Start a new topic
A

Anonymous

Yrittäjän palkan ilmoittaminen tulorekisteriin?

08-01-2019 7:59 pm posted by Anonymous (Updated 10-01-2019 by Raisa Ruokonen)

Miten 2019 alkaen ilmoitetaan YEL-vakuutetulle yrittäjälle maksettava palkka tulorekisteriin niin, että se menee varmasti verottajalle oikein? Riittääkö se, että henkilötietojen takana on valittuna Työeläkevakuutuksen YEL ja "Osakasasemassa maksajaan"-ruksi päällä? Eli meneekö tällöin sama tieto verottajalle kuin nyt vuosi-ilmoituksen suorituslajilla PY? Pitääkö tällöin antaa ammattiluokka vai koskeeko se vain pakollisesti tapaturmavakuutettuja työntekijöitä?


R

Raisa Ruokonen

10-01-2019 1:58 pm posted by Raisa Ruokonen

Hei!

 

Yrittäjälle valitaan palkansaajan tiedoissa Työeläkevakuutuksen tiedoksi YEL, jolloin hän ei tule TyEL-tilityspisteelle mukaan. Muut tilityspisteet kannattaa tarkistaa, yrittäjä ei useimmiten kuulu myöskään noiden muiden vakuutusten piiriin. 

Kun tilityspisteillä ovat valinnat kunnossa, palkkatietoilmoitukselle muodostuu oikein Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyypit (ei vakuuttamisvelvollisuutta) ja yrittäjän palkan voi ilmoittaa ihan samoilla tulolajeilla kuin TyEL-vakuutettujen palkansaajienkin, esim. 201 Aikapalkka.

 

Osakasasemassa maksajaan -tieto ei vaikuta vakuutuskäsittelyyn. Se on vain sellaisenaan tulorekisteriin toimitettava tieto.

A

Anonymous

12-01-2019 9:54 am posted by Anonymous

Kiitos Raisa vahvistuksesta, että yrittäjän palkka ilmoitetaan noilla tiedoilla. Tuo valinta Osakasasemassa maksajaan on hyvä lisäinfo tiedon käyttäjille, esim. osaomistajan asemassa olevalta työntekijältä perityn pienemmän tvm-maksun osalta. 

Login or Signup to post a comment