(Taloushallinto > Asetukset > Kirjanpidon asetukset > Oletustiliöinneissä käytettävät tilit)

Jotta Netvisorissa voidaan käsitellä ulkomaalaisten toimittajien ostolaskuja, täytyy Ostojen oletustilit määritellä Kirjanpidon asetuksista.

Oletustiliöinneissä on määritetty yhteisö- ja yhteisön ulkopuolisten hankintojen tilit (4110 ja 4130), joita käytetään oletustileinä ulkomaisen maakoodin omaaville toimittajille, jos muuta ei ole toimittajalle määritetty. Tilien numerointia voi vaihtaa kirjanpidon perustiedoista tarvittaessa.

Toimittajan ostolaskun käsittelyssä ostolaskurivillä käyttäjä valitsee käytettävän ALV-kannan ja rivillä ehdotetaan käytettäväksi maakoodin mukaista ALV-tunnistetta. Tilin vaihtaminen ei vaihda ALV-tunnistetta, mikäli kyseessä on ulkomainen maakoodi. Käyttäjä voi kuitenkin vaihtaa rivin ALV-tunnisteen, jos siihen on tarvetta.

Mikäli kyseessä EU-toimittaja, niin järjestelmä ehdottaa tunnisteeksi EUOS EU-osto ja kirjaa ALV-saamisen sekä -velan laskurivillä annetun ALV-kannan mukaisesti. Näin varsinainen hankinta voidaan kirjata mille tahansa kirjanpidon tilille.

Mikäli kyseessä yhteisön ulkopuolinen toimittaja, niin järjestelmä kirjaa tapahtuman EUUO EU:n ulkopuolinen osto -tunnisteella 0%-ALV-kannalla huolimatta siitä mitä käyttäjä mahdollisesti on ALV-kannaksi rivillä syöttänyt.