Marja-Liisa Lohtander

Visma

Uusi maatunnus Pohjois-Irlannin tavarakauppaa varten

04-02-2021 1:17 pm posted by Marja-Liisa Lohtander

Olemme lisänneet (viikkojulkaisu 4.2.2021) Netvisoriin uuden maatunnuksen koskien Pohjois-Irlantia. Britannian EU-eron yhteydessä sovittiin Pohjois-Irlannin osalta, että Pohjois-Irlannin ja EU-maiden välinen tavarakauppa on edelleen EU-kauppaa 31.12.2024 saakka. Tämän johdosta alv-yhteenvetoilmoituksella tulee raportoitavaksi EU-myynti Pohjois-Irlantiin. Uusi maatunnus on nimeltään “XI - Northern Ireland” ja löytyy alv-yhteenvetoilmoituksen kohdasta Maatunnus. 

 

Mikäli laskutettavan asiakkaan osalta alv-käsittelynä käytetään “Asiakkaan laskutusmaaryhmän mukaista verotuskäsittelyä” ja laskutustietojen maa on EU-maa, tulee myyntitapahtumalle tiliöintiin myynnin tiliksi yhteisömyynnin tili sekä alv-koodiksi EUMY eli EU-myynti. Tällöin tapahtuma nousee alv-yhteenvetoilmoitukselle raportoitavaksi EU-myynniksi. 

 

Mikäli Pohjois-Irlannissa olevalle asiakkaalle vaihdetaan asiakaskortille uusi laskutusmaa “Northern Ireland” ja käytössä on Asiakkaan laskutusmaaryhmän mukainen verotuskäsittely, tulee kyseiset tapahtumat käsitellyiksi EU-myynteinä ja ne nousevat  alv-yhteenvetoilmoitukselle Maatunnuksella “XI - Northern Ireland”. 

 

Jos kyseessä on palvelumyynti Pohjois-Irlantiin, kyseessä ei ole EU-myynti. Palvelumyyntiä varten suosittelemme perustamaan tuotteen, jota käytetään palvelumyynnin osalta. Tuotteelle asetetaan alv-käsittely halutun mukaiseksi, jotta alv-käsittelyä ei tarvitse muuttaa automaattisen tiliöinnin jälkeen käsin. Mikäli jollekin asiakkaalle myydään vain palvelua, on mahdollista pitää asiakkaan maatunnuksena GB, jolloin käsittely menee sen mukaisesti eli ei ole EU-myyntiä eikä täten nouse alv-yhteenvetoilmoitukselle, mikäli käytetään laskutusmaaryhmän mukaista käsittelyä.

 

Alv-ilmoitukselle tapahtumat nousevat Netvisorin alv-koodien mukaisesti eli EUMY ja EUOS.

Login or Signup to post a comment