Tilisiirtojen hyväksyntä

Mikäli halutaan, ettei yksi henkilö voi yksin hyväksyä tilisiirtoa, voidaan tilisiirroille määritellä useampi hyväksyjä ennen kuin sen voi maksaa. Tilisiirtojen hyväksyntien määrän saa asetettua Myynti- ja ostoreskontrien oikeudet -sivun "Maksujen vahvistamisen asetukset" -linkistä. Tilisiirtojen hyväksyntä -asetus määrittää, onko yrityksessä tilisiirtojen hyväksyntä käytössä ja kuinka monta hyväksyjää tilisiirroille vaaditaan. "Maksujen vahvistamisen asetukset"- linkki näkyy TPK-roolilla tai KH + pääkäyttäjä -roolilla oleville käyttäjille.

Jotta tilisiirtojen hyväksynnän tallentaminen onnistuu, tulee myös "Ostolaskujen ja palkkojen maksunvahvistusten määrä" kenttään lisätä jokin arvo eli vähintään numero 1. Tämän jälkeen onnistuu tallentaa tilisiirtojen hyväksyjäksi "1 hyväksyjä vaaditaan". Tämä yllä oleva kenttä ei siis voi olla tyhjä, jos tilisiirtojen hyväksyntä halutaan käyttöön. Ylempään kenttään syötetty arvo 1 ei muuta maksun vahvistusten toimintaa nykyisestä, mutta tällä hetkellä kenttään on syötettävä tämä arvo, jotta tilisiirtojen hyväksynnän lisääminen onnistuu.

Kun tilisiirtojen hyväksyntä otetaan käyttöön, pitää lisäksi hyväksyjille lisätä tilisiirtojen hyväksyntä -oikeus. Sen saa asetettua Myynti- ja ostoreskontrien oikeudet -sivulla. Reskontrien oikeuksissa on erilliset käyttöoikeudet tilisiirtojen hyväksynnälle ja tilisiirtojen maksamiselle. Tilisiirron hyväksyjällä ei ole oikeutta maksaa tilisiirtoa.
Tilisiirtojen hyväksyntä toimii myös ulkoisten tilisiirtojen osalta. Eli sellaisten tilisiirtojen, jotka on tuotu yritykseen integraation kautta toisesta ohjelmasta.

Tilisiirron voi maksaa vasta kun tarvittava määrä hyväksyntöjä on tehty. Tilisiirtoja voi hyväksyä Avoimet ja maksetut tilisiirrot -näkymässä. Kokonaan hyväksytty tilisiirto on maksuvalmis ja se siirtyy näkymässä hyväksymättömistä tilisiirroista maksuvalmiisiin tilisiirtoihin.

Käyttäjä voi hyväksyä itse luomansa tilisiirron. Jos käyttäjällä on reskontrien oikeuksissa määriteltynä tilisiirtojen hyväksyntä -oikeus ja tilisiirroille vaaditaan vain yksi hyväksyntä, tilisiirto kuittaantuu hyväksytyksi tallentamisen yhteydessä. Mikäli tilisiirtoihin vaaditaan useampi hyväksyntä, tilisiirto jää tallentamisen jälkeen odottamaan lisähyväksyntöjä. Jos halutaan, että kaikki tilisiirrot käsitellään useamman kuin yhden henkilön toimesta, tulee varmistaa, että vaadittavien hyväksyjien määrä on enemmän kuin yksi tai että samoilla käyttäjillä ei ole sekä tilisiirtojen maksajan että hyväksyjän oikeutta.

Hyväksyttyjä tilisiirtoja muokatessa tulee huomioida, että muokkaaminen poistaa aiemmat hyväksynnät.

Tilisiirtojen maksujen vahvistaminen on korvattu tilisiirtojen hyväksynnällä. Tilisiirron maksajat, joilla on oikeus maksaa maksut ilman vahvistusta, voivat maksaa myös hyväksymättömät tilisiirrot. Tilisiirron pystyy hyväksymään kuka tahansa käyttäjä, jolla on oikeus hyväksyä tilisiirtoja ja maksamaan kuka tahansa käyttäjä, jolla on oikeus maksaa tilisiiroja. Netvisorissa ei pysty erikseen määrittämään tiettyä henkilöä tilisiirron hyväksyjäksi tai maksajaksi, vaan tilisiirron hyväksyntään ja maksamiseen vaikutetaan muokkaamalla käyttöoikeuksia.

Tilisiirtojen maksaminen

Jotta voit maksaa tilisiirtoja Netvisorista, sinulle tulee olla määritettynä tilisiirtojen maksaja -oikeus myynti- ja ostoreskontrien oikeuksissa ja toimintokohtaisissa oikeuksissa pitää lisäksi olla muokkausoikeudet maksatus -kohtaan. Lisäksi tilisiirtoihin tarvitaan muokkausoikeudet.

Järjestelmään luodut tilisiirrot löytyvät Netvisorista Ostot -osiosta Avoimet ja maksetut tilisiirrot -näkymästä:

Maksamattomat tilisiirrot löytyvät "Maksuvalmiit" -otsikon alta ko. näkymässä. Maksatukseen vietävien tilisiirtojen edessä olevaan pieneen ruutuun merkitään ruksi, ja klikataan "Vie maksuun" -painiketta. Painike näyttää yhteensä summan ja tilisiirtojen määrän, joka on menossa maksuun. Samalla erää voi viedä tilisiirtoja, sekä verotilisiirtoja maksuun. Jos tilisiirron eräpäivä on menneisyydessä, niin se muuttuu oletuksena maksatusvaiheessa maksupäiväksi. Sama logiikka toimii myös ulkoisten tilisiirtojen osalta.

Tämä vie maksatusnäkymään, jossa maksatus viedään loppuun klikkaamalla "Lähetä maksuun" -painiketta. Tarvittaessa voit vielä palata edelliseen näkymään "Palaa takaisin" -painikkeen avulla.

Tilisiirrot käsitellään pankeissa samalla tapaa kuin ostolaskujen maksuaineistotkin. Tilisiirto veloitetaan yrityksen tililtä tilisiirrolle asetettuna eräpäivänä. Kun tilisiirron maksuaineisto on lähetetty Netvisorista pankkiin, tilisiirto siirtyy otsikon "Maksupalvelussa" alle Avoimet ja maksetut tilisiirrot -näkymässä. Kun tilisiirron eräpäivän tiliote saapuu Netvisoriin, tiliotteella oleva maksupalaute kuittaa tilisiirron Maksettu -tilaan, ja tilisiirto siirtyy "Maksettu" -otsikon alle. Kirjanpidon tositetta ei tässä yhteydessä muodosteta järjestelmän toimesta automaattisesti, vaan tosite tulee luoda manuaalisesti tiliotteen muokkausnäkymän kautta. Ainoastaan verotilinäkymästä muodostetulle verotilisiirrolle muodostetaan tosite automaattisesti järjestelmän toimesta, kun maksu kuittaantuu tiliotteelta verotilisiirrolle.