Aloita uusi aihe
Vuodenvaihteen muistilista 2023-2024

M

Hei!


Tässä asiantuntijoidemme kootut vinkit vuodenvaihteeseen taloushallinnon ja palkanlaskennan osalta.


Tilikaudet

Perusta uusi tilikausi ajoissa. Järjestelmäautomatiikka, kuten esimerkiksi maksuliikenne, kirjaa tapahtumia heti vuoden vaihtumisen jälkeen. Tästä syystä on tärkeää, että uusi tilikausi on valmiina järjestelmässä ennen edellisen tilikauden päättämistä. Voit lisätä useamman uuden tilikauden tulevaisuuteen jo valmiiksi tilikausien hallinnasta.


Oma-aloitteiset verot

Varmista, että työnantajasuoritusten erillisilmoitukset sekä oma-aloitteiset verot ovat ajan tasalla.

 

Reskontrat ja varastot

Huolehdi, että kaikki kuluvalle tilikaudelle kuuluvat osto- ja myyntilaskut on kirjattu ja lähetetty.

Mikäli yritykselläsi on varastoitavia ja myytäviä tuotteita, on inventaario suoritettava ennen tilikauden vaihtumista.

Täsmäytysnäkymä on viimeistään tilinpäätöksessä saatava kuntoon, Netvisorissa suosittelemme kuitenkin tekemään täsmäytyksen viimeistään kuukauden alv-lukituksen ollessa ajankohtainen. Kun täsmäytystä tekee koko ajan, niin tilinpäätöksessä on vähemmän työtä. Täältä löytyy ohje täsmäyttämiseen ja vinkkejä erojen etsimiseen Kuukauden päättäminen ja kirjanpidon täsmäytys.

Varaston arvon muutoksen voi kirjata vuoden viimeiselle päivälle, mikäli varasto on ollut käytössä. Tämän tekemiseksi Netvisorissa löytyy siihen tarkoitettu toiminto: Varaston arvon muutoksen kirjaaminen


Tilinpäätös

Tilikauden loputtua tulee tarkastaa tuloslaskelma ja tase. Mahdollisiin erotuksen aiheuttajiin löytyy ohje täältä. Tiesithän myös, että voit allekirjoittaa tilinpäätöksen sähköisesti suoraan Netvisorista? 


Tuloveroilmoittaminen

Julkaisimme vuoden 2023  tuloveroilmoituslomakkeita, joista lisätietoa täällä ja täällä. Sähköisen tuloveroilmoittamisen aikataulun löydät verottajan sivuilta.


Tilintarkastus

Tilintarkastaja voidaan lisätä käyttäjäksi suoraan yrityksen Netvisoriin. Tilintarkastajalle annetaan TT-oikeudet, joiden avulla tilintarkastus voidaan tehdä suoraan Netvisorissa. Tilintarkastajan lisäämisestä lisätietoja täällä.

 

Palkat ja matkalaskut

Tarkastathan vuoden viimeiset pankkipäivät ja mahdolliset lyhennetyt pankkipäivät omalta pankiltasi. Lyhennettyinä pankkipäivinä rahaliikenne ei kulje täysin normaalisti, joka on huomioitava mm. palkkojen maksatuksessa.

Huolehdi, että kaikki tilikauden 2023 matkalaskut ovat tehtyinä ja maksettuna viimeistään 29.12.2023. 

Tarvittaessa päivitä palkanlaskennan asetuksiin/palkkaperusteiden hallintaan manuaalisesti Sairausvakuutuksen päivärahamaksun %.


Verokortit

Vuoden 2024 ennakonpidätystietojen noudosta kerrottu tarkemmin täällä.

Verovuoden vaihtuessa ohjelma nollaa voimassa olevan verokortin vuositulorajan automaattisesti.


Huom!  Verokortin tuloraja nollautuu vuoden vaihteessa, mutta verokortin "Tulorajaan vaikuttavat ansiot" eivät mitenkään poistu automaattisesti, koska kyseessä ovat käyttäjän asettamat arvot. Tähän lokeroon syötetyt arvot vaikuttavat siten, että vuoden vaihteen tuloraja ei nollaannu täysin vaan tulorajaan vaikuttavat ansiot vaikuttavat suoraan verokorttiin. Tästä kerrottuna tarkemmin täällä.

 

Netvisoriin päivittyvät automaattisesti vuoden vaihtuessa

Työnantajan sairausvakuutusmaksun, palkansaajan työeläkevakuutuksen ja työttömyysvakuutusmaksun prosentit sekä matkalaskujen kiinteiden palkkalajien uudet yksikköhinnat (kilometrikorvaus, päivärahat) sekä ulosmittauksen suojaosuudet. 


Tilityspisteet

Sosiaalivakuutusmaksujen työnantajan osuudet sosiaalikulujen jaksotuksia varten ja Tyel-ansion alaraja tulee palkanlaskijan päivittää tilityspisteen asetuksiin manuaalisesti kalenterivuoden vaihduttua.


Netvisorin asiantuntijat toivottavat kaikille oikein antoisaa loppuvuotta ja rauhallista joulunodotusta!


1 henkilö on tämä kysymys
Vastaa
Kirjaudu tai Rekisteröidy lähettääksesi kommentin

Etkö löydä etsimääsi?

Aloita uusi keskustelu