Marja-Liisa Lohtander

Visma

Britannian siirtymäkausi EU:sta eroamiseksi päättyy 31.12.2020

17-12-2020 12:40 pm posted by Marja-Liisa Lohtander

Siirtymäkauden päättymisen johdosta Britanniasta tulee EU:n ulkopuolinen maa ja tämän johdosta Britannian maakoodi muutetaan EU-maasta EU:n ulkopuoliseksi maaksi. Tämä maatieto ohjaa myynnin puolella myyntilaskusta muodostuvan tositteen verotuskäsittelyä. Mikäli Asiakaskortilla on käytetty Verotuskäsittely -kohdassa “Asiakkaan laskutusmaaryhmän mukainen käsittely” -valintaa, tämä ohjaa laskusta muodostettavan tositteen tiliöintiä ja verotuskäsittelyä. Vastaavasti Toimittajatietojen Osoite- ja laskutustietojen maa -tieto vaikuttaa toimittajan laskujen automaattiseen tiliöintiin käyttäen eri tiliä sen mukaisesti, onko kyseessä toinen EU-maa vai EU:n ulkopuolinen maa.

 

Maakoodin tieto tulee tositteen muodostuksen hetken mukaiseksi eli siihen ei vaikuta esimerkiksi se tieto, mille päivälle kyseinen tosite kirjataan. Tämän johdosta on tärkeää, että tässä muutosvaiheessa tarkistetaan Britannian kanssa käytyyn kauppaan liittyvät kirjanpidon tositteet ja varmistetaan, että myynti- ja ostotapahtumat tulevat käsitellyiksi niiden tapahtumahetken mukaan. 

 

Tässä lisäksi joitakin huomioita asiaan liittyen:

  • Britanniaan kuuluvaa Pohjois-Irlantia tullaan käsittelemään tavarakaupan osalta niin kuin kyseessä olisi toinen EU-maa (sopimus voimassa 31.12.2024 saakka). Palvelukaupan osalta Pohjois-Irlantia käsitellään kuten EU:n ulkopuolista maata.
  • Alv-yhteenvetoilmoituksella voidaan ilmoittaa tammikuussa 2021 alkaen tavaramyyntiä ja kolmikantakauppaa Pohjois-Irlantiin XI-alkuisella arvonlisäverotunnisteella. Netvisorissa tämä tunniste ilmoitetaan normaaliin tapaan alv-yhteenvetoilmoituksen kentässä “Asiakkaan arvonlisäverotunniste”.
  • Alv-yhteenvetoilmoittamista varten Netvisoriin tulee viikkojulkaisun 4.2.2021 yhteydessä uusi maatunnus Pohjois-Irlannin tavarakaupan raportointia varten. Lue lisää viikkojulkaisutiedotteestamme, jossa on myös linkki tarkempaan infoon asiasta.
Login or Signup to post a comment