Den här guiden handlar om att bilda en ny koncern i Netvisor och saker att beakta vid implementeringen. 

INNEHÅLL

För att en koncern ska kunna bildas i Netvisor, måste koncernhantering läggas till i alla företag som ingår i koncernen via Netvisor Store. Att bilda en koncern kräver KH-rättigheter till företagen. Vid bildandet av koncernen måste man vara inloggad i moderbolaget som ska bildas. Företagen som ska ingå i koncernen måste använda samma kontoplan för aktiebolag i varje företag, eftersom eliminationsbolagets kontoplan i Netvisor baseras på grundkontoplanen (aktiebolag), och detta kan inte ändras i användargränssnittet eller av vår produktutveckling. Detta baseras på att Netvisors koncernhantering är designad för företag som bedriver affärsverksamhet. 

Skapa en ny koncern

Härifrån "Skapa ny koncern"

Koncernens namn: Obligatorisk information. Här anges namnet på den skapade koncernen.

Eliminationsbolag: Här kan man välja "Skapa nytt eliminationsbolag" vilket gör att Netvisor skapar ett nytt eliminationsbolag i bakgrunden. Man kan också välja ett redan befintligt eliminationsbolag från listan. Ett befintligt eliminationsbolag kan endast vara i en koncern åt gången. Om man skapar ett nytt eliminationsbolag får skaparen KH-rättigheter till eliminationsföretaget. Koncernens namn används som grund för det nya eliminationsbolaget och det skapade eliminationsbolagets namn blir "koncernens namn eliminationsbolag".

Eliminationsbolagets FO-nummer kommer från koncernens moderbolags FO-nummer, där bindestrecket tas bort och ett E läggs till i början, t.ex. E12345678. Eliminationsbolaget får ingen faktura och eliminationsbolagets FO-nummer kan inte ändras.

Koncernens företag - I denna lista visas de företag som du har rättigheter till och där koncernhantering är aktiverad. Från listan väljs de moder- och dotterbolag som ingår i koncernen.


När de företag som önskas ingå i koncernen har valts, kan man därefter gå vidare till bekräftelsesteget.

Välj önskat moderbolag från listan.

Eliminationsbolaget skapas i bakgrunden, om det inte redan fanns.

För dotterbolagens anslutningsdatum ska den första dagen i den månad anges från vilken företaget har anslutit sig till koncernen. Om anslutningsdatumet inte är den första dagen i månaden, beräknas siffrorna i koncernberäkningen först från början av nästa månad.

Efter skapandet får man följande vy.

Under redigering av grundläggande information kan man ändra koncernens moder- och eliminationsbolag.

Dotterbolag och deras borttagning från koncernen

Under dotterbolag kan man lägga till ett nytt dotterbolag i koncernen, dessutom kan man redigera koncernens start- och slutdatum. Man kan också ta bort ett dotterbolag från koncernen. Borttagningen sker via kryssknappen i slutet av raden, varefter följande fönster öppnas.

Vid borttagning kan man välja om koncernrapporteringstjänsten ska avaktiveras på det önskade slutdatumet. Slutdatumet ska vara den sista dagen i månaden, så att siffrorna är tillgängliga på koncernrapporterna till slutet av den månaden. Om koncernrapporteringstjänsten avaktiveras och dotterbolaget inte lämnas kvar i koncernens arkiv, avslutas rapporteringstjänsten helt och hållet, och inga åtkomsträttigheter behövs och företaget syns inte alls i koncernens historia. Om företaget flyttas till koncernens arkiv, syns företaget fortfarande på koncernrapporterna fram till slutdatumet. 

Under koncernens hanteringshistorik visas de ändringar som gjorts i koncernen. Rapporten visar med vilken användaridentitet ändringarna har gjorts och när.

Inställningar för försäljningsreskontra i koncernen

Nästa steg är att skapa varje koncernföretag som kund i varje koncernföretag, det vill säga olika företag måste finnas i varandras kundregister. På kundkortets grundläggande informationsflik finns ett nytt fält: Koncernföretag. Här väljs rätt koncernföretag från listan. Denna inställning används för att automatisera koncernens eliminationshändelser.

Inställningar för inköpsreskontra i koncernen

Skapa varje koncernföretag som leverantör i varje koncernföretag, det vill säga olika företag måste finnas i varandras leverantörsregister. På leverantörskortet finns ett nytt fält: Koncernföretag. Här väljs rätt koncernföretag från listan. Denna inställning används för att automatisera koncernens eliminationshändelser.

Beräkning av nyckeltal

För att koncernrapportering ska kunna börja användas, måste nyckeltalsberäkningen startas i varje koncernföretag. Om beräkningen startas i ett annat än det aktiva företaget, ger systemet en notifikation om detta. Efter beräkningen måste man återgå till koncernhanteringen och starta beräkningen för nästa företag.

Den resulterande vyn ser ut så här:

Att beakta vid implementering

Om implementeringen sker mitt under räkenskapsåret

Om implementeringen sker mitt under räkenskapsåret, måste alla transaktioner mellan koncernföretagen markeras retroaktivt och manuellt på alla verifikat och de önskade verifikatraderna som koncernhändelser, så att de kan föras till eliminering och därigenom få koncernrapporteringen uppdaterad under det aktuella räkenskapsåret. Automatiseringen täcker endast händelser efter att koncerninställningarna har gjorts. Observera: När en verifikatrad manuellt markeras som en koncernhändelse, överförs den automatiskt till eliminationssidan som en rad att elimineras.

Om implementeringen sker från början av räkenskapsåret
Om implementeringen sker från början av räkenskapsåret, finns det inga problem, så länge koncerninställningarna görs för varje företag i kund- och leverantörsregistren innan den första affärshändelsen görs. Automatiseringen täcker markeringen av verifikat som skapats från affärshändelser mellan koncernföretagen som koncernhändelser och därigenom även den automatiska överföringen till eliminering.

Denna artikel har översatts med hjälp av ett AI-baserat översättningsverktyg. Innehållet eller formuleringen i dessa instruktioner kan avvika från dem i andra instruktioner eller i programvaran.


Hjälpte det här svaret? Ja Nej

Send feedback
Vi beklagar att vi inte kunde vara till hjälp. Lämna gärna feedback och hjälp oss att förbättra den här artikeln.