J

Jani Korhola

Ostolaskujen tiliöintietojen automaatiota koneoppimisen avulla

13-05-2020 4:00 pm tekijä Jani Korhola

Hei ja päivitys tähän blogiin, 

 

Kesän ajan pilottikäytössä ollut koneoppimista hyödyntävä tiliöintiautomatiikka on tulossa vihdoin laajempaan käyttöön. Aloitamme elo-syyskuun vaihteessa palvelun laajentamisen ostoreskontraa käyttäville asiakkaillemme ja tavoitteena on että palvelu olisi käytössä lähes kaikilla syyskuun loppuun mennessä. Ne yritykset jäävät palvelun ulkopuolelle, joilla on käytössään Netvisor Storesta ostettava Finance.Rocks -palvelu. Toki hekin voivat halutessaan Netvisorin tiliöintiautomatiikan ottaa käyttöönsä Ostolaskujen automaatiosäännöt -sivulta. Netvisorin tarjoama palvelu kuuluu osaksi ostoreskontraa ja on asiakkaillemme maksuton. 

 

Palvelun aktiivisuutta (päällä / pois) voidaan hallita ostolaskujen käsittelyautomaation hallintasivulta. Ehdotettaviin asioihin kuuluu kirjanpidon tili sekä laskentakohteet (max 4 kohdeotsikkoa). 

 

Tilöintiautomatiikka toimii seuraavasti:

  1. Palvelun aloituksessa kerätään asiakaskohtainen ostolaskujen tiliöintitieto viimeiseltä vuodelta.
  2. Tekoäly oppii kerätyn tiedon perusteella
  3. Netvisoriin saapuneen sähköisen ostolaskun (verkkolasku) tiliöintiin liittyvät tiedot lähetetään tekoälyn käsittelyyn
  4. Tekoälyn algoritmit luovat opetusaineiston perusteella ehdotukset ostolaskun tiliöintikohteille
  5. Netvisorissa suoritetaan ostolaskulle mahdolliset sinne asetetut automaatiosäännöt 
  6. Tämän jälkeen ostolasku näytetään käyttäjälle täydennettynä automaatiosäännöillä sekä tekoälyn ehdotuksilla
  7. Käyttäjä korjaa tarvittaessa ostolaskun tiliöinnille tehdyt ehdotukset tai hyväksyy ne, jolloin ehdotetut tiliöinnit tallennetaan Netvisoriin
  8. Käyttäjän tekemien valintojen perusteella opetetaan tekoäly tekemään tarkempia ehdotuksia
 

2020_1.png


Kolme todennäköisintä ehdotusta näytetään ostolaskunäkymässä käyttäjälle. Lisäksi näytetään myös tekoälyn arvio ehdotuksen todennäköisyydestä. Käyttäjä voi muuttaa ehdotuksia ennen tiliöintirivien tallennusta.  Ehdotettaviin asioihin kuuluvat kirjanpidon tili sekä laskentakohteet (max 4 kohdeotsikkoa). ALV-tunnus tuodaan lisäksi ehdotuksia hieman myöhemmin.

 

2020_2.png


A

Anonymous

14-05-2020 7:40 am tekijä Anonymous

Osaako tekoäly vyöryttää rivejä tai saako vyörytystä tehtyä automaatiosäännöillä? 

J

Jani Korhola

14-05-2020 8:13 am tekijä Jani Korhola

Hei Taru,

 

Tekoäly ei vyörytystä tai jaksotustakaan osaa, mutta olemme tuomassa nämä toiminnot mahdollisiksi Netvisorin automaatiosääntöihin tässä lähikuukausien aikana.


1 person gillar detta
A

Anonymous

28-08-2020 8:14 am tekijä Anonymous

Pystyykö tekoäly peilaamaan mm. kirjanpitäjän mennyttä toimitoa eli matkimaan kuinka tämä lasku on aikaisemmin tiliöity?

J

Jani Korhola

28-08-2020 9:14 am tekijä Jani Korhola

Hei Heleena,

 

Kyllä, eli alussa automaatio opetetaan yrityksen laskumassasta riippuen maksimissaan vuoden tiliöintidatalla ja sen jälkeen kerran viikossa lähetetään se tieto miten lasku on lopulta tiliöity, eli jos kirjanpitäjä on tietoja muuttanut, niin kone oppii ja korjaa omia ehdotuksiaan näiden muutosten pohjalta.

A

Anonymous

07-09-2020 1:21 pm tekijä Anonymous

Hei,

 

Oliko myös osittaisen alv:n vähennys tulossa automaatiosääntöihin lähikuukausien aikana? Tekoäly ei taida taipua siihenkään.

J

Jani Korhola

07-09-2020 1:48 pm tekijä Jani Korhola

Hei Sami,

 

On tulossa ja tekoäly ei tosiaan tuohon (ainakaan vielä) taivu.

A

Anonymous

17-09-2020 4:00 pm tekijä Anonymous

Taipuuko tekoäly siihen että lasku tiliöidään usemmalle riville laskun loppusumman ollessa kuitenkin sama kuukaudesta toiseen. Esim lainan lyhenys, jossa maksettava summa pysyy samana, mutta lyhennys ja korko summat muuttuvat? Entä jos samalta asiakkaalta tulee laskuja, joita tiliöidään eri tavoin. Esim asiakkaalleni tulee samalta omalta asiakkaaltaan laskuja sekä vuosi-alennuksista että markkinointituesta?

A

Anonymous

17-09-2020 4:04 pm tekijä Anonymous

Nämä ehdotetut tiliöinnit ja kustannuspaikat voisi pysyä myös kertatiliöidessä laskua. Nythän kun sen menet tekemään niin hukkuu kaikki ja se aiheuttaa vaan ylimääräisiä klikkauksia joita tämän automatiikan pitäisi kaiketi vähentää eikä lisätä.

J

Jani Korhola

18-09-2020 11:49 am tekijä Jani Korhola

Hei Jouni ja Teemu,

 

Mikäli laskurivien määrään ei kosketa, niin silloin tiliöintejä osataan ehdottaa. Eli summilla ei ole merkitystä Jos rivejä lisätään tai poistetaan, niin näiden osalta tekoäly ei pysy mukana.

 

Tuo kertatiliöinti odottaa edelleen sitä että teemme rakenteellisia muutoksia tuon tiedon säilyttämiseen liittyen. Kun nämä on tehty, niin sitten ainakin automaatiosäännöillä voisi kertatiliöinnin tilit ja kustannuspaikat saada säilymään. Tästä on keskusteltu myös meidän tekoälyä kehittävän tiimin kanssa ja he miettivät myös tähän ratkaisua. Ongelmaksihan tässä nousee se, että tekoälyä opetetaan tiedoilla jotka ovat alkuperäisellä laskusanomalla ja kertatiliöinti hävittää tiedot joita opetukseen käytetään. Tähän meillä ei siis vielä ole ratkaisua.

 

Ohjeessa on kerrottu hieman seikkaperäisemmin mitä tietoja opetukseen käytetään. https://support.netvisor.fi/hc/fi/articles/360012204717-Tiliöinti-tekoälyn-avulla

A

Anonymous

24-09-2020 12:44 pm tekijä Anonymous

Muutama (ehkä) helppo tapa parantaa tekoälyä kustannuspaikkojen lisäämisessä.

 

1. Jos yrityksellä menee aina koko ostolasku samaan laskentakohteeseen niin tekoäly voisi lisätä joka tuoteriville laskentakohteen. Nyt toimii epäsäännöllisesti niin että välillä laskentakohde on joka rivillä ja välillä vain osassa.

2. Jos yrityksellä on laskentakohde ostolaskuissa aina sama kuin ostolaskulle merkityn palvelulaskutuksen tehtävän laskentakohde niin laskentakohteen voisi lisätä sen perusteella automaattisesti ostolaskulle.

Esim.

On olemassa Oy Esimerkkiasiakas Ab

tällä asiakkaalla on olemassa palvelulaskutustehtävä Esimerkkitie 1 B 2

ostolaskulta löytyy merkintä Esimerkkitie 1 B 2

tekoäly katsoo onko tällaisia tehtäviä olemassa palvelulaskutuksessa ja kun löytää sellaisen merkitsee laskentakohteeksi asiakkaan laskentakohteen.

 

Tämä logiikka toimii siis jos yrityksellä on käytössä asiakkuuksiin perustuva laskentakohdesysteemi.

Logga in eller Registrera digför att publicera en kommentar