Netvisor siirtyy julkiseen pilveen Käyttökatko Netvisorissa ja sen rajapinnassa 6.12.2024 klo 15.00 - 9.12.2024 klo 6.00 - Netvisor siirtyy julkiseen pilveen. Muutos voi aiheuttaa myös siirtymän jälkeisinä päivinä erinäisiä häiriöitä tuotteessa. Lue lisää Community-tiedotteesta!

Aloita uusi aihe
KTA:n laskentaan lisää vaihtoehtoja uusilla kaavaelementeillä

S

Kta-laskenta on mahdollista toteuttaa nyt myös juoksevalta kolmelta, kuudelta tai 12 kuukaudelta.

Tässä esimerkissä käydään läpi juoksevan kuuden kuukauden KTA:n kaavojen lisäys Netvisoriin. Samaa ohjetta voi soveltaa myös juoksevan kolmen tai 12 kuukauden KTA:n määrittämiseen. Tällöin KTA lasketaan aina laskentaa edeltäviltä kolmelta, kuudelta tai 12 kuukaudelta. 

Edellisen 12 kuukauden laskentaa voi hyödyntää myös esimerkiksi tilanteissa, joissa halutaan laskea provisiopalkkaisen sairausajan palkka edellisen 12 kuukauden keskimääräisten ansioiden mukaan.

Kta-laskennan aloittamiseksi luodaan uusi palkkalaji, joka suorittaa kta-laskennan.

Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > valitse halutun palkkamallirivin oikeasta reunasta "kaavat"-painike.

Näkymän oikeassa yläreunassa on linkki  "Lisää uusi palkkalaji ja liitä palkkamalliin".

Palkkalajin yrityskohtaisiin perustietoihin annetaan kuvan mukaiset tiedot.

Poista palkkalajilta asetus "Lisää tämä palkkalaji Rahapalkka -palkkalajin kaavaan" ennen tallennusta.


image


KTA:n laskentakaavan rakentaminen

Palkkalajin tallennuksen jälkeen pääse luomaan palkkalajille kaavan vihreästä plus-merkistä.

Lisää palkkalajille alla olevan esimerkin mukaan kaava siten, että kaavan yläosassa haetaan haluttujen palkkalajien rivisummat eli eurot ja jakomerkin jälkeen haetaan haluttujen palkkalajien määrä -tiedot eli tunnit. Kaavassa tulisi huomioida kaikki KTA-laskennassa tarvittavat palkkalajit, eli tarvittavien palkkalajien nimet vaihtelevat yritys- ja TES-kohtaisesti.

HUOM! Kun haluat laskea tuntipalkasta ansioita, kaavaan tulee kiinnittää "Tuntityöansio" niminen palkkalaji, EI "Tuntipalkka" -palkkalajia. Tuntipalkka tarkoittaa kulloinkin voimassa olevan tuntipalkan yksikköhintaa, ei palkkajaksolla maksettuja varsinaisia tuntityöansioita. 

Kaavassa laskentapäiväksi asetettava “Palkkajakson viimeinen päivä” määrittää sen, mille jaksolle ansiot ja tunnit kuuluvat.


image


Alla olevista esimerkeistä näkee kuinka laskenta tapahtuu palkkalaskelmalla:


image


 

image

 

Vastaavalla tavalla voi rakentaa palkkalajit ja kaavat juoksevaa 12 kuukauden KTA:ta varten.

 

image

 

image


 

image



Samalla tavalla voi rakentaa palkkalajit ja kaavat myös juoksevaa kolmen kuukauden KTA-laskentaa varten.


image



image

 


image


Vertailuehto KTA-laskennassa

Kta-laskennan tuottamaa yksikköhintaa on mahdollista verrata automaattisesti johonkin toiseen voimassa olevaan yksikköhintaan (esim. tuntipalkkaan tai taulukkopalkkaan) ja käyttää niistä kulloinkin suurempaa arvoa palkanlaskennassa, ilman erillisiä manuaalisia toimenpiteitä. Tälle vertailutoiminnolle muodostetaan oma palkkalajinsa.

Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Valitse halutun palkkamallirivin oikeasta reunasta kaavat-painike (kynä)

Näkymän oikeassa yläreunassa on linkki "Lisää uusi palkkalaji ja liitä palkkamalliin".

Palkkalajin yrityskohtaisiin perustietoihin annetaan kuvan mukaiset tiedot.

image


Tallennuksen jälkeen näkymän alaosaan tulee "Palkkalajin kaava" -otsikko. Tähän rakennetaan haluttu ehtolauseke.

 Saat lisättyä uuden rivin vihreästä plusmerkistä. Valitaan pudotusvalikosta "ehtolauseke". Annetaan riville vertailuarvot, joiden suuruutta verrataan keskenään. Ensimmäiseen ruutuun valitaan haluttu vertailtava yksikköhinta (esimerkiksi tuntipalkka tai taulukkopalkka) ja toiseen ruutuun kta-laskennan palkkalaji. Arvo, jos ehto tosi/epätosi -ruutuihin annetaan ne palkkalajit, joita halutaan käytettävän ehtolausekkeen toteutumisen perusteella.

Esimerkissä halutaan verrata tuntipalkkaa juoksevan kuuden kuukauden keskituntiansioon ja käyttää niistä kulloinkin suurempaa arvoa. Tällöin muodostettava ehtolauseke näyttää tältä:

image


KTA kirjauslajeilla

Kun kirjauslajin kaavaan lisätään yksikköhinnaksi KTA  tai KTA Ehto, niin valinta tehdään sen mukaan onko vertailuehto käytössä vai ei. Mikäli kta-laskennalle on kaksi erillistä palkkalajia, laskeva ja vertaava, tulee kirjauslajin kaavassa käyttää vertailuehdon palkkalajia eli esimerkissämme KTA Ehto -palkkalajia.

Löydät kirjauslajit Palkat > Palkanlaskennan asetukset > Kirjauslajit.

Pääset muokkaamaan kirjauslajin käyttämää tuntihintaa rivin oikeassa reunassa olevasta "Muokkaa"-painikkeesta.

Avautuvassa näkymässä on palkkamallikohtaiset kaavat, jossa näkyy kaikki palkkamallit, joilla kyseinen kirjauslaji on käytössä. Valitse oikean palkkamallirivin oikeasta reunasta muokkaus-kuvake (kynä ja lehtiö). Valitse "palkkalajikerroin" -sarakkeessa pudotusvalikosta kirjauksen yksikköhintana käytettävä palkkalaji ja tallenna muutos.

image


KTA:n käyttäminen palkanlaskennassa

Uusi luotu Kta-laskennan palkkalaji laskee annettujen kriteereiden mukaisesti keskituntiansiota kokoajan automaattisesti palkanlaskennan taustalla.

Erillisiä laskenta-ajoja ei keskituntiansiota varten tarvitse suorittaa.

Keskituntiansion raportointi ja tarkastaminen henkilöittäin onnistuu linkistä löytyvän erillisen ohjeen avulla.

Viimeisessä esimerkissä lasketaan sairausajan palkkaa perustuen edellisen 12 kuukauden provisioihin.

Luodaan ensin palkkalaji, jolla lasketaan provisioihin perustuvalle sairausajan palkalle päivähinta. Aseta palkkalajille kuvan mukaiset ohjaukset


image


Tämän jälkeen määritellään uudelle palkkalajille kaava. Kaavan avulla lasketaan edellisen 12 kuukauden aikana maksetut provisiot, jaetaan niiden määrä 12 kuukaudella ja lopuksi palkkajakson arkipäivillä. 

Jakajat voi määritellä tapauskohtaisesti yrityksen käytännön mukaan ja haluttaessa kaavassa voidaan huomioida myös muita palkkalajeja kuin provisio.


image


Lopuksi luodaan työajan kirjauslaji, jolla kirjataan sairauspäivät, joilta halutaan palkka maksuun keskimääräisten provisioiden mukaan. Palkkalajikertoimeksi annetaan “Sairausajanpalkka provisioista päivähinta” ja kohdepalkkalajiksi se maksava palkkalaji, jonka halutaan näkyvän palkansaajan palkkalaskelmalla. Tässä esimerkissä kohdepalkkalajina on “Sairausajan palkka provisioista”, mutta haluttaessa voidaaan käyttää myös pelkkää sairausajan palkkaa. 

Täältä löydät tarvittaessa ohjeet maksavan palkkalajin luomista varten.

 

image

Kirjaudu tai Rekisteröidy lähettääksesi kommentin

Etkö löydä etsimääsi?

Aloita uusi keskustelu