Aloita uusi aihe
ALV-velvollisuus ulkomaille - myyntien ja ostojen raportointi Netvisorista

M

Mikäli yritys on rekisteröitynyt ALV-velvolliseksi ulkomaille, niin Netvisorissa voidaan käsitellä myös tällaisten maiden ALV-kantoja reskontrissa. Huomioitavaa on, että tällaiset ulkomaan verokannan alaiset ALV-kirjaukset eivät saa nousta Suomen Verohallintoon tehtävälle arvonlisäveroilmoitukselle, joten nämä tulee eritellä kirjanpidosta.


Ensimmäiseksi tulee perustaa uusi verokanta tälle ulkomaan ALV-kannalle. Se onnistuu Taloushallinto > Kirjanpidon asetukset > Kirjanpidon ja velvoitteiden asetukset > Verokantojen hallinta. Täällä voit lisätä uuden verokannan maahan, johon yritys on ALV-velvollinen syöttämällä kenttään ALV-kannan ja lopuksi Lisää-painike:Lisäksi eri maiden verokantojen raportointiin on perustettava omat kirjanpidon tilit tililuetteloon, koska näitä ei tule kirjanpidossa kirjata järjestelmän käyttämille oletus ALV-tileille. Tässä ohjeemme tilien lisäämiseen: Uuden tilin perustaminen. Suositeltavaa on myös käyttää kaikissa ulkomaan ALV-velvollisuuden alaisissa kirjauksissa omaa laskentakohdettaan, jotta Netvisorista saadaan helposti raportti maan verovelvollisuuden alaisista myynneistä ja ostoista. Tämän ohjeemme avulla pääset lisäämään laskentakohteita yritykselle: Laskentakohteiden hallinta 


Myyntien ja ostojen kirjanpidon tositteet tulee näiltä osin muokata sellaiseksi, että kirjausten ALV-tunnus asetetaan “- Ei alv-käsittelyä”. Tositteelle muokataan myös aina ALV-velka ja -saamiskirjaus omille perustetuille kirjanpidon tileille ja näissä ei tule käyttää järjestelmän oletus ALV-laskentaan käyttämiä tilejä (1763 ja 2939).


Tällä tavoin Netvisorissa pysyy raportoitavana Suomen verovelvollisuuden alaiset myynnit ja ostot sekä niistä eriteltynä raportoitua näppärästi ulkomaan verokannan alaiset tapahtumat kohdemaahan.

1 Comment

H

Tähän on syytä lisätä, että kaikille asiakkaille, joiden myynnin alv raportoidaan muualle, tulee asiakastietoihin valita "kotimaan alv-käsittely", jotta myyntilaskun lähetys ylipäätään onnistuu. Jos ulkomaille lähtevän laskun asiakastiedoissa on "laskutusmaaryhmän mukainen alv-käsittely", ja laskulla on esimerkiksi 20% ulkomaan alv, myyntilaskua ei voi lähettää sillä järjestelmä herjaa ettei tilin oletus alv (EUMY 0% esimerkiksi) vastaa laskurivien alv-käsittelyä (ulkomaan alv 20%).

Kun asiakkaan taakse on valittu kotimaan alv-käsittely, laskun saa muodostettua juuri sillä alv prosentilla jota halutaan käyttää, ja kirjanpidon tosite tulee sitten muistaa manuaalisesti muokata niin ettei arvonlisävero nouse alv-ilmoitukselle (kuten yllä kerrotaan).

Kirjaudu tai Rekisteröidy lähettääksesi kommentin

Etkö löydä etsimääsi?

Aloita uusi keskustelu