I denna guide behandlas tips för att närma sig bokslutet i Netvisor.

  • Skapa nästa bokföringsår i god tid innan det nuvarande avslutas. Endast för skapade bokföringsår kan fakturor och verifikat registreras, och periodisering är inte heller möjligt för ett bokföringsår som inte finns i systemet.
  • Skiljer sig balansräkningen och resultaträkningen? Anledningen till detta kan vara ett avvikande verifikat, det vill säga Debet-Kredit-saldot stämmer inte. Snabb tips-sökning:
    1. Ekonomiförvaltning>Rapportering>Bokföringsrapportering>Verifikatsökning
    2. Välj tidsperiod för vilka verifikat ska sökas (ofta hela det aktuella bokföringsåret, men ibland kan avvikelsen också vara på tidigare bokföringsår)
    3. Kryssa i rutan "Visa endast avvikande verifikat"
    4. Tryck på "Visa rapport" -knappen.
    5. Endast bokslutsverifikatet bör visas i listan. Om andra avvikande verifikat dyker upp i listan, bör dessa verifikat granskas, andra avvikande verifikat avslöjar vanligtvis felaktiga/saknade poster.
  • Vid bokslutsövergången bör man kontrollera att fakturorna är registrerade på rätt period. Observera att försäljnings- och inköpsfakturor har både faktura- och bokföringsdatum. Fakturorna registreras enligt bokföringsdatumet på bokföringsåret.
  • Avstämningsvyn bör senast vid bokslutet vara i ordning, i Netvisor rekommenderar vi dock att göra avstämningen senast när månads moms-låsningen är aktuell. När avstämningen görs kontinuerligt, blir det mindre arbete vid bokslutet.
  • Här finns instruktioner för avstämning och tips för att hitta skillnader Månadens avslutning och bokföringsavstämning.


Nyckelord: bokslut, avvikande verifikat, skapa nytt bokföringsår, bokföringsavstämning


This article has been translated using an AI-based translation tool. The contents or wording of these instructions may differ from those in other instructions or in the software.


Hjälpte det här svaret? Ja Nej

Send feedback
Vi beklagar att vi inte kunde vara till hjälp. Lämna gärna feedback och hjälp oss att förbättra den här artikeln.