Infra-alan lomalaskentatapojen muutokset voidaan käsitellä Netvisorissa käyttämällä palkansaajalla kahta eri lomalaskentatapaa samanaikaisesti.

Ohjelmistoteknisesti kahden lomalaskentatavan käyttäminen siten, että ns. "vanhalla" lomalaskentatavalla maksetaan ja "uudella" lomalaskentatavalla jaksotetaan lomat voidaan toteuttaa seuraavasti:

- Luodaan yrityksen Netvisor ympäristöön uusi lomalaskentatapa "Prosenttiperusteinen lomalaskenta" (tai joku muu) ja tälle muokataan laskennankaavat vastaamaan haluttua lopputulosta.

Tämän lomalaskentatavan maksavilta palkkalajeilta poistetaan lomalaskentatapojen palkkalajien asetuksista (Palkat > Palkanlaskenta > Palkkamallien hallinta > Lomalaskentatapojen palkkalajit > Klikkaa palkkalajin nimestä) poistetaan valinta "Oletuksena mukana laskennassa" -asetus. Tämä estää, ettei maksavat palkkalajit ole mukana palkanlaskennassa, kun lomia kirjataan pidetyiksi ja maksettaviksi.

Tämä toimenpide tehdään niin lomapalkan kuin lomarahan palkkalajeille. Jaksotuksiin vaikuttaviin palkkalajeihin tätä ei tehdä, jotta palkkalaskelmalla käsiteltävät lomajaksotukset nousevat halutusti lomakertymien näkymälle kuukausittain.

- KPA:n lomalaskentatavan palkkalajien jaksottavilta palkkalajeilta "Lomapalkkajaksotus" ja "Lomarahajaksotus" poistetaan sama asetus eli "Oletuksena mukana laskennassa":

Kun oikeiden lomalaskentatapojen palkkalajeilta otetaan kyseiset asetukset pois päältä, eivät ne ole automaattisesti mukana palkkalaskelmilla ja ne vaatisivat manuaalisen käsittelyn. Tämän seurauksena kuitenkin maksettavat lomat ja jaksotettavat lomat käsitellään oikeiden lomalaskentatapojen kaavojen mukaisesti tässä siirtymävaiheessa. Pyydän olemaan tarkkana, että lomalaskentatapojen palkkalajien muutosten osalta muokataan juuri oikean lomalaskentatavan palkkalajeja.

Palkansaajan perustiedoissa tulee asettaa molemmat lomalaskentatavat päälle siinä vaiheessa, kun lomanmääräytymisvuoden 2022-2023 kaikki palkkajaksot on käsitelty ja uusi lomanmääräytymisvuosi alkaa, jolloin tätä toimintatapaa halutaan alkaa soveltamaan:

Kun lomanmääräytymisvuosi 2024-2025 alkaa keväällä 1.4.2024, prosenttiperusteisen lomalaskentatavan maksavien palkkalajien asetuksiin voi käydä lisäämässä nuo "Oletuksena mukana laskennassa" -asetukset takaisin päälle ja palkansaajan perustiedoista voidaan käydä ottamassa tuo "vanha" lomalaskentatapa pois käytöstä.

Lopputilin tilanteessa nuo lomat tulee käsitellä manuaalisesti palkkalaskelmalla, sillä ohjelma ei tällä tavalla tunnista, missä vaiheessa halutaan käyttää kumpaa lomalaskentatapaa ja millä tavalla nuo tulisi käsitellä missäkin vaiheessa kesken olevaa lomanmääräytymisvuotta ja siirtymävaihetta.