitenkin huomioida uuden verokortin vuositulorajassa, riippumatta siitä kumpaa verokorttia on käytetty ennakonpidätyksen laskennassa.


Netvisoriin päivittyvät automaattisesti vuoden vaihtuessa

Työnantajan sairausvakuutusmaksun, palkansaajan työeläkevakuutuksen ja työttömyysvakuutusmaksun prosentit sekä matkalaskujen kiinteiden palkkalajien uudet yksikköhinnat (kilometrikorvaus, päivärahat) sekä ulosmittauksen suojaosuudet.


Tilityspisteet

Sosiaalivakuutusmaksujen työnantajan osuudet sosiaalikulujen jaksotuksia varten ja Tyel-ansion alaraja tulee palkanlaskijan päivittää tilityspisteen asetuksiin manuaalisesti kalenterivuoden vaihduttua.



Asiantuntijamme toivottavat kaikille asiakkaillemme viihtyisää loppuvuotta ja mukavaa joulunodotusta! 


3 henkilöä on tämä kysymys
Vastaa
Kirjaudu tai Rekisteröidy lähettääksesi kommentin

Etkö löydä etsimääsi?

Aloita uusi keskustelu