Start a new topic
A

Anonymous

Uusi lomalaskenta ja sivukulut

17-11-2017 11:00 am posted by Anonymous

Kun lomapalkkaa on kuukauden aikana maksettu ja sivukulujen jaksotusta puretaan kuukausittaisissa velvoitteissa. Sivukulujen purku tiliöityy lomapalkkavaraustositteella tileille 6130-6430. Lomapalkkavelan sivukulut jaksotetaan kuitenkin tilille 5330.

Tämän joutuu käymään manuaalisesti korjaamassa, koska tilejä ei pääse muuten muuttamaan.

Koska tämä saadaan korjattua, vai mikä on logiikka toiminnon takana.?


M

Minna Seistilä

Visma

17-11-2017 12:38 pm posted by Minna Seistilä

Hei Piia,

Uudistetussa lomalaskennassa, kun lomapalkkaa ja sen sivukuluja jaksotetaan, käytetään tiliöinteinä palkkamallin Loma-asetuksiin valittuja tiliöintejä. Oletuksena lomajaksotus sivukuluineen kirjataan tileille 5330 Lomapalkkojen jaksotus ja 2962 Lomapalkkamenot (siirtovelat).

Kun noita kertyneitä lomia sitten aikanaan maksetaan palkansaajalle, niin palkkalaskelmalla maksettu lomapalkka ja -raha kirjataan palkkalajin takana olevan tiliöinnin mukaan. Oletuksena palkkalajeilla on tiliöintinä 2962 Lomapalkkamenot (siirtovelat) ja 2961 Palkkamenot (siirtovelat). Kuukausittaisissa velvoitteissa puretaan vielä maksettujen lomien sivukulujen osuus, joiden tiliöinti määräytyy Tilityspisteille annettujen tiliöintien perusteella. Oletuksena tilityspisteillä on tiliöinnit 6000-sarjan kulutileille (6130, 6410, 6400, 6430) ja vastakirjaus pienentää lomapalkkavelkaa tililtä 2962 Lomapalkkamenot (siirtovelat). Maksettujen lomien sivukulujen purku pienentää ko. kuukauden varsinaisia sivukuluja, koska kyseessä on lomapalkkavelan maksaminen, minkä sivukulut on jo kertymisvuonna kirjattu Lomapalkkavelan kulutilille.

A

Anonymous

22-11-2017 1:21 pm posted by Anonymous

Lomapalkkajaksotus kirjautuu siis palkkalaskelmalla 5330/2962 ja sivukulujaksotus erillisellä tositteella 5330/2962.

Maksettava lomapalkka kirjautuu palkkalaskelmalla 2962/2961 ja niiden sivukulut samalla erillisellä tositteella 2962/6130, 6400, 6410 ja 6430. Ja ilmeisesti 6300? En tiedä kun en ole vielä tätä automaattista kirjausta käyttänyt erinäisten ongelmien vuoksi, mutta siitä lisää myöhemmin.

Eikö jaksotuksen sivukulut kuuluisi ensinnäkin kirjautua nykyisen Palkat ja palkkiot -ryhmän asemesta Henkilösivukulut-ryhmään, jotta kirjaukset olisivat kulun luonteen mukaisia? Eli johonkin 6490-tyyppiselle jaksotustilille. Tilinhän voi käsin muuttaa, mutta hyvähän se olisi olla kirjanpitokäytäntöjen mukaisesti jo oletuksena.

Toiseksi, eikö maksettavan lomapalkan sivukulupurku kuuluisi kirjautua samalle/samoille jaksotustileille, johon sivukulujaksotus on aikanaan kirjattu? Jaksotustahan purkukin on. Tileillä 6130, 6300, 6400, 6410 ja 6430 pitäisi näkyä vain oikeasti maksettujen bruttopalkkojen lakisääteiset sivukulut. Näihin bruttopalkkoihin kuuluu myös maksettavat lomapalkat.

Muita eriä näillä 6000-tileillä tulisi olla vain takaisinperityn palkan sivukulut (käytännössä tuskin koskaan tapahtuu) ja mahdollinen täsmäytysero vakuutusyhtiön edellisen vuoden palkkojen tasauslaskun ja tilinpäätöksen kirjanpitotäsmäytyksen väliltä. Lisäksi sotu-tilillä voi olla saatujen sairauspäivärahojen sotumaksun vähennys.

Tässä valossa lomapalkkapurun kirjaus 2962/2961 tuntuu omituiselta. Käytännössähän näillä periaatteilla tilille 5300 ei tule enää mitään kirjauksia? Eli tuloslaskelman Palkat ja palkkiot erottaa palkanlaskennan raportteihin verrattuna maksettujen lomapalkkojen verran. Nojoo, perinteinen tyyli eli maksettava lomapalkka 5300D ja purkujaksotus 5330K tuottavat periaatteessa nollan kuten kirjaus 2962/2961 nyt, mutta ainakin yhtiön johto ja tilintarkastaja näkisivät suoraan tuloslaskelmalta, että lomapalkkoja on maksettu ja minkä verran ja missä kuussa.

A

Anonymous

22-11-2017 1:25 pm posted by Anonymous

Ja tässä se ongelma, johon edellisessäni viittasin.

Meillä palkkajakso on kalenterikuukausi ja palkanmaksupäivä seuraavan kuun viidestoista.

Lokakuun palkat on nyt laskettu ja maksettu. Palkkatosite on päivätty 31.10. ja kk-velvotteissa sivukulut 31.10. Verottajalle tilitettävät 30.11. koskapa palkanmaksupäivä oli marraskuussa. Palkoissa oli mukana lomia ja lomakorvausta.

Velvoitteissa lomakertymä näyttää kullekin kertyneet päivät, mutta ei kertynyttä lomapalkkaa, eikä näin ollen myöskään tämän lomajaksotuksen sivukuluja. Lokakuun palkkalaskelmilla maksettujen lomien sivukulujen purkuehdotus kyllä näkyy alimpana.

Hiljattain aloittaneilla työntekijöillä palkkalaskelman Uusi lomapäivien kertymä ei päivittynyt. Muistaakseni edellisiä palkkoja vääntäessäni sain käsin lisättyä päivätiedon kuntoon, mutta nyt lukema näyttää edelleen 2 pv, vaikka pitäisi olla jo 4. Kaikilla kesken vuotta aloittaneilla tuntuu olevan samaa ongelmaa. Ainakin ensimmäinen kuukausi jää huomioimatta ja jos käsin saat lisättyä päivät, seuraavassa kuussa lukema ei kasvakaan, vaan pysyy samana.

Apuva. Ei jaksaisi joka kuukausi 1) muuttaa kertymiä käsin ja 2) laskea lomavarausta excelissä.

A

Anonymous

29-11-2017 9:42 am posted by Anonymous

Vaikuttaa nyt siis siltä, että lomapäiväkertymä päivittyy palkanmaksukuukauden mukaan = marraskuu, eikä palkkajakson mukaan = lokakuu. Lomapalkkajaksotus näkymässä Palkat - Velvoitteet - marraskuu (maksukuukausi, vaikka palkkajakso on lokakuu) ilmeisesti yrittää laskea lomapalkkojen sivukulut maksupäivän mukaisen velvoitekuukauden eli koneen mielestä lomapäivien kertymäkuukauden (marraskuu) palkkalaskelmista. Niitähän ei tietenkään ole, kun kyseessä on lokakuun palkat, jotka on kirjattu 31.10. Siksi lomakertymän eurot ja sivukulujen eurot näyttävät nollaa.

Tätä päättelyä puoltaa sekin, että nyt lokakuun velvoitteisiin (syyskuun palkat) on ilmestynyt lomapalkka- ja sivukulueurot, koskapa marraskuussa maksetut lokakuun palkkalaskelmat ovat nyt kirjautuneet lokakuulle. Jaksot, velvoitteet ja kertymät tuntuvat menevän nyt ristiin. En ole laskenut, mutta nyt lokakuulla näkyvät eurot tuskin täsmäävät kertyneisiin päiviin, koska ne ovat taas syyskuun päiviä.

Kiusallista on myös se, että palkkajakson alkupuolella aloittaneen työntekijän palkkalaskelmalla uusi kertymä näyttää nollaa, vaikka olisi aloittanut 2.10. Ja jatkossa päiväkertymä on kokoajan kuukauden jäljessä.

Menee nyt kovin sekavaksi. Osaatko Minna Seistilä​ sanoa, saisiko logiikkaa korjattua, että saisimme kertymät kohdilleen ja että pääsisimme nauttimaan ohjelmiston automatiikasta ja jättämään excelit sivuun?

M

Minna Seistilä

Visma

11-12-2017 10:42 am posted by Minna Seistilä

Hei Miika,

Kuukausittaisissa velvoitteissa näytetään Laskennan peruste -osiossa palkat maksupäivän perusteella. Myös Tilityspisteet- ja Verottajalle tilitettävät –osion tapahtumat näkyvät ja muodostuvat maksupäivän perusteella. Lomakertymät-osio näytetään myös maksupäivän mukaan, mutta sen tapahtumat tulkitaan aina palkkajakson perusteella. Eli jos palkkajakso ja maksupäivä ovat eri kuukausilla niin Kuukausittaisia velvoitteita pitää aina käydä käsittelemässä kahdella eri kaudelle.

Käsiteltäessä lokakuun palkkajakson palkkoja, joiden maksupäivä on marraskuulla, muodostetaan marraskuun Kuukausittaisissa velvoitteissa tositteet Tilityspisteet- ja Verottajalle tilitettävät –osiosta. Tämän lisäksi Lomakertymät –osio lasketetaan lokakuun Kuukausittaisissa velvoitteissa, koska lomakertymän tulkinta tehdään Lokakuun palkkajaksolta.

Jos lasketat marraskuun Kuukausittaiset velvoitteet kokonaisuudessaan (maksupäivä marraskuulla ja palkkajakso lokakuu), saat sivukuluista ja verotilin tapahtumista tositteet muodostumaan oikein, mutta Lomakertymät-osiosta muodostuu tyhjäksi tosite, koska marraskuun palkkajakso on vielä käsittelemättä palkanlaskennan puolella. Näin ollen marraskuun lomakertymät eivät kerry palkansaajille ja joulukuun palkkajakson laskelmilta puuttuu yhden kuukauden kertymä. Tämän saa korjattua avaamalla edellisen kuun Kuukausittaiset velvoitteet ja laskettamalla Lomakertymät-osion uudelleen.

Tämmöisenään Kuukausittaisten velvoitteiden käsitteleminen on epäloogista, silloin kun palkkajakso ja maksupäivä ovat eri kuukausilla. Ongelma on tuotekehityksemme tiedossa ja he miettivät käyttäjäystävällisempää ratkaisua tähän toimintoon.

A

Anonymous

20-12-2017 9:57 am posted by Anonymous

Hei Minna,

Kiitos vastauksesta! Vaikka suostuisinkin hyppimään eri velvoitekuukausilla, jää näköjään vielä yksi ongelma. Nyt uusimmalla kaudella huomasin, että marraskuun palkkajaksolla (maksupäivä joulukuu) maksettu lomapalkka ei purkaudu samalla, vaan se jää kirjautumaan joulukuun velvoitteisiin.

On totta, että tämä on nyt hyvin epälooginen eikä tätä toimintoa voi siksi käyttää. Toivottavasti asiaan saadaan parannus pian. En jaksa uskoa, että olemme ainoa, jolla maksupäivä on palkkajakson jälkeisellä kuukaudella..

A

Anonymous

18-01-2018 10:52 am posted by Anonymous

Hei Minna,

meillä sama ongelma muutamissa yrityksissä eli toivottaisiin pikaisesti tähän parannusta ja/tai aikataulutietoja.

Yst. Outi

A

Anonymous

09-03-2018 8:51 am posted by Anonymous

Minulla ainakin palkoista joita itse lasken, suurin osa menee juurikin näin, että maksupäivä on vasta seuraavassa kuussa.

Ja oman lisänsä tähän tuovat vielä yritykset, joissa palkanmaksua on esim. kahden viikon jaksoissa.

A

Anonymous

04-06-2018 12:23 pm posted by Anonymous

Minna Seistilä​ Hei, eikö todellakaan ole mahdollista muuttaa tuota maksettavan lomapalkan sivukulupurkua purkautumaan jaksotustileille?

A

Anonymous

04-06-2018 5:04 pm posted by Anonymous

Minna Seistilä Jatkokysymys: miksi lomapalkkavarauksen sivukulukirjaus kirjaa kuluksi bruttokulun eikä ainoastaan työnantajan osuutta (TyeL ja TVM)?

M

Minna Seistilä

Visma

05-06-2018 9:16 am posted by Minna Seistilä

Hei Sirkku,

Palkanlaskennan asetuksista löytyy valinta, jolla saat lomapalkkavarauksen sivukulujen jaksotukseen pelkästään työnantajan osuuden. Asetuksen löydät näin: Palkat > Asetukset > Palkanlaskennan asetukset > Asetukset-otsikon alla on valinta "Vähennä palkansaajan osuus tilityspisteiden lomavelasta"

A

Anonymous

26-06-2020 12:22 pm posted by Anonymous

Hei,

 

Huomasin ohjeistuksenne muuttuneen tässä asiassa. Eikö enää tarkoitus olekaan purulla pienentää kyseisen kuukauden sivukuluja vaan tämä toiminto, jota  olemme ohjeistuksenne mukaan käyttäneet onkin tekninen virhe?

 

ohjeesta kopioituna:

Maksetun lomapalkkavelan sivukulujen purkamisessa on toistaiseksi teknien häiriö, että maksetun lomapalkkavelan sivukulut eivät purkaudu oikealta tililtä (esim. 5330), vaan vähennys tehdään tilityspisteen asetuksissa olevalta tililtä (esim. 6130). Korjaukseen asti maksettujen lomapalkkan sivukulujen summat on korjattava manuaalisesti jaksotustositteelle.

A

Annika Sihvo

Visma

30-07-2020 8:20 pm posted by Annika Sihvo

Hei Piia,

 

tuossa kohtaa ohjelmistossa on tosiaan tällä hetkellä tekninen virhe. Korjauksen aikataulu ei ole vielä vahvistunut. Siihen asti tosite tulisi käsitellä manuaalisesti kuntoon.

 

Pahoittelen tuon aiheuttamaa ylimääräistä vaivaa.

 

Mukavaa kesän jatkoa!

Login or Signup to post a comment