Taloushallinto > Kirjanpidon asetukset > Tiliöintisäännöt

Tiliotteiden tiliöinnistä voi muodostaa säännön, jonka mukaan vastaaville tapahtumille muodostetaan tiliöintiehdotus automaattisesti. Tiliöintisäännön saa näkyville tiliotteelle, sekä myynti suoritus -luetteloon, josta voi tiliöidä tapahtumia kyseisen säännön avulla.

Jotta voi luoda tiliöintisäännön, pitää olla vähintään muokkausoikeudet tiliotteelle ja kirjanpidon perustoimintoihin. 

Lisää uusi tiliöintisääntö: Uuden säännön voi luoda sivun yläreunan Lisää uusi tiliöintisääntö -linkistä.
Muokkaa: Sääntöä pääsee muokkaamaan Muokkaa-sarakkeen xx-linkistä. Muokkauksessa on samat tiedot kuin uuden luomisessakin.
Poista: Säännön voi poistaa Poista-sarakkeen xx-linkistä.

Tiliöintisäännön tiedot ja kentät

Tiliöintisäännön nimi: Nimeä sääntö siten, että nimestä näkee suoraan, mitä säännöllä on tarkoitus tiliöidä.

Käytetään vain tilisiirroissa: Valinnalla voidaan luoda tiliöintisääntö, mutta tapahtuma pitää silti manuaalisesti käsitellä tiliotteelta kyseisellä säännöllä.

Kohdistettava summa: Tämä kenttä on ensimmäinen kolmesta kohdistimesta. Mikäli tiliotteella toistuu esim. 1234,56 euron suuruinen summa jatkuvasti, voidaan summa-kenttää käyttää kohdistimena. Mikäli tapahtumien summa vaihtuu, ei tätä kohdistinta voida käyttää.

Maksuaihekoodi: Toinen kohdistinkentistä. Tämä kohdistin on ehdottoman luotettava. Konekielisellä tiliotteella on jokaisella rivillä oma tapahtumakoodinsa, eli maksuaihekoodi. Pankin palvelumaksut tulevat aina tietyllä koodilla tiliotteelle, muut tapahtumat eivät käytä ko. koodia. Myös tilisiirrolla on oma koodinsa jne. Tapahtumakoodin saa kätevästi näkyviin, kun avaat tiliotteen muokkausnäkymän ja painat linkkiä "Hae tiliöintisäännöt" (vaikkei sinulla olisi vielä yhtään sääntöä). Järjestelmä näyttää linkin painamisen jälkeen kunkin rivin maksuaihekoodin. Kopioi koodi sieltä ja käytä sitä tiliöintisäännöllä tarvittaessa.
Jos teet tiliöintisääntöä pankin palvelumaksuille, niin niitä on sekä verollisia että verottomia. Tee sääntö sen mukaan, kumpia on tiliotteella enemmän, käsittele poikkeamat manuaalisesti Tiliöi-työkalulla ja säännöllä sitten ne loput.

Maksun nimitarkenne: Kolmas kohdistin. Tämä kenttä on kirjasinkokoherkkä, eli tiliotteella lukeva "VUOKRA" pitää olla nimitarkenteessa isoilla kirjaimilla, "Vuokra" tai "vuokra" ei toimi kohdistuksessa. Tätä voi käyttää esim. palkkojen maksutapahtumien tiliöinnissä, palkansaajan nimi on tällöin toimiva kohdistin (jos HRM-osio ei ole käytössä ja palkat lasketaan muussa ohjelmassa).

Laskentakohteet: Tiliöintisäännöllä voidaan valita tekeekö sääntö muodostuvalle tositteelle laskentakohteen. Jotta laskentakohde tulee näkyviin pitää ne olla ensin luotu laskentakohteiden hallinnasta.

 Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.