Start a new topic

Maiju Soljasalo

Visma

Tulolajin tiedot tuplana: liikaa peritty TyEL ja Tvm virheen tarkistaminen sekä korjaaminen

04-01-2019 4:22 pm posted by Maiju Soljasalo

Palkanlaskentaprosessissa näytetään palkkalaskelmarivillä "Esikatselu" -painike, josta painamalla pääsee tarkistamaan palkkatietoilmoituksen tiedot.

 

Mahdolliset virheelliset tiedot on helpointa korjata jo palkkalaskelmien muodostuksen yhteydessä, kun laskelma on "Käsittelemättömät palkkalaskelmat" -vaiheessa.  Kun asetukset ovat oikein jo ohjelmiston perusasetuksissa, ei virheellisiä ilmoituksia muodostu ja palkkatietoilmoitukset saadaan kerralla hyväksytysti toimitettua tulorekisteriin.

 

120.png

Näet "Palkanlaskijan näkymä" -välilehdeltä palkkalajien tulolajikohdistukset, jotka on asetettuna yrityskohtaisista palkkalajeista.

 

Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Yrityskohtaiset palkkalajit

 

119.png

 

Virhetilanteen voi aiheuttaa esimerkiksi Kuukausipalkka -palkkamallilla se, että palkkalajeilla "Palkka" ja "Kuukausipalkka" on molemmilla tulolajikohdistus 201.

 

Esimerkkikuvassa palkkalajilla "Kuukausipalkka" on tarpeeton tulolajikohdistus, koska sillä ei makseta palkkaa työntekijälle, eikä palkkalajia tiliöidä kirjanpidon tositteella. 

 124.JPG

 

 Tämän ohjauksen vuoksi myös TyEL ja tvm lasketaan tuplana palkkalaskelmalla.

125.JPG

Tilityspisteiden asetuksissa on ilmoitettu, että "Yrityksen tilitettävän osuuden peruste määräytyy jatkossa palkkalajille kohdistetun tulolajin vakuutuskäsittelyn mukaisesti. Tähän vakuutukseen ohjautuvat palkkalajit näet "Laskennan perusteena olevat palkkalajit" -osiosta."

 

Palkat > Palkanlaskenta > Velvoitteet > Tilitykset > Hallitse tilityspisteitä > Työeläkevakuutus > Muokkaa (kynä/lehtiö) > Laskennan perusteena oleva palkkalaji

 

Korjaa virheelliset tulolajikohdistukset yrityskohtaisiin palkkalajeihin ja poista tai lisää tarvittavat tulolajikohdistukset, jotta palkkalajin vakuutuskäsittely onnistuu palkkatietoilmoituksella.

 

122.JPG

 

Kun olet käynyt muuttamassa asetuksia ja palaat palkanlaskentaprosessiin tarkista, että muutokset ovat päivittyneet palkkalaskelmille asti esimerkiksi "Palkanlaskijan näkymä" -välilehdeltä. Jos jokin tieto jää uupumaan, voit painaa laskelman avattuasi "Palauta palkkalaskelman alkuarvot" -painiketta, jotta muutokset päivittyvät varmasti. Huomaa, että kyseinen toiminto nollaa kaikki aiemmin manuaalisesti tehdyt muutokset laskelmalta.

 

 "Päivitä palkkalaskelman tiedot" keskeneräiselle maksamattomalle palkkalaskelmalle, jotta palkkalaskelman tyel ja tvm summat päivittyvät palkkalajin asetuksien muutoksen jälkeen.

 

Virheellinen tulolajikohdistus näkyy "Palkkatietoilmoitukset" -sivulla,  kun ilmoituksen esikatselusta tarkistaa "Tulolajit". Palkkalaskelman käsittelyvaiheessa voi myös tarkistaa palkkatietoilmoituksen tiedot.

 

Palkat > Palkanlaskenta > Palkkatietoilmoitukset > Palkkalaskelma > 1.1.2019 - 31.1.2019 tai Ilmoitus > Esikatselu

 126.JPG

 

Mikäli virheellisen palkkalaskelman palkkatietoilmoitus on ehditty muodostaa ja palkkalaskelma on maksettu/merkitty maksetuksi, on palkkatietoilmoitus lähetettävä tulorekisteriin sellaisenaan. Alkuperäinen virheellinen palkkalaskelma korjataan lähettämällä korvaava palkkatietoilmoitus, jossa voi korjata ylimääräisen tulolajikohdistuksen pois ilmoitukselta ja lähettää oikeat tiedot.

 

Liikaa perittyä TyEL ja tvm voi korjata joko seuraavassa palkanlaskennassa muokkaamalla palkkalajirivejä käsin tai muodostamalla lisälaskelman, jossa maksaa takaisin liikaa maksetut vähennykset käyttämällä negatiivisia lukuja. Korjauslaskelmasta lähetetään oma palkkatietoilmoitus. Tulorekisterin ohje: Negatiiviset luvut.

 

 

Login or Signup to post a comment